Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Slurry Mate -vetoletkujärjestelmä

Haka-Traktori markkinoi irlantilaista Slurry Master -vetoletkulevitintä. Traktorin perässä on irrotettava letkukelan kuljetusteline, johon on kiinnitetty letkulevitin tai roiskelevy-tyyppinen suutin pintalevitystä varten. Liete pumpataan pellon päässä olevasta varastoaltaasta tai siirtovaunusta letkuun. Levitysyksikkö on kevyt, koska siinä ei ole säiliötä.

Haka-Traktori on myynyt useita Slurry Master -vetoletkujärjestelmiä Suomeen. Asiakkaat käyttävät entistä multainta tai letkulevitintä, joka on irrotettu lietevaunusta ja asennettu traktorin kolmipistenostolaitteisiin. Levitintä syötetään letkun välityksellä. Letkut ovat yleensä 200 m pituisia. Liittäminen on helppoa, sillä liittimiä on vain yhtä tyyppiä. Lietteen siirtoon säiliöstä pellolle käytetään 5 tuuman eli 125 mm letkua. Pellolla vedettävän letkun halkaisija on 100 mm ja vetolujuus 20 t! Paketin hinta riippuu letkun pituudesta ja muista varusteista. Pumppu sekä traktorin eteen ja taakse kiinnitettävät letkukelat ja noin 2 000 m letkua maksavat yhteensä 60–70 000 euroa.

Levitys onnistuu tietysti parhaiten selkeän muotoisilla lohkoilla, joissa ei ole metsäsaarekkeita tai pylväitä. Vetoletkujärjestelmä on tehokas ja maan rakennetta säästävä menetelmä, mutta sen käyttö vaatii ennakkosuunnittelua. Ajolinjat on opittava valikoimaan siten, että letku ei jää jumiin kivien tai muiden esteiden taakse.