Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Energiapuukaupassa hinnat nousussa 2022 – halvempaa latvusmassaa ostettiin enemmän kuin karsittua rankaa

Kuumenevat energiapuumarkkinat olivat mielenkiintoisessa tilanteessa 2022. Kallistunuttta karsittua rankaa korjattiin vähemmän kuin aiemmin, sen sijaan edullisempi latvusmassa nosti osuuttaan. Nämä tiedot paljastuivat Luken tilastosta.
Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuiduttavaan teollisuuteen ostetun kuitupuun hinta on ollut nousussa. Sen kilpailija, eli karsittu ranka on nostattanut omilla kysyntätarpeillaan kuitupuunkin hintaa. Monelle karsittu ranka on kiinnostava vaihtoehto, suuremman kertymän ja yksinkertaisemman korjuun myötä. Nämä asiat näkyvät Luken julkaiseman energiapuukaupan tilastoissa. Mutta silti vuonna 2022 energiapuun kauppa pieneni hetkellisesti viisi prosenttia.

Mutta kun katsotaan hintatilastoja, loppuvuodesta karsitun rangan hinta lähti rajuun nousuun, ollen viimeisellä neljänneksellä peräti 2,2 kertainen. Verrattuna vuoteen 2021, hinnat olivat 2,4 kertaiset. Sen sijaan latvusmassan hinta laski pystykaupoissa 15 prosenttia (4,2 e/m³)– hankintakaupoissa taasen oli nousua 10 prosenttia (20,9 e/m³).

Energiapuun kauppamäärä oli vuonna 2022 kymmenen prosenttia suurempi kuin edellisen viiden vuoden aikana keskimäärin, ollen kaikkiaan 4,56 milj. m³. Pystykaupan osuus 2022 tilastoidusta kaupasta oli 3,125 milj. m³ ja hankintakaupan osuus 0,931 milj. m³. Kaikesta energiapuusta oli latvusmassaa 52 prosenttia ja karsittua rankaa 41 prosenttia. Kokopuuta oli ainoastaan viisi, ja kantoja kolme prosenttia.

Energiapuusta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 5,5 e/m³, hankintakaupoissa 28,6 e/m³. Karsitun rangan keskihinta oli pystykaupoissa 7,1 e/m³, hankintakaupoissa 32,0 e/m³. Latvusmassan keskihinta oli pystykaupoissa 4,8 euroa ja hankintakaupoissa 19,3 euroa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Karsitulla rangalla keskihinnat nousivat, pystykaupoissa reaalisesti 30 prosenttia ja hankintakaupoissa yhdeksän prosenttia edellisestä vuodesta. Latvusmassan hinta laski pystykaupoissa seitsemän prosenttia ja kohosi hankintakaupoissa neljä prosenttia.Latvusmassan kauppa kasvoi edellisestä vuodesta 16 prosenttia ja karsitun rangan kauppa väheni 19 prosenttia. Kaiken energiapuun tilastoitu kauppa pieneni edellisestä vuodesta kolme prosenttia, mutta ylitti viiden edellisen vuoden lukemat 10 prosentilla.