Uusinta maalaustekniikkaa
Palms-metsäkoneiden osat raepuhalletaan ennen maalausta. Raepuhalluslinjan jatkoksi on rakennettu uusi maalauslinja, jossa käytetään vesiohenteisia pohjamaaleja. Maalaus on automatisoitu. Yksi henkilö valvoo maalauslinjan toimintaa mm. mittaamalla huuhteluvesien laatua.
Pesut, pohjakäsittely ja -maalaus tapahtuvat upottamalla komponentit nestetäytteisiin altaisiin, joita on yhteensä 11 kpl. Osat kiinnitetään kannakkeen välityksellä tankoihin, jotka siltanosturi laskee altaan päällä olevien kannakkeiden varaan, jolloin osat uppoavat nesteeseen. Seuraavaksi osat nostetaan altaasta ylös ja annetaan niiden valua jonkin aikaa, jotta eri säiliöiden nesteet eivät tarpeettomasti sekoitu toisiinsa.
Osat pestään kuumassa yli 65 asteisessa vedessä. Vesi suodatetaan ja kierrätetään uudelleen käyttöön.
Esikäsittelyssä ei käytetä enää sinkkifosfaatteja, koska ne ovat ympäristölle haitallisia. Pohjakäsittely tehdään nanotekniikkaa hyödyntävillä kemikaaleilla, jotka tekevät pinnasta sopivan karhean ja suojaavat korroosiolta.
Pohjamaalaus perustuu sähköön: nesteessä olevat maalihiukkaset ovat positiivisesti/ negatiivisesti varautuneet ja maalattava osa vastaavasti negatiivisesti/positiivisesti varattu. Maalikerroksen paksuutta säädetään jännitteen voimakkuudella.
Menetelmän etuna on, että teräviin kulmiin, ulkonevien kohtien alapintoihin sekä palkkien sisälle saadaan sopivan paksuinen suojakerros. Mikäli jännite on lian korkea, kertyy maalia liian paljon.
Pintakerros tehdään pulverimaalauksella. Automaattisessa maalaamossa pulverimaali levitetään pistoolin avulla tasaisesti osan pinnoille. Tarvittaessa työssä auttaa maalari ja maalipinta kuivataan uunissa.
Vastaavaa maalausmenetelmää käytetään autoteollisuudessa pohjamaalauksessa.
Työvaiheet:
Altaat 1–2 Pesu ja rasvan pisto
Altaat 3–5 3 krt. huuhtelu
Allas 6 Kemiallinen passivointi (Oxsilan)
Altaat 7–8 Huuhtelu
Allas 9 Pohjamaalaus
Altaat 10–11 Huuhtelu
Kuivaus uunissa 1 h ja jäähdytys
Pulverimaalin levitys ja kuivaus uunissa
Uolevi Oristo
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Agco Power: Lisää moottoreita Linnavuoresta