Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Karsitun energiapuurangan hinnat lähes samat kuin kuitupuun hinnat – hankintapuun kohdalla hinnat jo samalla tasolla

Energiapuun hinnat ovat edelleen nousussa, kertovat Luken kolmannen vuosineljänneksen tilastot. Karsitun rangan keskihinta kohosi lähelle kuitupuun hintoja. Pystykaupoissa karsittu ranka jäi kuitupuun keskihinnasta, mutta hankintapuun myynnissä hinnat olivat samalla tasolla.
Karsittu energiapuuranka on metsänomistajien omatoimisessa korjuussa entistä kannattavampaa, koska hankintahinnat ovat nousseet suhteessa enemmän kuin pystykauppahinnat.
Karsittu energiapuuranka on metsänomistajien omatoimisessa korjuussa entistä kannattavampaa, koska hankintahinnat ovat nousseet suhteessa enemmän kuin pystykauppahinnat. Kuva: Tommi Hakala

Tilastoon kirjautui vuoden kolmannella kvartaalilla yhteensä 1,0 miljoonaa kuutiometriä. Määrä pieneni vuoden takaisesta 10 prosenttia, mutta ylitti edellisen viiden vuoden keskiarvon lähes kolmasosalla. Tammi–syyskuun kauppa ylitti vuoden takaisen kolmasosalla ja edellisen viiden vuoden lukemat kahdella viidesosalla. Viiteen edelliseen vuoteen verrattuna latvusmassan ja kokopuun kauppa kasvoi lähes kaksinkertaiseksi ja karsitun rangan kauppa pienentyi vajaalla kymmenesosalla.

Tilastoidusta energiapuun kaupasta oli vuoden kolmannella kvartaalilla karsittua rankaa kaksi viidesosaa. Pystykaupoissa rangan keskihinta nousi 21,4 euroon. Hinta oli koko viime vuoteen verrattuna 2,4 kertainen.

Hankintahinta nousi vastaavasti 48,0 euroon. Viime vuoden keskihinta ylittyi 42 prosentilla. Hankintakaupoissa karsitun rangan ja kuitupuun hinnat ovat olleet lähempänä toisiaan. Nyt 2023 kolmannella kvartaalilla rangan keskihinta nousi kuitenkin kuitupuun hintaa enemmän, keskihinnat päätyivät samalle tasolle.

Latvusmassaa oli lähes puolet energiapuun kaupan kokonaismäärästä. Pystykaupoissa latvusmassasta maksettiin keskimäärin 7,4 euroa kuutiometriltä. Hankintakaupoissa latvusmassan hinta nousi 27,7 euroon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY