
Grenen valikoima on laaja – Kulutusosia ja muuta tarpeellista maatalouteen




Toimitusjohtaja Nils Wretdalin mukaan tanskalaiset aluksi ihmettelivät ja hieman epäilivätkin Suomeen tuloa, sillä takana oli juuri tehty devalvaatio ja kotikutoisen laman hedelmiä vielä nautittiin. Tänä päivänä Grenellä on Pohjoismaiden lisäksi toimintaa kaikissa Itämeren alueen valtioissa Venäjää myöten.
Tarjontaa tarpeeseen
Pysyvä rako Suomen markkinoilta tosiaan löytyi, sillä väkeä on palkattu koko ajan lisää. Tätä nykyä yhtiön palveluksessa on 13 vakituista ja pientä henkilöstömäärän nostoa ollaan suunnittelemassa. Tuotepäällikkö Thomas Lindrothin mukaan valtaosalla Grenen työntekijöistä on maataloustausta. Moni on lisäksi opiskellut alaa yliopistotasolle saakka. Tämä maatalouden tietotaito on verraton apu harjoitettaessa asiakastyytyväisyyteen tähtäävää maatalouden tarvike- ja varaosakauppaa.
Kemiön saarella toimivan Suomen Grenen liikevaihto on reilun neljä miljoonaa euroa ja varastossa on 32 000 tuotetta. Lindrothin mukaan erittäin harvoin tulee soitto, johon pitää sanoa ei-oo, sillä Tanskan konsernin 120 000 tuotteen varastosta tavara löytyy suhteellisen nopeasti.
Toimitusjohtaja Nils Wretdal kertoo Grenen keskittyvän jatkossakin tiukasti maatalouden ympärillä olevaan toimintaan. Monet yhtiön kilpailijoista ovat levittäytyneet laajemman asiakaskunnan toivossa muille aloille. Grenellä on kuitenkin vahva usko siihen, että maatalous pysyy elinvoimaisena jatkossakin ja se tarvitsee laadukkaita tarvikkeita ja varaosia. Keskittyminen yhteen sektoriin antaa niin myyjille kuin ostajillekin varmuutta toiminnan ammattimaisuudesta. Maailmanmarkkinoiden heilahteluista ja muista syistä tapahtuvaa markkinatilanteen heilahtelua ei kannata säikähtää. Wretdalin mukaan elämä ja busines ovat aaltoilua kaikilla toimialoilla ja se kuuluu asiaan.
Ammattilaiset kumppaneina
Myynnissä olevista kulutusosista puolet ostetaan suoraan ulkopuolisilta ja toinen puoli Tanskan pääkonttorin kautta. Maanmuokkauskoneiden osat, kuten piikit ja kärjet tulevat suoraan eurooppalaisilta valmistajilta, sillä niitä ei kannata kierrättää päämajan kautta. Pienemmät nippelit ja nappelit, kuten traktoreiden varaosat tulevat pääasiallisesti pääkonttorin kautta. Suoratoimitusten osuus on kasvanut ja kasvaa edelleen.
Thomas Lindroth kertoo, että kaikki vaativammat ja monimutkaisemmat tuotteet valmistetaan Euroopassa. Ammattilaisille ei kannata tarjota kakkoslaatua, mutta tämä näkyy väistämättä myös hinnoissa. Hyvää kun ei tahdo saada halvalla. Työvaatteet ja yksinkertaiset tapit ja sokat ovat poikkeus. Näitä tulee Intiasta ja Kiinasta.
Kulutusosat ovat edelleen Grenellä ykkönen, mutta myyntiin tulee jatkuvasti varasosia ja tarvikkeita kaikkeen maatalouteen liittyvään ja miksei muuallekin. Pitkälti yli sata aktiivista jälleenmyyjää kattavat lähes koko Suomen ja uusia partnereita on koko ajan tulossa lisää. Partnereilla on laajempi valikoima ja syvällisempi asiantuntemus Grene tuotteista. Myynnissä lähdetään kunkin alueen tarpeista liikkeelle. Verkoston kattavuus ja ammattimainen toiminta ovat ykkösenä, eikä niinkään se, minkä lipun alla jälleenmyyjä toimii. Se on toimitusjohtaja Nils Wretdalin mukaan viljelijän etu. n
Osaston luetuimmat
- Rautaisannos nostalgiaa ja traktorihistoriaa — Hytittömät traktorit -tapahtuma Vesilahdessa5.8.
- Maskinexpo 2015 -näyttelyssä oli hieman erikoisempia koneita esillä1.7.2015
- Suomen suurin laajenee taas - Okra, Oripää5.7.2016
- Kone-Forum 2006 -näyttely: 26 000 kävi Kone-Forumissa3.11.2006
- Agritechnican metsä, energia ja ympäristönhoito - Paljon puuhaa ja vehjettä1.2.2018
- Perustutkimuksen puute merkittävä hidaste maatalouden teknologiakehityksessä — katso Koneviestin päätoimittaja Eemeli Linnan vetämä paneeli Farmarista maatilojen teknologiakehityksen haasteista13.7.
- Space 2021 -näyttely, osa II: Lisää uutuustuotteita Ranskan tuotantoeläinnäyttelyssä – lupaus jatkaa Covid-tukia ensikesään asti otettiin ilolla vastaan3.12.2021