Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Antti Vaittisen yritys tuottaa lähilämpöä yrittäjille – pienillä lämpölaitoksilla on tärkeä rooli huoltovarmuuden kannalta

Antti Vaittinen kutsuu itseään maaseutuyrittäjäksi, vaikka Tuusulaa ei varsinaisesti maaseuduksi mielletäkään. Miehen mukaan pienillä lämpölaitoksilla on tärkeä rooli huoltovarmuuden kannalta.
Kuva: Arto Turpeinen

Kyllä minä tituleeraisin itseäni maaseutuyrittäjäksi”, kertoo tuusulalaisen Hakesampo Oy:n omistaja Antti Vaittinen.

Pienen lämpölaitoksen pyörittämisen lisäksi toimialaan kuuluvat metsänhoitotyöt alkaen tonttiraivauksista ja kannonnostosta puunmurskaukseen sekä hakkeen myyntiin. Lisäksi ohessa ylläpidetään kaukolämpöverkkoa. Lämpöä tuotetaan pääasiassa teollisuuden ja varastoinnin tarpeisiin. Vapaa-aikaa täyttää mm. harrasteautojen rakentaminen sekä kiihdytyskilpailut.

Antilla on runsaasti näkemyksiä alan kehittämiseksi. ”Vaikka turve on eräällä tavalla meille kilpailija, niin kokonaisuuden kannalta näen turpeen kamppaamisen todella huonona asiana. Uskonkin kannon aseman energiatuotannossa paranevan.”

Vaittinen nostaa esiin toimialan kiusana olevan lainsäädännölliset asiat. Esimerkkinä hän mainitsee pienet lämpölaitokset, jotka eivät saa päästökaupparahaa. Miehen mukaan asiaa perusteltiin laitosten liian pienellä määrällä, mutta tilanne on viidessä vuodessa muuttunut.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Seikka onkin vaikuttanut yrityksen investointihalukkuuteen – uutta kalustoa pystyvät hankkimaan ainoastaan suurten tukien saajat. Toisaalta, kun ikää on jo kertynyt, ei suurten investointien mukanaan tuoma riski houkuta laajentamaan.

”EU:n suunnitelmat Suomen metsänkäytöstä vaikeuttavat toimintaa. Esimerkiksi erilaiset ympäristömerkit ohjaavat jo nyt. Ilmeisesti joka paikan täytyisi antaa kasvaa täyteen pusikkoa ja tuoda hakkeet Venäjältä.”

Toiminta on kuitenkin helpottunut muun muassa ajoneuvomääräysten osalta, sillä nuppiauto saa olla hieman aiempaa pidempi. Antti kertoo heidän olevan lähitoimija, joten esim. piirturi ei rajoita toimintaa.

”Jonkin aikaa sitten meille tehtiin työsuojelutarkastus. Tarkastaja totesi, ettemme ole oikea kuljetusliike, koska ylitöitä ei ole kertynyt. Vastasin katteiden olevan niin pienet, että työt pitää tehdä varsinaisella työajalla”, Antti naureskelee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaittinen uskoo pienillä toimijoilla olevan tärkeä rooli yhteiskunnan toimintakyvyn kannalta.

”Edelleen olen sitä mieltä, että lämpöverkkojen vapauttaminen eri toimijoille olisi tärkeää huoltovarmuudelle. Myös ydinvoimalaitosten lauhdeveden käyttäminen kaukolämpöön voisi olla tehokasta, vaikka vielä aiemmin ajatusta pidettiin täysin kerettiläisenä. Mielipiteet ovat kuitenkin alkaneet muuttua.”

Alansa ammattilainen: Antti Vaittinen

  • Ammatti: maaseutuyrittäjä
  • Ikä: 57 vuotta
  • Kotipaikka: Tuusula
  • Harrastukset: Harrasteauto ja kiihdytyskilpailut

Lue myös edellinen Alansa ammattilainen:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suvi Rantalan ura on kulkenut maailmalta maalle – ruoan tuotannon huoltovarmuus huolestuttaa