
Palmse Trailer – virolaiskärryjen vienti vetää



Alkujaan kärryn nimi oli Palms, mutta osakekauppojen myötä tuotenimi meni muualle, jolloin nykyiseksi nimeksi tuli Palmse Trailer. Yritys tekee kaikkia traktorin perään soveltuvia vaunuja maansiirtokärryistä paalivaunuihin ja viljakärryihin asti.
Tuotannossa on lähes 30 erilaista vaunua maatalouden ja urakoinnin tarpeisiin. Kärryjen kantavuus on 7–22 tonnin välillä, mutta yrityksen perustajan Bert Sildin mukaan tehdas kykenee valmistamaan tarvittaessa isompiakin kärryjä erikoistilauksesta. Monipuolinen valikoima tasaa tehtaan työhuippuja mukavasti.
Vienti vetää
Palmse panosti heti toimintansa alusta lähtien voimakkaasti vientiin. Tämänhetkisestä noin 1 200 kärryn vuosituotannosta Viron markkinoille jää alle sata kappaletta. Tärkeimmät vientimaat ovat Suomi, Saksa, Latvia, Liettua ja Skandinavian maat, mutta myös vienti Ranskaan, Puolaan ja Itävaltaankin on virinnyt mukavasti. Yrityksen liikevaihto on noussut takaisin lamaa edeltäneelle, noin 8, 5 miljoonan euron tasolle, ja kasvu näyttää mukavan vakaalle. Suunnitelmissa on tuhannen neliön laajennus, joka palvelisi etupäässä viimeistelyä ja loppukokoonpanoa. Tällä hetkellä tuotantotilaa on hieman alle 4 000 neliömetriä.
Bert Sild kertoo investoivansa yritykseen lähiaikoina 400 000 euron vuosivauhdilla. Kilpailu alalla on sen verran kovaa, että paikalleen ei voi jäädä kovin pitkäksi aikaa, vaikka juuri sen hetkinen tilanne valoisalle näyttäisikin.
Tehtaalla on töissä 25 rautakouraa, jotka tuntuvat olevan työoloihinsa tyytyväisiä.
Bert Sild sanoo kunnollisen palkan näkyvän henkilökunnan vähäisenä vaihtuvuutena. Palkkaus on pitkälle urakkapohjainen. Keskimäärin miehet pääsevät noin kaksinkertaiseen ansioon alan suosituspalkkoihin verrattuna.
Yrittäjä tietää, että talon tavoille oppineesta ammattilaisesta kannattaa pitää kiinni. Työt tehtaalla alkavat kello seitsemän aamulla. Yhteinen ruokatunti paikan päällä tehdyn ruuan ääressä pidetään tehtaan ruokalassa kello 11.00 ja päivä päättyy puoli neljän aikaan. Henkilökunnan sosiaalitiloista ja saunaosastosta näkee, että Palmsella työntekijöitä arvostetaan.
Teräs on perusta
Palmse käyttää peräkärryjen runkojen valmistukseen pääasiassa suomalaista Ruukin terästä. Muihin rakenteisiin teräs hankitaan useammalta eri toimittajalta. Komponentit leikkaa yhteistyöyritys tai paremminkin useat yritykset, sillä osatoimittajia Palmsella on kaikkiaan 14 ympäri Viroa.
Kärryjen navat, kovakromatut hydraulisylinterit ja jousituskomponentit tulevat Italiasta. Tuotekehitys tehdään tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja osa suunnittelu- ja mallinnustyöstäkin teetetään alihankintana. Rengastoimittajia on kolme, joiden valikoimasta taatusti löytyy asiak-
kaan vaatimukset täyttävä rengaskerta.
Palmsen kärryt hitsataan kasaan käsipelillä, mutta suunnitelmissa on hitsausrobotin hankkiminen hankalimpiin ja raskaimpiin työvaiheisiin. Valmis kärry teräskuulapuhalletaan ennen kaksikomponenttimaalausta. Puhalluskuulat ovat läpimitaltaan pari milliä. Jokaisen puhalluksen jälkeen kuulat kerätään talteen ja puhdistetaan seuraavaa käyttöä varten. Liian pieniksi kuluneet kuulat häipyvät epäpuhtauksien mukana ja tilalle lisätään tarvittava määrä uusia kuulia.
Teräskuulapuhallus on Bert Sildin mukaan huomattavasti siistimpi kuin hiekkapuhallus, ja maalattava pinta on teräskuulien jäljiltä erinomainen maalin pysyvyyttä ajatellen. Palmsen kärryt maalataan suomalaisilla Tikkurilan maaleilla.
Messuilla tavataan
Palmse hoitaa Viron myynnin itse suoraan tehtaalta. Kaikissa vientimaissa on yksityinen maahantuoja jälleenmyyntiverkostoineen. Bert Sild kertoo saaneensa kontaktit toimiviksi pääasiassa maatalousnäyttelyissä ja erilaisilla konemessuilla. Messut ovat melkoinen voimanponnistus ja kuluerä pienehkölle ja aloittavalle yritykselle. Mutta ilman oman tuotteen rohkeaa esilläpitoa ja kontaktien aktiivista hakemista markkinoita ei olisi mahdollista saada avatuksi.
Korkeaan laatuun ja selkeän yksinkertaiseen kärryjen rakenteeseen pyrkivä yritys kuuntelee herkällä korvalla asiakkaiden toiveita.
Palmsen kärryjen vakioväritys on musta ja tummanvihreä, mutta tehdas maalaa kärryn myös asiakkaan toivomalla värillä. Traktoriin paremmin sopivasta värityksestä joutuu maksamaan vajaan 200 euron maksun, mikä on useasta ostajasta tuntunut sopivalta. Suunnitelmissa on kehittää maalauslinjaa, jotta asiakkaiden väritoiveet voitaisiin ottaa huomioon entistä helpommin.
Bert Sildin mukaan tämän tyylisillä pieniltä tuntuvilla seikoilla on mahdollista parantaa asiakastyytyväisyyttä entisestään. n
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Kooste vuoden 2023 metsänäyttelyiden annista – näyttelykävijät palasivat takaisin metsäalan koneiden pariin
- Agritechnica 2023, osa I: Autonomiaa, automatiikkaa ja konenäköä mekaanisen kehityksen vauhdittajaksi
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin