Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Karsitun energiapuun hintakehitys vahvistaa sen kilpailukykyä kuitupuuta vastaan

Erilaiset energiamarkkinoiden muutokset ovat siirtymässä entistä nopeammin myös karsitun energiapuun hintoihin. Luken tilastoista selviää myös, että kuitupuun hintakehitys kääntyi toiseen suuntaan. Hankintahakkuissa energiapuun kilpailukyky kuitupuuta vastaan on myös vahvistunut.
Ensiharvennusmetsissä kuitupuun ja karsitun rangan hintakilpajuoksu on tiukkenemassa.
Ensiharvennusmetsissä kuitupuun ja karsitun rangan hintakilpajuoksu on tiukkenemassa. Kuva: Tommi Hakala

Luken 10.5. julkaiseman tilastotiedotteen mukaan energiakäyttöön ostettavan karsitun rankapuun pystykauppahinnat ovat alkuvuodesta 2022 olleet kovassa nousussa. Hinnat ovat olleet reaalisesti 32 prosenttia korkeammalla kuin viime vuoden lopulla ja koko viime vuoden keskihintakin ylittyi 41 prosentilla.

Vuodesta 2014 asti tilastoidun karsitun rangan pystykauppahintojen kehitys on ollut vuoteen 2020 asti vakaata, pysytellen keskimäärin 4,25 e/m3 tasolla. Vuonna 2021 hinta nousi jo yli 5 euron tasolle ja alkuvuonna 2022 hinta on ollut keskimäärin jo 7,54 euroa.

Samalla 2014 - 2022 ajanjaksolla kuitupuun keskihinnat (kaikkien puutavaralajien pystykauppojen keskiarvohinnat) ovat tilastoista tutkittuna nousseet , hieman reilummin vuoden 2017 jälkeen ‒ mutta alkuvuonna 2022 hinnat ovat laskeneet 0,64 euroa. Alkuvuodesta 2022 kuitupuulajien ja karsitun rangan keskihintojen kilpailu onkin tiukentunut, erotus on ollut 10,75 euroa ‒ kun vuotta aiemmin se oli 13,83 euroa. Kun energiapuuksi kelpaavan rankapuun hehtaarikertymä ohuemman latvaläpimitan ja kaikkien puulajien kelpaavuuden myötä on suurempaa, energiapuuksi korjuun kilpailukyky on parantunut entisestään.

Hankintahakkuussa karsitun energiapuurangan hintataso on säilynyt lähes ennallaan, vain prosentin nousulla ja oli alkuvuodesta 2022 keskimäärin 27,93 euroa. Samaan aikaan kuitupuulaatujen keskihinta on ollut 32,86 euroa, eli erotus on 4,93 euroa. Kun huomioidaan aiemmin mainittu parempi hehtaarikertymä, karsitusta rangasta on tullut erittäin vahva kilpailija hankintakuitupuulle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lähteet: Luonnonvarakeskuksen tilastot teollisuuspuun ja energiapuun kaupoista