Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tiesätkö, kuka hiippailee pihallasi? – Valvontakamera helpottaa omaisuusvahinkojen selvittelyä

Ilkivalta ja varkaudet ovat lisänneet valvontakameroiden kysyntää. Kokemukset ovat osoittaneet, että oikein toteutettuna kameravalvonta voi vähentää omaisuusrikollisuutta ja vahingontekoja. Kokonaan ei kamerakaan estä tihutöitä, mutta tallenteet helpottavat asioiden selvittelyä.
Valvontakamera voidaan asentaa suojaa kirkkaan kuvun sisään. Usein tällaisia kameroita voidaan käännellä ja suunnata valvomosta.
Valvontakamera voidaan asentaa suojaa kirkkaan kuvun sisään. Usein tällaisia kameroita voidaan käännellä ja suunnata valvomosta. 
Avoimuus on valttia. Aina kannattaa selkeästi ilmoittaa, että alueella on kameravalvonta. Näin jälkikäteen mahdollisesti tulevat ongelmat on helpompi hallita.
Avoimuus on valttia. Aina kannattaa selkeästi ilmoittaa, että alueella on kameravalvonta. Näin jälkikäteen mahdollisesti tulevat ongelmat on helpompi hallita. 
Gigantin myyjä esittelee kamerapakettia, jolla saadaan kuvaa talteen joko kameran muistiin tai tietokoneelle.
Gigantin myyjä esittelee kamerapakettia, jolla saadaan kuvaa talteen joko kameran muistiin tai tietokoneelle. 

Kameravalvonnan laillisuudesta on erittäin hankala saada lyhyttä ja ytimekästä vastausta. Ongelman ratkaisua ei helpota se, ettei meillä ole yhtenäistä, kameravalvontaa koskevaa lainsäädäntöä, vaan kameravalvonnan laillisuutta tulkittaessa joudutaan turvautumaan muiden lakien pykäliin.

Henkilötietolain 2 §:n 3. momentin mukaan laki ei koske henkilötietojen käsittelyä, jonka luonnollinen henkilö suorittaa yksinomaan henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin tavanomaisiin yksityisiin tarkoituksiinsa.

Laissa on kirjoitettu lähinnä henkilötietojen keräämisestä, salakatselusta ja yksityisyyden suojasta. Lainsäädäntö kohtelee kameravalvontaa eri tavalla muun muassa sen mukaan, kuka valvontaa suorittaa, missä tarkoituksessa valvontaa suoritetaan ja missä paikassa oleskelevaan henkilöön valvonta kohdistuu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eroa on siinäkin, onko kysymyksessä pelkkä katselu vai myös kuvan tallentaminen.

Valvontakameran kuvat ovat periaatteessa henkilötietoja, joiden keräämiseen on oltava syy ja peruste. Henkilötiedoista on kaiken lisäksi laadittava keräämisen syyn sisältävä rekisteriseloste.

Selvää on, että talteen otetun materiaalin käyttö muuhun kuin määriteltyyn tarkoitukseen on kiellettyä. Lain mukaan tallenteet on hävitettävä heti, kun ne eivät enää ole tarpeen valvonnan alkuperäisen tarkoituksen toteuttamiseksi ja tieto on hävitettävä viimeistään vuoden kuluttua tallentamisen päättymisestä.

Oma piha ongelmaton

Nyrkkisääntönä kameraa asennettaessa on, ettei sillä saa kuvata muuta kuin aiottua kohdetta. Oman pihan, varikon tai tuotantorakennuksen valvontaan voi kameroita asentaa vapaasti, mutta on varottava, ettei naapurin askareet hänen omalla maallaan tule vahingossa tallennetuksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ihmisten tulisi olla tietoisia alueella olevasta kameravalvonnasta. Kameroista kannattaakin ilmoittaa selkeillä kylteillä.

Monelle on epäselvää, onko tallenne näytettävä, jos joku haluaa sen nähdä. Henkilötietolain perusteella jokaisella kuvatulla on tarkastusoikeus kuvattuun materiaaliin. Sen voi pyytää joko kirjallisena tai poikkeamalla valvontaa tehneen luona.

Kysymällä ei kompuroi

Turva-alan yrittäjät ry:n mukaan kameravalvonnan toimittajien pitää opastaa valvontajärjestelmiä ostavia asiakkaita lainmukaiseen toimintaan. Järjestelmiä käytettäessä laillisesta toiminnasta vastaa haltijan lisäksi myös käyttäjä, joka voi olla vaikkapa vartioimisliike. Vastuu valvonnan laillisuudesta on aina kuitenkin valvontajärjestelmän haltijalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuvia voi helposti katsella netin kautta ulkomailtakin. Oman lisämausteensa valvontaan antaa henkilötietolaki, jossa on omat pykälänsä henkilötietojen siirtämisestä EU:n ulkopuolelle. Lainsäädäntö koskee myös matkapuhelinten omistajia.

Eli Thaimaassa lomailtaessa ei niin vain voi katsella valvontakameran kuvia Suomesta, jos haluaa pysyä lain valoisalla puolella. Siirrosta täytyy ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle ja siirto sallitaan, jos kohdemaan tietosuojan taso katsotaan riittäväksi. Isoveli siis valvoo valvojaakin.

Takuu toiminnasta

Pääosin ihmiset tuntuvat olevan tyytyväisiä valvontakameroihin. Kuvanlaatua pidetään hyvänä eikä hintakaan tunnu päätä huimaavan. Hintaeroja toki on, ja huippulaitteet saattavat maksaa tuhansia euroja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huolellisella vertailulla selviää, kannattaako erikoisliikkeessä myynnissä olevasta laitteistosta maksaa enemmän kuin markettien tarjonnasta.

Joillakin käyttäjällä on ollut hankaluuksia kameroiden liiketunnistuksen kanssa. Välillä tunnistin huomioi pienimmänkin liikahduksen ja hieman vähemmän herkälle säädettynä mieslaumakaan ei saa kameraa hereille.

Ostotilanteessa kannattaa aina vaatia toiminnallisuustakuu ja helppo säädettävyys tai rajaus myös liiketunnistimelle.

Vaikka ostohetkellä ei olisi tarvetta kuin yhdelle kameralle, kannatta ottaa puheeksi lisäkameroiden liittämisen mahdollisuus. Yleensä tarpeet kasvavat ajan myötä.

Jotkut pelkäävät järjestelmän vaatimaa asennustyötä ja kaapelointia, mutta pelko on melko turhaa. Jos langaton laite ei riitä tai etäisyydet ovat liian pitkät, seuraava askel on sähköverkossa toimiva järjestelmä. Se saa virtansa töpselistä, mutta käyttää samaista

sähkökaapelia myös datan siirtoon. Eli erillisiä datakaapeleita ei tarvitse asentaa.

Jos kamerajärjestelmä vaatii tunnuksia ja salasanoja, nekin kannattaa ottaa puheeksi kauppaa hierottaessa. Vieraskielisiä ohjeita lueskellessa ja netistä rekisteröitymislomakkeita täytellessä alkaa usko helposti hiipua ja tuskanhiki nousta otsalle. n

 

Lähteet:

 

www.om.fi

www.turva-alanyrittajat.fi

www.tietosuoja.fi

Markkinoilla on ällistyttävän suuri valikoima valvontaan soveltuvia kameroita ja erilaisia järjestelmäkokonaisuuksia. Hinnat lähtevät muutamasta kympistä ylöspäin.

Esimerkiksi säänkestävällä kameralla ja pimeänäöllä varustettu Logitechin järjestelmä maksaa verollisena alle 400 euroa. Valvonta onnistuu Internetin tai matkapuhelimen kautta. Järjestelmä tallentaa automaattisesti videokuvaa, kun se havaitsee liikettä. Tallennus tapahtuu kameran muistikortille tai tietokoneelle.

Samalla järjestelmä voi lähettää varoituksen sähköpostiin tai matkapuhelimeen. Järjestelmään voi liittää jopa kuusi kameraa ja systeemi on yhteensopiva Windows 7:n, Vistan ja XP:n kanssa.

Vajaalla satasella saa pienen värikameran, joka toimii päivällä ja valaistuissa oloissa. Kamera toimii muuntajalla tai 9 V:n paristolla, jolloin se on täysin langaton ja helppo asentaa. Television, videon tai digitallentimen läheisyyteen asennetulla vastaanottimella voi katsella tai nauhoittaa valvontakameran kuvaa ja ääntä.

Markkinoilla riittää tarjontaa, joten varmista ainakin seuraavat asiat ennen valvontajärjestelmän hankintaa:

• Kuinka laitteisto käyttäytyy sähkökatkon jälkeen?

• Mitä hankaluuksia langattomaan järjestelmään voi liittyä (akun kesto, katvealueet, liikkuvat esteet)?

• Mitä ”ulkokäyttöön” todellisuudessa tarkoittaa (kaatosade, kova pakkanen)?

• Onko laitteisto päivitettävissä ja laajennettavissa?

• Toimiiko järjestelmä kaikilla nettiselaimilla ja käyttöjärjestelmillä?

• Mitä takuu pitää sisällään ja missä järjestelmän takuukorjaukset tehdään?

• Varaosien saatavuus

• Onko takuu voimassa,

jos järjestelmän asentaa itse?

• Vaatiiko laite huoltoa ja jos

vaatii, niin kuka sen voi tehdä?

• Löytyykö suomenkieliset

asennus- ja käyttöohjeet?

Avaa artikkelin PDF