Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kone- ja polttoainevarkaudet jatkuva riesa Ruotsissa

Kone- ja polttoainevarkaudet ovat jatkuva vaiva Ruotsissa. Niiden määrä kasvoi koko viime vuosikymmenen, kunnes koronaepidemia pysäytti kasvun. Nyt on palattu epidemiaa edeltäneelle tasolle.
Työmailla olevien koneiden polttoaineisiin kohdistuvat varkaudet ovat lisääntyneet samalla, kun polttoaineiden hinnat ovat kohonneet.
Työmailla olevien koneiden polttoaineisiin kohdistuvat varkaudet ovat lisääntyneet samalla, kun polttoaineiden hinnat ovat kohonneet. Kuva: Arto Turpeinen

Koneisiin ja niiden polttoaineisiin kohdistuvat varkaudet ovat Ruotsissa olleet jo pitkään iso ongelma. Sen taustalla on järjestäytyneiden rikollisryhmien lisääntynyt määrä ja toisaalta poliisin heikentyneet mahdollisuudet saada rikoksia selvitettyä.

Poliisi on valittanut resurssipulaa, jonka takia tapausten tutkiminen on viivästynyt ja osa tapauksista jää vain kirjaamisen asteelle. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että luottamus poliisin työhön on huonontunut siinä määrin, että arviolta yli kolmannes tapauksista jää kokonaan ilmoittamatta.

Ruotsin koneurakoitsijaliitto Maskinentreprenörerna teki kyselytutkimusten jäsenistönsä keskuudessa viime vuonna, jonka perusteella 55 % jäsenyrityksistä oli joutunut varkauksien kohteeksi ja niistä aiheutuneet keskimääräiset kulut olivat 126 000 kr. Polttoainevarkauksien osuus oli 88 %. Niiden suhteellinen osuus on lisääntynyt vuodesta 2020, jolloin se oli 63 %.

Työmaiden suojausta on viime aikoina tehostettu, kun toimialaliitot ovat kampanjoineet asiasta. Poliisin tilastojen perusteella tämä on ollut tuloksellista, sillä viime vuonna rakennustyömaiden konevarkaudet vähentyivät. Valitettavasti samaan aikaan traktorivarkauksien määrä maaseudulla kasvoi puolella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY