Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Yrittäjät pyörittävät Lounais-Suomen Ammattiopisto Novidan koulutilaa

Lounais-Suomen Ammattiopisto Novidan opetusmaatilan toiminta on jo vuonna 2005 ulkoistettu yksityisille yrittäjille. Satu ja Tuomas Levomäki vuokrasivat tilan, jota he yhdessä viljelevät Tuomaksen kotitilan lisäksi. Tiloilla on monipuolisessa viljelyssä olevaa peltoa yhteensä n. 220 ha.

Opiskelijoilla on erinomainen tilaisuus harjoitella ja perehtyä käytännön maataloustöihin aidossa toimintaympäristössä ja kotieläintalouteen vapaaporsitussikalassa. Osaamisen merkitys ja yritystoiminnan vaatimukset selviävät varmasti, sillä tila toimii liiketaloudellisten periaatteiden pohjalta.

Opiskelijat voivat tutusta eri viljelymenetelmiin, sillä Koneviestin ja koulutilan yhteisen viljelymenetelmäkokeen ruudut ovat koulutilan pelloilla. Kokeen painopiste oli ensimmäisten 10 vuoden aikana yksittäisten suorakylvökoneiden vertailussa. Tällä hetkellä painopiste on erilaisten viljelymenetelmien vertailussa. Sadon ja kannattavuuden lisäksi kokeessa selvitetään mm. viljelymenetelmien vaikutusta pellon hiilensidontakykyyn.

Uusin koe on maanparannekoe, jossa selvitetään erilaisten maanparanteiden, kuten esimerkiksi kipsin ja rakennekalkin, vaikutusta pellon kasvukuntoon ja ympäristöön.