
Agritechnican heinäkoneet - Heinäpoudat haussa



Pohjoisen pallonpuoliskon jäätiköiden sulaminen muuttaa matalapaineiden reittejä etelämmäksi, minkä seurauksena sateet lisääntyvät myös Skandinaviassa. Viime kesä oli melkoisen äärimmäinen esimerkki muutoksesta. Onneksi todennäköisyys, että sama toistuisi perättäisinä vuosina, on pieni. Viitteet talvien lauhtumisesta ja kesän hellejaksojen lyhenemisestä on kuitenkin selvät.
Mikäli suuntaus on pysyvä, joudutaan viljely- ja korjuumenetelmiin tekemään merkittäviä muutoksia. Nurmikasvuston kuivaukseen ja sadon korjuuseen kuluvaa aikoja on saatava lyhennettyä merkittävästi.
Jo 40 vuoden ikään ehtinyt pyöröpaalaus on oiva esimerkki tekniikasta, joka on nopeuttanut korjuuta. Samalla korjuutyö ja eläinten ruokinta on helpottunut, koska paaleja ei voida enää nostella käsin.
Yhtenä esimerkkinä voisi käyttää Kanadalaista AgLand inc -yhtiön valmistamaa Macerator 6610 -valssimurskainta. Maceratorissa heinää käsitellään todella rajusti. Koneessa on kahdet erityyppiset murskaimet. Maceratorissa miinuksena on tietenkin yhden työvaiheen lisääntyminen ja ylimääräisen polttoaineen tarve. Valmistajan mukaan sinimailasella on kuivatusaikaa onnistuttu lyhentämään lähes puoleen. Kanadassa pyritään sinimailasella meikäläisiin kuivaheinälukemiin, joten kyseessä on ajallisesti merkittävä kuivatusajan lyheneminen.
Markkinoille on tullut useita noukkimella varustettuja karhottimia. Konetyypin etuna on, että rehua ei siirretä pitkin maan pintaa, mikä vähentää rehun likaantumista varsinkin kosteissa olosuhteissa.
Menetelmiä kuivatusajan lyhentämiseen on etsitty pitkään. Meillä yleistyvät kylmäpihatot vaativat myös kuivaa rehua. Siksi tehokkaan korjuun merkitys korostuu tulevaisuudessa entisestään.
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Agco Power: Lisää moottoreita Linnavuoresta