Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Dae-Tek Bobcatin ja Ahlmannin maahantuojaksi

Suomalaisen konekaupan uudelleenjärjestelyt saivat jatkoa, kun keravalainen Dae-Tek Oy aloitti vuodenvaihteessa Bobcatin maahantuojana. Samalla tuotevalikoimaan tulivat saksalaisvalmisteiset Ahlmann-pienkuormaajat sekä japanilaiset Canycom-minidumpperit.
Dae-Tek odottaa uusien tuotteiden kasvattavan maataloussektorin myyntiä.
Dae-Tek odottaa uusien tuotteiden kasvattavan maataloussektorin myyntiä. 
Bobcatin mallisto uudistuu kuluvan vuoden aikana. Esimerkiksi kurottajapuolelle tulee uutena tuotteena ympäripyörivä malli. Kurottajat valmistetaan Ranskassa Pont-Chateaun kaupungissa.
Bobcatin mallisto uudistuu kuluvan vuoden aikana. Esimerkiksi kurottajapuolelle tulee uutena tuotteena ympäripyörivä malli. Kurottajat valmistetaan Ranskassa Pont-Chateaun kaupungissa. 
Volyymiltaan merkittävin konetyyppi tulee olemaan minikaivukoneet. Bobcatin uusi  E-sarja lanseerataan Suomessa tänä vuonna.
Volyymiltaan merkittävin konetyyppi tulee olemaan minikaivukoneet. Bobcatin uusi E-sarja lanseerataan Suomessa tänä vuonna. 
Toimitusjohtaja Markku Lappalainen arvioi, että uudet merkit kasvattavat Dae-Tek Oy:n liikevaihtoa jopa 30 prosenttia.
Toimitusjohtaja Markku Lappalainen arvioi, että uudet merkit kasvattavat Dae-Tek Oy:n liikevaihtoa jopa 30 prosenttia. 

Uusien edustuksien myötä Dae-Tek tekee merkittävän laajennuksen uusille sektoreille. Aiemmin päätuoteryhmänä ovat olleet Doosanin maarakennuskoneet, joiden ostajat ovat löytyneet pääasiassa maarakennusurakoitsijoiden parista. Myydyt koneet ovat olleet tyypillisesti yli 14-tonnisia. Toki tarjolla on aiemminkin ollut compact-tuoteryhmän koneita, muttei näin hyvää valikoimaa.

”Meidän tyypillisin asiakas on yli 14 tonnin kokoluokan tela-alustaisen kaivukoneen hankkiva maarakennusyritys. Nyt Bobcatin ja Ahlmannin myötä tulemme tekemään töitä meille käytännössä uusien asiakasryhmien parissa. Tilanne on haastava molemmin puolin, sillä Dae-Tek Oy ei välttämättä ole kovin tunnettu compact-sektorin tuotteita käyttävissä yrityksissä, emmekä me tunne heitä vielä riittävän hyvin”, Dae-Tekin toimitusjohtaja Markku Lappalainen sanoo.

Uusia asiakkaita lähdetään hakemaan mm. seurakunnista, viherrakentajista ja kiinteistöhuoltoyrityksistä, jotka ovat tyypillisiä compact-luokan tuotteiden käyttäjiä. Siksi Dae-Tekin myyntiorganisaatio on jaettu kahteen osaan. Toinen puoli keskittyy compact-tuotteisiin ja toinen yli 14 tonnin raskaisiin koneisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusien merkkien myötä myös henkilökuntaa on palkattu lisää. Vuoden 2010 aikana taloon on tullut seitsemän uutta työntekijää. Nyt yrityksessä työskentelee 41 henkilöä.

 

Dae-Tekillä on nyt neljä omaa täyden palvelun toimipistettä sekä Kuopiossa sijaitseva myyntipiste. Lisäksi yhdelle jälleenmyyjälle, seinäjokelaiselle Kone-Viertola Oy:lle, tulee Bobcatin ja Ahlmannin myyntiedustukset. Sopimushuoltoverkko käsittää noin 20 toimipistettä ympäri maan.

Aloite päämieheltä

Lähtölaukaus maahantuontijärjestelyiden muutoksille annettiin jo vuonna 2007, kun korealainen Doosan Infracore ilmoitti ostaneensa Bobcatin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ensimmäisen parin vuoden aikana ei asiasta ollut mitään puhetta, mutta vuonna 2009 päämieheltä tuli kysely eurooppalaisille Doosan-maahantuojille, että olisiko kiinnostusta ottaa Bobcat maahantuontiohjelmaan. Meille se sopi, sillä omat resurssimme mahdollistivat toiminnan laajentamisen”, Lappalainen kertoo.

Vuoden 2010 alussa Doosanin ja Bobcatin organisaatiot oli saatu muovattua sille tasolle, että yhtiö pystyi toimimaan jouheasti yhden lipun alla. Lopulta neuvottelut saatiin päätökseen ja sopimus Bobcatin maahantuonnista allekirjoitettiin viime kesäkuussa.

Ahlmannin pienten pyöräkuormaajien maahantuonnin aloittaminen taas johtui siitä, että Bobcatin ja Terexin yhteistyö konsernitasolla päättyi, mikä samalla päätti Bobcatin pienten pyöräkuormaajien tuotannon.

”Tarvitsimme valikoimaamme ehdottomasti pienet pyöräkuormaajat, jotta compact-sektorimme tarjonta olisi mahdollisimman kattava”, Lappalainen perustelee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Volyymi kaksinkertaistuu

Bobcat ja Ahlmann ovat volyymiltaan yhtä suuria kuin Doosan, joten Dae-Tekillä odotetaan volyymin kaksinkertaistuvan lähivuosien aikana. Bobcatin aktiivinen kanta Suomessa on noin

3000–4000 konetta, joten ainakin JM-puolella riittää heti alkuun paljon tekemistä.

”Bobcat on ollut markkinajohtaja monella sektorilla. Näin ollen puhumme liikevaihdollisesti noin 30 prosentin kasvusta, ja kappalemääräisestikin pääsemme noin 40 prosentin myynnin lisäykseen. Mutta näitä lukuja emme hae heti, vaan hiukan pitemmällä aikajänteellä, jotta asiat pysyvät varmasti hallinnassa ja JM-puoli ukana”, Lappalainen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oman mausteen keitokseen tuo varustelu. Rekisteröivät koneet ja niiden tieliikennevarustelut asettavat lisähaasteita JM-puolelle.

”Kaiken kaikkiaan varustelujen osuus on merkittävä, enkä edes muista koska tuosta pihalta olisi tappikauhakonetta haettu. Kyllä käytäntö alkaa olla se, että lähes kaikki koneet varustellaan kattavasti.”

Etenkin Bobcatin laajan minikaivukonemalliston uskotaan kasvattavan volyymia. Myös liukuohjattujen koneiden ja kurottajien kaupan uskotaan piristyvän kuluvan vuoden aikana.

Lappalainen näkee, että maataloussektori tulee nousemaan aivan uuteen rooliin Dae-Tekin konekaupassa. Nyt repertuaari kattaa sektorin kysynnän paremmin.

”Maatalousyrittäjät ovat meille aika merkittävä asiakaskunta käytettyjen kaivukoneiden puolella.”

Viime vuosi oli hillityn kasvun aikaa konemarkkinoilla. Kuluvalle vuodelle odotetaan noin 10 prosentin kasvua. Lappalainen on vahvasti sitä mieltä, ettei myynnin yhtäkkinen raju kasvu loppujen lopuksi ole kenenkään etu. Lähitulevaisuuden ongelmana voi olla tavaran saatavuus.

”Aasian rajuna jatkuva talouskasvu lisää siellä koneiden kysyntää, mikä taas tarkoittaa pitkittyneitä toimitusaikoja etenkin komponenttituotannossa, jossa jo nyt työskennellään lähes kapasiteetin ylärajoilla”, hän kertoo.

Tuotepuolella uudistuksia

Bobcatin tuotelinjasto uudistuu kuluvan vuoden aikana. Liukuohjattuja malleja poistuu tuotannosta, mutta myös uusia versiota tulee markkinoille. Uudet E-sarjan minikaivukoneet lanseerataan kuluvan vuoden aikana, kuten myös ympäripyörivät kurottajat. Päämies on tehnyt strategisen päätöksen, että jatkossa Bobcat keskittyy ainoastaan compact-sektorin tuotteisiin.

”Tuotelinja uudistuu aika kattavasti kuluvan vuoden aikana. Muutokset koskevat ainakin moottoreita. Päästö- ja melutasot alenevat, mutta tehot kasvavat. Aikataulut varmistuvat myöhemmin talven tai kevään aikana. Bobcatin pyöräkuormaajista AL-sarjan valmistus loppuu, ja sen korvaajaksi tulee Ahlmannin koneita. Täysin uusi merkki meillä on myös japanilaiset Canycom-minidumpperit 1000–1600 kilon luokassa”, compact-tuotelinjasta vastaava myyntipäällikkö Marko Kierros kertoo.

Myös Doosan-mallisto uudistuu. 22-tonninen, lyhytperäinen ja tela-alustainen DX 235 LCR

-kaivukone esitellään tänä vuonna.

DL 400 -pyöräkuormaaja päivittyy DL 420 -malliksi. Kaivukonemalliston yläpäähän tulee uusi tuote, kun Baumassa esitelty

70 tonnin kaivukone saapuu Suomen markkinoille. Aiemmin suurin saatavilla ollut Doosan-kaivuri oli 52-tonninen. n

Avaa artikkelin PDF