Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lypsynavetasta elementtitehdas – navetan sisällä valmistuu nyt puurunkoisia seinäelementtejä ja höylähirsiä

Pälkäneen Rautajärveillä Koskueen tilan tyhjäksi jäänyt 800 neliömetrin navetta muutettiin puutavaran sahauksen, kyllästämisen sekä seinäelementtien ja höylähirsien valmistuksen tuotantotiloiksi.
Kasvinviljelyä jatkava nuori isäntä luopui lehmistä ja ryhtyi valmistamaan puurunkoisia seinäelementtejä.
Kasvinviljelyä jatkava nuori isäntä luopui lehmistä ja ryhtyi valmistamaan puurunkoisia seinäelementtejä. Kuva: Marko Taavila
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pälkäneen Rautajärvellä sijaitseva Koskueen tila on ollut Hippeläisten hallussa jo kolmen sukupolven ajan. Paikka peltoineen ja kiinteistöineen siirtyi vuonna 2014 Mika Hippeläisen omistukseen.

”Luovutetusta Karjalasta evakuoituneet isovanhempani asettuivat tänne viime sotien jälkeen. He aloittivat maanviljelyn ja lypsykarjan pidon, jota itsekin ehdin harjoittaa muutaman vuoden.”

Enimmillään pääluku muodostui 40 lypsävästä ja yhtä monesta hiehosta. Maidontuotannon jatkaminen olisi vaatinut mittavia investointeja uuteen navettaan sekä kalustoon ja laitteisiin. Taloudellisesti parhaimmaksi, joskin henkisesti kivuliaaksi ratkaisuksi nousi lehmistä luopuminen. Päätöstä vauhditti sivutoimiset saostus- ja umpikaivojen tyhjennykset, jotka loppuivat alueellisten lietekuljetusten keskittämiseen Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle.

”Ajatuksenani oli varmistaa jollakin tavoin toimeentulo, joten laajensin puutavaran sahausta kyllästämiseen sekä seinäelementtien ja höylähirsien valmistukseen. Tyhjäksi jäänyt 800 neliömetrin navetta muutettiin niiden tuotantotiloiksi”, Mika Hippeläinen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Liikeidea kehittyi edelleen rakentamispalveluiksi sekä rakennustarvikkeiden myynniksi kivijalkakaupassa ja verkon kautta. Laajimmillaan varasto- ja hallitoimituksiin sisältyy kaikki perustusten teosta pystytykseen ja vesikatteen asentamiseen. Vaihtoehtoisesti asiakas on voinut tilata pelkät elementit tai hirret työkohteeseensa.

Maaseudulle tyypillinen kausittaisuus vaikuttaa muuhunkin kuin viljan ja öljykasvien viljelyyn. Kesäisin rakennustarvikkeiden kauppa vilkastuu asukkaiden saapuessa lomamökeilleen. Heille höylättävien terassilautojen ja muiden puujalosteiden raaka-aine tulee suurimmaksi osaksi omasta metsästä. Pisimmillään tuotantoketju yltää hakkuista rakennuksen luovuttamiseen.

Liiketoimintojen kasvun myötä MKH Rakennustarvike on työllistänyt Mika Hippeläisen lisäksi kolme muuta henkilöä. Vuoden 2023 alussa hän myi yrityksensä aliurakoitsijalleen, joka jatkaa tuotantoa entisissä tiloissa.