Kuuma kesä ei rassannut jäähdytyslaitteita eikä pilannut maitoeriä – tuottajat ja meijerit osasivat varautua

Viime kesän kuumuus oli rasite myös jäähdytyslaitteille, kuten lypsykarjatilojen tilasäiliöille. Kesästä selvittiin kuitenkin yllättävänkin vähin vaurioin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Tilavassa maitohuoneessa ilma kiertää kesäkuumallakin.
Tilavassa maitohuoneessa ilma kiertää kesäkuumallakin.
A-Labin A-Milk on tilasäiliön valvontajärjestelmien mersu. Se valvoo 4C1-lämpötilaluokituksen ja pesuista annettujen vähimmäismääräysten täyttymistä.
A-Labin A-Milk on tilasäiliön valvontajärjestelmien mersu. Se valvoo 4C1-lämpötilaluokituksen ja pesuista annettujen vähimmäismääräysten täyttymistä.

Valio seuraa ja rekisteröi kerätyn maidon lämpötilapoikkeamia. Heinäkuussa 2006 yli +6 C-asteen maitoeriä oli 1064 kappaletta, kun edellisen vuoden heinäkuun vastaava luku oli 2279 kappaletta. Suhteutettuna vastaanotettuihin maitomääriin viime kesänä yli +6-asteisia maitoja oli 0,56 % ja edellisenä kesänä 1,09 %.

Tuottaja saa meijeriltä tiedon yli +6-asteisena kerätystä maidosta joko kirjeitse tai Valma-ohjelman käyttäjä suoraan matkapuhelimeensa. Maitoauto ei ota kyytiin yli +10-asteista maitoa, vaan lämpötila-anturi katkaisee lastauksen välittömästi.

Tuottajain Maidon alueella maidon kohonneesta lämpötilasta johtuvia poikkeamia on ollut 74 kappaletta tänä vuonna, mikä on ollut noin 45 % kaikista poikkeamailmoituksista, kertoo hankintapäällikkö Antti Vauhkonen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meilläkin tämä vuosi on mennyt paremmin kuin edellisvuosi. Ehkä se johtuu tilasäiliökannan uusiutumisesta ja osittain maidontuottajien määrän vähenemisestäkin. Joka kevät maalis-huhtikuussa muistutamme tuottajia tonkkapostikirjeessä sekä Valio Maito ja Me -lehdessä, että huolehtisivat maitohuoneen ilmanvaihdosta ja lauhduttajan puhdistamisesta kesällä.”

Osuuskunta korvaa tuottajalle puolet pilalle menneestä ja tilalla hävitetystä maitoerästä, jos tuottaja ilmoittaa meijerille tapahtuneesta. Tällä on haluttu kannustaa tuottajia välttämään lämpöistä maitojen lähettämistä meijeriin. Syyskuun loppuun mennessä on korvattu yhteensä 14 000 litraa lämpenemisestä pilaantunutta maitoa.

 

Hyvä ilmankierto ja puhdistaminen

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jäähdytystehon lasku tai jopa koneikon rikkoutuminen on yleensä seurausta joko teknisestä viasta, maitohuoneen huonosta ilmankierrosta tai lauhduttajan pölyyntymisestä. Lauhduttajan perusteellisen puhdistuksen voi tilata tilasäiliöhuoltajalta. Itsekin voi tehdä kevyen puhdistuksen, mutta vesipesua ei kuitenkaan suositella, neuvoo Vauhkonen.

”Lauhduttajan voi imuroida tai puhdistaa paineilmalla. Hyvä konsti on asettaa kostea riepu säleikön eteen ja puhaltaa toiselta puolen pölyt siihen. Veden käyttö voisi vahingoittaa mm. moottoreita.”

Tuottajain Maidon alueella noin 80 % tilasäiliöistä on meijerin omistuksessa. Niiden keski-iän Vauhkonen arvioi olevan lähellä 20 vuotta, vaikka vajaasta 2000 tankista noin 700-800 onkin enintään 15-vuotiaita. Varsinkin vanhempien säiliöiden joukossa on paljon 1000-1200-litraisia jääpankkitilasäiliöitä. Jos koneisto rikkoutuu, jää pitää useimmiten maidon riittävän kylmänä jopa seuraavaan päivään. Helteillä jäätkin toki sulavat nopeammin.

Tuottajia kehoitetaan vilkaisemaan tankin lämpömittariin aamuin illoin ja lämpötilojen kirjaamista ylös. Jos lämpötila tankissa alkaa hivuttautua ylöspäin, on todennäköisesti syytä kutsua paikalle huoltomies. Sama pätee myös robottitiloihin, automatiikkaan ei kannata luottaa liikoja, huomauttaa Vauhkonen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Varolaitteet koetaan kalliiksi

 

Vesa Latvala Pellonpajalta kertoo helteiden aiheuttavan muutamia rikkoutumisia joka kesä.

”Yleensä niissä on taustalla se, että maitohuone on liian pieni, jolloin ilma ei kierrä tarpeeksi. Lämpöongelmaa lisää koneikkoon kertyvä pöly, joka on monena kesänä saanut aikaan selkeän rikkoutumistapausten nousupiikin elokuulla. Viime kesänä ei onneksi ollut rikkoutumisia normaalia enempää. Meijerit ovat ilmeisesti tiedottaneet tuottajille aiheesta, koska tankkihuoltajilta on tilattu paljon koneikkopesuja. Myös siirtyminen jäähdytysteholuokkaan 4C0 on ollut viime kesääkin ajatellen hyvä vaatimus, se on varmasti pelastanut monelta tuskalta.”

Asiaa voisi auttaa, tai ainakin vahinkoja vähentää, jos koneikkoviasta saisi tiedon heti eikä vasta mennessään lypsylle. Joissakin tilasäiliömalleissa on vakiona paikka modeemikortille. Kortin avulla tuottaja saa tankilta tulevat hälytykset suoraan puhelimeensa. Latvalan mukaan hinta kuitenkin yleensä ratkaisee tilasäiliökaupan, eikä modeemikortteja juuri hankita.

Toinen vaihtoehto on tuoda lämpötilanäyttö pois maitohuoneesta. Eli asennetaan toinen näyttö esimerkiksi navetan toimistohuoneeseen, jossa ollaan useammin ja pidempiä aikoja kuin maitohuoneessa.

Ehkä kaikkein edullisin ja myös varsin näkyvä vaihtoehto on hälytysvalo navetan ulkoseinässä. Se syttyy silloin kun vastaava varoitusvalo tankinkin kyljessä. Noin 100–200 euron investoinnilla voi pahimmassa (tai parhaimmassa) tapauksessa säästää jopa tankillisen maitoa.

Myös Vauhkonen allekirjoittaa hinnan vaikuttavan siihen, ettei Tuottajain Maito ole ainakaan vielä hankkinut varolaitteita tilasäiliöihinsä. Muutama varolaite on ollut kokeilussa, mutta lisälaitteiden hankinta lähes 2000 säiliöön olisi kova lisäkustannus. r

Avaa artikkelin PDF