Ruismestari tuotti 8 tonnin sadon

Kilpailussa oli mukana 13 tilaa eri puolilta maata. Tilojen ruisalat vaihtelivat reilusta 5 hehtaarista yli 80 hehtaariin.
Ruismestari 2015-kilpailu ei siis ole puhdas satokilpailu, vaan raati kiinnitti huomiota myös viljelytekniikkaan, viljelyn taloudellisuuteen sekä ympäristönäkökulmaan. Sadon määrä ja laatu määritettiin teollisuudelle toimitetun kokonaissadon perusteella.
Voittajat valitsi raati, jossa oli mukana Pro Ruis yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja ja Boreal Kasvinjalostuksen kaupallinen johtaja Satu Pura, Fazer Myllyn viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi, tutkija Heikki Jalli Lukelta, rukiin viljelijä Kalle Oivanen sekä Koneviestin päätoimittaja Uolevi Oristo Raadin edustajisto vieraili jokaisella kilpailutilalla.
Kilpailun pääsponsorina toimivat Viestilehdet Oy:n Koneviesti ja Kylvösiemen-lehti. Koneviesti on tutkinut eri viljelytekniikkoihin ja erityisesti suorakylvöön liittyviä viljelykokemuksia, joten Ruismestari-kilpailun voi nähdä hyvänä jatkumona tälle tutkimustyölle.
Kilpailijoiden tulokset erinomaisia
Ruismestari-kilpailun kova taso yllätti raadin positiivisesti. Kilpailijat saivat korkeita keskisatoja reilusta 5000 kilosta aina yli 8000 kg saakka. Satotasot ovat huomattavan korkeita rukiin kansalliseen keskisatoon verrattuna, joka oli 3180 kg/ha vuonna 2014. Kilpailuun osallistuneet voivat siis syystä olla ylpeitä ruissadostaan.
- Erityisen yllättynyt olen siitä, että isollakin ruispinta-alalla saatiin hämmästyttävän korkeita satoja, pääsponsorin edustaja ja raadin jäsen Uolevi Oristo kertoo.
Kilpailussa mukana niin populaatio- kuin hybridiruislajikkeita
Ruismestari-kilpailuun osallistui niin populaatio- kuin hybridiruislajikkeiden viljelijöitä. Osalla oli viljelyksessä kahta tai useampaa ruislajiketta. Myös kotimaisella populaatioruislajikkeella Reetalla päästiin korkeisiin, yli 5000 kg hehtaarisatoihin, mikä ilahdutti raatia.
Mäki-Latvalan tilalla paneudutaan viljelyn jokaiseen vaiheeseen
Mäki-Latvalan tilan päätuotantosuuntana on sikatalous. Ruista on ollut tilalla viljelyksessä muutamaa välivuotta lukuun ottamatta aina. Ruis soveltuu syysrapsin tavoin erinomaisesti sikatilan rehuntuotantoon painottuvaan viljelykiertoon.
Kotimainen ruis on uusille Ruismestareille tärkeä asia: Ruista isänmaallisempaa kasvia ei ole. Mäki-Latvalan MTY:ssä rukiiseen aiotaan panostaa myös jatkossa.
Ruismestari 2015 -kilpailun voittajat saavat palkinnoksi ruismatkan Saksaan, joka sisältää muun muassa vierailun Agritechnica 2015 -messuille sekä tutustumisen mm. Evolon lajikejalostajan KWS:n hybridirukiin jalostukseen.
Osaston luetuimmat
- LH-Osa Turun Konekeskukselle
- Echon moottorisahauutuudet saatu Koneviestin kokeiluun
- Joskinille kolme maahantuojaa – tavoitteena pääsy lähemmäksi ammattilaista
- Fiat, Alfa-Romeo ja Jeep saavat Suomessa uuden isännän
- Jonsered-tuotteet jäävät pois markkinoilta tänä ja ensi vuonna
- Energiapuukaupassa hinnat nousussa 2022 – halvempaa latvusmassaa ostettiin enemmän kuin karsittua rankaa
- Uusi fosforiasetus voimaan – lannoituksen säätelyn kattavuus paranee