Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ruismestari tuotti 8 tonnin sadon

Pro Ruis -yhdistyksen järjestämän Ruis on taitolaji -viljelykilpailun voittoon ylsi MTY Mäki-Latvala Ilmajoelta. Mikko Mäki-Latvala ja hänen setänsä Veikko Mäki-Latvala viljelevät Mäki-Latvalan tilaa yhtymänä. Korkean 8172 kg keskisadon ja sadon laadun lisäksi perustellut viljelytoimenpiteet vakuuttivat kilpailuraadin. Toiseksi sijoittui kokenut rukiin viljelijä Kalle Sipilä Hollolasta ja kolmanneksi Hannu Eskola Loimaalta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kilpailussa oli mukana 13 tilaa eri puolilta maata. Tilojen ruisalat vaihtelivat reilusta 5 hehtaarista yli 80 hehtaariin.

Ruismestari 2015-kilpailu ei siis ole puhdas satokilpailu, vaan raati kiinnitti huomiota myös viljelytekniikkaan, viljelyn taloudellisuuteen sekä ympäristönäkökulmaan. Sadon määrä ja laatu määritettiin teollisuudelle toimitetun kokonaissadon perusteella.

Voittajat valitsi raati, jossa oli mukana Pro Ruis yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja ja Boreal Kasvinjalostuksen kaupallinen johtaja Satu Pura, Fazer Myllyn viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi, tutkija Heikki Jalli Lukelta, rukiin viljelijä Kalle Oivanen sekä Koneviestin päätoimittaja Uolevi Oristo Raadin edustajisto vieraili jokaisella kilpailutilalla. 

Kilpailun pääsponsorina toimivat Viestilehdet Oy:n Koneviesti ja Kylvösiemen-lehti. Koneviesti on tutkinut eri viljelytekniikkoihin ja erityisesti suorakylvöön liittyviä viljelykokemuksia, joten Ruismestari-kilpailun voi nähdä hyvänä jatkumona tälle tutkimustyölle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kilpailijoiden tulokset erinomaisia

Ruismestari-kilpailun kova taso yllätti raadin positiivisesti. Kilpailijat saivat korkeita keskisatoja reilusta 5000 kilosta aina yli 8000 kg saakka. Satotasot ovat huomattavan korkeita rukiin kansalliseen keskisatoon verrattuna, joka oli 3180 kg/ha vuonna 2014. Kilpailuun osallistuneet voivat siis syystä olla ylpeitä ruissadostaan.

- Erityisen yllättynyt olen siitä, että isollakin ruispinta-alalla saatiin hämmästyttävän korkeita satoja, pääsponsorin edustaja ja raadin jäsen Uolevi Oristo kertoo.

Kilpailussa mukana niin populaatio- kuin hybridiruislajikkeita

Ruismestari-kilpailuun osallistui niin populaatio- kuin hybridiruislajikkeiden viljelijöitä. Osalla oli viljelyksessä kahta tai useampaa ruislajiketta. Myös kotimaisella populaatioruislajikkeella Reetalla päästiin korkeisiin, yli 5000 kg hehtaarisatoihin, mikä ilahdutti raatia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mäki-Latvalan tilalla paneudutaan viljelyn jokaiseen vaiheeseen

Mäki-Latvalan tilan päätuotantosuuntana on sikatalous. Ruista on ollut tilalla viljelyksessä muutamaa välivuotta lukuun ottamatta aina. Ruis soveltuu syysrapsin tavoin erinomaisesti sikatilan rehuntuotantoon painottuvaan viljelykiertoon.

Kotimainen ruis on uusille Ruismestareille tärkeä asia: Ruista isänmaallisempaa kasvia ei ole.  Mäki-Latvalan MTY:ssä rukiiseen aiotaan panostaa myös jatkossa.

Ruismestari 2015 -kilpailun voittajat saavat palkinnoksi ruismatkan Saksaan, joka sisältää muun muassa vierailun Agritechnica 2015 -messuille sekä tutustumisen mm. Evolon lajikejalostajan KWS:n hybridirukiin jalostukseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY