Kinderfinder - Suojaa lapsesi

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Vaihtoehto a) Isomman traktorin kuljettaja tulee pihapiiriin rakennuksen kulman takaa. Suuri kauha etukuormaajassa peittää näkyvyyden eteen alas, ja kriittisellä hetkellä kuljettaja vielä kääntyy katsomaan jotain oikealla puolellaan. Pienemmän traktorin kuljettaja puolestaan keskittyy polkemaan traktoriaan vauhtiin, mikä ei märällä nurmikolla ole välttämättä kovin helppoa. Lopputulos on todennäköisesti huono tai todella huono. Vaihtoehto b) Isomman traktorin kuljettaja on kuullut hälytinlaitteen piipityksen jo ennen kuin saapuu rakennuksen kohdalle ja on välittömästi hidastanut nopeuttaan, saapuen näin kävelyvauhtia nurkan takaa. Pienemmän traktorin kuljettaja on kuullut isomman koneen äänen ajoissa ja peruuttaa ajoissa pois tieltä.  Todellisuudessa kuva on lavastettu.
Vaihtoehto a) Isomman traktorin kuljettaja tulee pihapiiriin rakennuksen kulman takaa. Suuri kauha etukuormaajassa peittää näkyvyyden eteen alas, ja kriittisellä hetkellä kuljettaja vielä kääntyy katsomaan jotain oikealla puolellaan. Pienemmän traktorin kuljettaja puolestaan keskittyy polkemaan traktoriaan vauhtiin, mikä ei märällä nurmikolla ole välttämättä kovin helppoa. Lopputulos on todennäköisesti huono tai todella huono. Vaihtoehto b) Isomman traktorin kuljettaja on kuullut hälytinlaitteen piipityksen jo ennen kuin saapuu rakennuksen kohdalle ja on välittömästi hidastanut nopeuttaan, saapuen näin kävelyvauhtia nurkan takaa. Pienemmän traktorin kuljettaja on kuullut isomman koneen äänen ajoissa ja peruuttaa ajoissa pois tieltä. Todellisuudessa kuva on lavastettu.
Esimerkkipaketin sisältö: rannekelähetin, konevastaanotin ja antenni. Kuva on prototyyppiasteen laitteesta, joten varsinaisen myyntiversion ulkoasu saattaa poiketa kuvassa olevasta.
Esimerkkipaketin sisältö: rannekelähetin, konevastaanotin ja antenni. Kuva on prototyyppiasteen laitteesta, joten varsinaisen myyntiversion ulkoasu saattaa poiketa kuvassa olevasta.

Leikki-ikäiset lapset ovat nopeita jaloistaan, pienestä koostaan johtuen vaikeasti havaittavissa ja käytökseltään arvaamattomia. Työkoneiden läheisyydessä yhdistelmä on vaarallinen ja tätä tilannetta KinderFinder-varoitin pyrkii helpottamaan. Järjestelmällä on myös muita potentiaalisia käyttökohteita.

Juho Vanhakartano

Satconsystem esitteli KinderFinder sovelluksensa viime syksyn Agritechnicassa. Järjestelmä perustuu koneeseen asennettavaan vastaanottimeen ja lähettimiin, jotka kiinnitetään suojattaviin elollisiin tai elottomiin kohteisiin. Vastaanotin alkaa piipittää ja vilkuttaa valoa, kun lähetin tulee 20 metrin etäisyydelle koneesta. Lähettimiä voi olla rajaton määrä yhtä vastaanotinta kohden.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Perustana RFID-piirit

Jokaisessa lähettimessä on yksilöllisesti koodattu RFID-piiri. Yksilöllisyys mahdollistaa laitteelle muitakin käyttösovelluksia kuin lastensuojelun. Esimerkiksi erilaiset laumanvalvontatehtävät onnistuvat, oli kyseessä sitten bussillinen turisteja etelänlomalla tai lehmät laitumella.

Vastaanottimessa on sarjaväylä, jonka avulla se voidaan liittää kannettavaan tietokoneeseen tai kämmekkään. Tietokoneessa käytetään sopivaa ohjelmaa lähettimien tunnistamiseen ja kulloisenkin käyttötarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Esimerkiksi suurella tietyömaalla urakoitsija voi kiinnittää lähettimen jokaiseen kaivinkoneen kauhaan. Ajamalla alueen läpi vastaanottimen kanssa, selviää nopeasti jokaisen kauhan sijainti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lähetin sisältää pariston, jonka avulla se toimii vähintään viisi vuotta. Paristoa ei voi vaihtaa, joten sen loputtua on hankittava uusi laite tilalle. Lähettimiä on erilaisia eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi ranneke käteen, panta eläimille ja muovikortti lompakkoon.

Suojauksella on hintansa

Kinderfinder on tavallaan kuin vakuutus, kummallakin on hintansa ja kumpaakaan ei toivoisi koskaan tarvitsevansa. Toisaalta vakuutus korvaa tapahtuneen vahingon, Kinderfinder pyrkii estämään sen syntymisen. Vastaanotin maksaa 690 €, ulkoinen antenni 75 € ja lähettimet 75 € per kappale. Kaikki hinnat ovat verottomia. Hinta voi tuntua kovalta, mutta ihmishengen hinta lienee kuitenkin korvaamaton?

Lähtökohtana varmastikin voidaan pitää sitä, että lasten ei tulisi leikkiä alueilla, joissa työkoneita voi olla. Todellisuudessa aina ei näin kuitenkaan ole, voi sattua yllättäviä, suunnittelemattomia tilanteita tai jotakin muuta tavallisesta poikkeavaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka Kinderfinder varmasti onkin hyvä laite, ei sen varaan kuitenkaan kannata kokonaan laskea, sillä mikään tekniikka ei ole täydellistä. Lähettimestä voi loppua paristo kriittisellä hetkellä tai lapsi voi repiä lähettimensä irti.

Kinderfinder tarjoaa lisäsuojaa, mutta kuljettajien on silti aina muistettava pitää silmänsä auki, kun työskennellään ympäristöissä, joissa vaaralle on mahdollisuus, eli käytännössä aina.

Kinderfinderiä on Agritechnican esittelyn jälkeen tilattu valmistajan mukaan jo tuhansia, tuotannon pitäisi alkaa lähiaikoina. Suomessa laitetta edustaa Matti Laurila.

Avaa artikkelin PDF