
Kaikkien aikojen maatalousnäyttely Punkalaitumella 5.7.–6.7.2008 – perinteitä kunnioittaen






Heinäkuussa Punkalaitumella sonnustauduttiin perinteisiin talonpoikaisnuttuihin ja esiteltiin näyttelyvieraille, miten maataloutta harjoitettiin silloin kun ukit ja mummut olivat pieniä.
Kaikkien aikojen maatalousnäyttely on vuosittain pidetty viikonlopun mittainen perinnetapahtuma, jonka järjestäjänä toimii Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry. Näyttelyssä esitellään maatalouskulttuuria 1800-luvulta lähtien. Tänä vuonna tapahtuma pystytettiin jo 17. kerran.
Kaikkien aikojen maatalousnäyttely järjestetään 1800-luvulla rakennetun talonpoikaismuseona toimivan Yli-Kirran piha-alueella. Yli-Kirraa kutsutaan myös Koiramäen taloksi, sillä kirjailija ja kuvataiteilija Mauri Kunnas on saanut idean Koiramäki-kirjoihinsa Yli-Kirran idyllisistä maisemista.
Koko perhe mukaan
Kaikkien aikojen maatalousnäyttely keskittyi ensimmäisinä vuosina lähinnä miehisten maatalouskoneiden esittelyyn, mutta vuosien saatossa myös paikalliset naiset ovat innostuneet näyttämään osaamistaan perinteisten maataloustöiden saralla.
Niin sanottujen naisten töiden mukaantulon myötä maatalousnäyttely on kasvanut koko perheen tapahtumaksi, joka kerää kesäisin yli 3 000 kävijää. "Mielestäni tapahtuma on aivan riittävän suosittu, eikä tänne paljon enempää mahdukaan", naurahtaa tapahtumasta vastaava Museo- ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää.
Kävijät ovat monen ikäisiä ihmisiä Punkalaitumen lähiseudulta. Yksi asia heitä kuitenkin yhdistää – perinteet kiinnostavat.
"Maatalousnäyttelyyn tullaan koko perheen voimin. Hiukan enemmän on aikuisempaa väkeä. Murkut puuttuu, mikä on harmi, sillä perinteet pitäisi siirtää juuri heille ", selvittää Sillanpää.
Myös järjestäjien ikäjakauma kertoo näyttelyn monipuolisuudesta. Nuorimmasta päästä on puolitoistavuotias Oskari, joka auttaa äitiään köyden punomisessa. Iäkkäin osallistuja puolestaan on 92-vuotias Eeva, joka on herännyt aamuvarhaisella keittämään näyttelyvieraille puuroa.
Piikkipyöriä ja surenkuoppa
Maatalousnäyttelyssä on kaikenlaista katsottavaa. Kaksilahkeisia kiinnostavat maatalouskoneet aina piikkipyöräisestä Fordsonin puukaasutraktorista uudempaan kalustoon asti.
Nuorempia kävijöitä innostavat hevoskierto ja erilaiset pyydykset, kuten karhunloukas ja surenkuoppa. Naiset puolestaan tutustuvat pehmeämpiin arvoihin kankaan kudonnan ja kehräyksen parissa.
Ei oppi ojaan kaada
Pärehöylän ja onkapannun väliin pystytetyssä pisteessä tuoksuu sipuli. Suurissa padoissa porisee keltasipuleita ja erilaisia lehtikasveja. Sirpa Sillanpää ja Terhi Pohjala esittelevät, miten villalankaa voi värjätä luonnonmukaisesti kasvien avulla. Lankojen värjäystä on opittu niin kursseilta kuin myös perimätietona äidiltä tyttärelle.
"On huolestuttavaa, että perinteet katoavat. Yli-Kirran tapahtuma kehittää ja ylläpitää vanhojen työtapojen osaajien taitoja. Taidot myös karttuvat tehdessä ja osaajat haluavat näyttää kykynsä", tapahtuman nokkamies Kalevi Sillanpää kertoo.
Osa Punkalaitumen osaajista
on itseoppineita. Tarve ja halu
ovat pakottaneet elvyttämään entisiä menetelmiä. Anne Ristimäki etsiskeli kaupoista turhaan vanhanaikaista sian ihrasta keitettyä saippuaa ja päätti lopulta opetella valmistamaan sitä itse. Avuksi opettelussa olivat kummitädin muistot ja Internetistä löytyneet ohjeet. Ideoita Ristimäki on saanut myös Yli-Kirran tapahtumasta. "Vinkkejä tulee ihmisiltä työnäytöksissä ja niin taito kehittyy. Nämä näyttelyt ovat vuorovaikutusta", Anne Ristimäki kiittelee.
Nostalginen tapahtuma
Myös kävijät arvostavat punkalaitumelaisten työpanosta vanhojen työmenetelmien ja ‑välineiden säilyttämiseksi sukupolvelta toiselle. "Tämä on nostalginen tapahtuma maalaiselle. Parasta päivässä on se, että lapsenlapseni on mukana ja voin opettaa hänelle perinteitä", kertoo Vammalasta saapunut Tellervo Suominen, joka on tutustumassa näyttelyyn toista kertaa.
Monet kävijöistä tulevat paikalle kerran toisensa jälkeen, vaikka tapahtuman ohjelma pysyy vuodesta toiseen melko samana. Kokemäkeläinen Yrjö Saarinen on vieraillut Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyssä jo niin monta kertaa, ettei edes muista tarkkaa lukua. ”Vanhat työt ovat kiinnostavia, siksi tulen aina uudestaan. Erityisesti puintihommat ovat minulle tuttuja, kun olen niitä itse tehnyt", Saarinen kertoo.
Vielä on kesiä jäljellä
Vaikka Kaikkien aikojen maatalousnäyttely on luonteeltaan historiallinen tapahtuma, katsovat punkalaitumelaiset järjestäjät myös tulevaan. "Tänä vuonna tehdään asiakaskyselyä, jotta tiedämme, miten tapahtumaa tulisi kehittää. Samalla saamme myös tietoa missä ja miten näyttelyä kannattaa mainostaa. Pelkkä Internet ei riitä, kun osa kävijöistä on iäkkäämpiä", kertoo Kalevi Sillanpää.
Tulevaisuudessa maatalousnäyttelyn uhkana kuitenkin on, että vanhojen maataloustraditioiden osaajat ikääntyvät, eivätkä enää jaksa osallistua koko viikonlopun kestävään tapahtumaan. "Vielä toistaiseksi osaajia työnäytöksiin on löytynyt. Jos joku on liian väsynyt tulemaan paikalle, yritämme etsiä korvaajan", Sillanpää kertoo. Ihan heti idyllinen ja sympaattinen tapahtuma ei kuitenkaan onneksi ole sammumassa. "Niin kauan tulemme Yli-Kirraan, kunhan saamme riittävästi työnäytöksiä järjestettyä", Sillanpää lupaa.
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Video: Mika Klapurin konekorjaamolla maataloustyökoneiden määrä on lisääntynyt – ”Jos koneessa havaitsee pienenkin oireen, siihen kannattaa tarttua heti, ettei vika eskaloidu”
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Moottorisahauksen MM 2023 -kilpailut pidettiin Virossa – suomalaisille lajimitaleita
- Kalajoen metsäpalon sammutustöissä kalustosta otettiin kaikki irti – monipuolinen lietekalusto oli avainasemassa tulipalon tukahduttamisessa
- Kelekkamessuilla 2023 pääosissa olivat sähköiset moottorikelkat ja -mönkijät – Yamaha luopuminen kelkkavalmistuksesta puhutti