Agritechnica 2009 -näyttelyn lantakalusto: Multaimia joka lähtöön
Viime syksyn Agritechnica-näyttely tarjosi makean läpileikkauksen nykyaikaiseen lannanlevitys- tekniikkaan. Päivän sana on lannan sijoittaminen ja multaimissa alkaakin olla valinnanvaraa.
Strautmannin uudessa kuivalantavaunussa on panostettu korroosionkestävyyteen. Pohja on muovia ja runko ja laidat galvanoitua terästä. Pohjakuljettimen ketjut ovat järeää tekoa, sillä niiden murto- lujuus on 15 tonnia. Vaunuun voi valita joko kuvassa näkyvän lautas- levittimen, kaksi vaakakelaa tai neljä pystykelaa. (MT)
Mengele valmistaa noukinvaunujen ja tarkkuussilppureiden lisäksi myös kuivalannanlevityskalustoa. ES 14000 TA:ssa on kuumasinkitty runko ja kantavuutta löytyy 14 tonnia. Levityskeloja on neljä. (MT)
Hollantilainen Slootsmid valmistaa erilaisia multaimia. Valikoimissa on viime vuonna Suomessa esiteltyä mallia hieman kehittyneempikin veitsimultain. Vantaan runko on rakenteeltaan hieman jäykempi ja suuttimien letkuissa on sulkumekanismi. (MT)
Flieglin Garant-ruuvijakaja on mielenkiintoinen ja poikkeava ratkaisu. Perinteisen kattilan tilalla on hydraulimoottorin pyörittämä ruuvi. Multaimena tässä versiossa hanhenjalkamultain. (MT)
Flieglin Garant-multaimen leveämpi versio. Kummallekin puomille on oma ruuvijakajansa. Multaimena kevyt veitsimultain. (MT)
Fliegl on varustanut ison lietevaununsa tavallisesta poikkeavalla, mutta silti pintapaineita tehokkaasti pienentävällä ratkaisulla. Yksi akseli, mutta vaunun mahanalus on laitettu täyteen pyöriä. (MT)
Hevosenlannat voi poistaa maneesista tai tarhasta koneellisestikin. Multi-Saugerissa imupumppua pyöritetään polttomoottorilla. Alumiininen säiliö on tilavuudeltaan reilut 500 litraa, joten vehkeen liikutteluun on pikkutyttöjen sijasta syytä valjastaa vaikkapa mönkijä - tai hevonen. Vaihtoehtoisesti voi hankkia mallin, joka liikkuu kumiteloilla oman moottorin voimin. (MT)
Zunhammerin hinattava levitin on julisteen kuvassa kytketty lietetankilla varustetun Claas Xerionin perään. Lietteenlevityskalusto järeytyy ja itsekulkevat koneet lisääntyvät koko ajan. Claas Xerion on suosittu lietekaluston alustakone, koska sitä voidaan käyttää sesonkien ulkopuolella myös muuhunkin urakointiin. Perus-Xerion alustakone ja lietekalusto maksavat jonkin verran enemmän kuin itsekulkeva levitin. (UO)
Kevyemmät laahavannas- tai veitsityyppiset multaimet näyttävät yleistyvän Keski-Euroopassa. Bomech esitteli oman versionsa aiheesta. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu vannas on asennettu lattajousen päähän. Multain sopii valmistajan mukaan vaunuun kuin vaunuun. Työleveyksiä on neljä, 5,3–8,6 metriä. Kuljetusasennossa vantaat kääntyvät pystyyn, mikä estää letkuihin jäävän lietteen valumisen tielle. (MT)
Kehitystyö on vilkasta erilaisten kiekkomultaimien saralla, mutta toisaalta kevyemmät laahavannas- tai veitsityyppiset multaimet ovat vahvasti tulossa markkinoille. Kiekkomultaimien etuna on tarkkuus ja hyvä lannan sijoitus- ja multauskyky. Veitsimultaimet puolestaan ovat kevyitä ja sen myötä työleveyttä voidaan kasvattaa. Toinen silmiinpistävä kehityssuunta on urakointiluokan koneiden kasvu. Tehokkuutta haetaan niin säiliötilavuutta kuin imuputkien ja pumppujenkin tehoa kasvattamalla. Yhä useammin Keski-Euroopan pelloilla törmää lannanlevitys- aikaan myös itsekulkeviin koneisiin. Holmer tai Xerion oli valjastettu Agritechnicassa monen eri valmistajan liete- tai kuivalantakaluston eteen.