Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Liikkuva olkipelletöintilaite

Krone onnistui keräämään todella suuren kiinnostuksen täysin uudella idealla oljen pelletöintiin. Yhtiön edustaja kertoi ensimmäisen idean Krone Premos 5000 -koneesta syntyneen vuonna 2007, mutta varsinainen kehitystyö alkoi 2011. Nyt laitteella on ajettu kenttäkokeita kahtena kesänä. Miksi kone tuotiin melko raakana protoversiona Agritechnicaan? Ajatuksena oli testata onko koneella riittävästi kysyntää. Kronella on oltu yllättyneitä kiinnostuksesta, kyselyitä on tullut ympäri maailmaa.

Normaalisti pellettikoneet ovat paikalliskäyttöisiä ja käsiteltävä materiaali tuodaan paikan päälle erikseen. Premoksen ideana on tehdä lopputuote eli olkipelletti suoraan pellolla ilman välivaiheen käsittelyjä. Pelletit puristetaan suoraan karheelta nostetusta oljesta, kahden 800 mm halkaisijaltaan olevan sylinterimäisen matriisin läpi. Idea on pellettikoneessa uusi. Tavallisesti matriisi on paikoillaan ja kolleripyörät puristavat pelletin raaka-aineen matriisin läpi. Kronen mallissa sylinterinmuotoiset matriisit puristuvat toisiaan vasten 2 000 barin paineella. Molemmissa on rei’itys, jonka läpi materiaali puristuu sisäpuolelle ja siirtyy pyörintäliikkeen ansiosta koneen oikealla puolella olevalle elevaattorille. Se puolestaan siirtää materiaalin rumpuseulan kautta mattokuljettimelle, jonka avulla materiaali siirtyy sen takana olevaan 9 m3 säiliöön. Olkipelletit ovat 16 mm halkaisijaltaan ja keskimäärin 25 mm pitkiä, kuutiopaino on 600–700 kg. Kronella on kokeiltu myös 12 mm kokoa, mutta siinä on ollut vielä ongelmia.

Premos poikkeaa muiden valmistajien koneista myös siinä, että olkea ei silputa erillisellä myllyllä, vaan se syötetään pitkänä valssien väliin. Työtehoksi luvataan 5 000 kg tunnissa. Millään pikkukoneella laitetta ei kannata suunnitella vetävänsä, silllä minimi tehontarpeeksi ilmoitetaan 257 kW eli 350 hv. Voimaa tarvitaan ja siihen on myös rakenteiden puolesta varauduttu, painoa Premoksella on 13 000 kg.

Pelletöinnillä on selkeitä etuja verrattuna paalattuun olkeen. Puristusvaiheessa pelletin lämpötila kohoaa 80–100 asteeseen, tässä kuumuudessa oljen ligniini sulaa muodostaen pelletin pintaan liukkaan, hieman muovimaisen pinnan. Tämän pinnan ansiosta pelletti pysyy kasassa paremmin kuin matalammissa puristuspaineissa tehty pelletti. Paras kosteus pelletöinnille on pelto-oloissa 8–16 %, optimaalinen noin 12 %. Premossa on vesitankki ja ruiskusuuttimet, jolla materiaalin kosteutta saadaan nostettua tarvittaessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Olkipellettiä voidaan käyttää moneen tarkoitukseen, alkaen poltosta, johon kiinnostusta on kaikkein eniten. Lisäksi sitä voidaan käyttää kuivikkeena hevosilla, koska se ei pölyä. Lypsykarjalle se sopii myös, koska puristusvaiheen korkea lämpötila tappaa bakteerit.

Esitellyn koneen hinta-arvio oli noin 250 000 euroa. Korkean hinnan tuomaa tuskaa lievittää se, että konetta voidaan käyttää paalatun oljen pelletöinnissä käytännössä ympäri vuoden. Koneeseen on olemassa valmiina paalin purku- ja syöttölaitteisto.