Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ota koneestasi arvokkaat GPS-laitteet ainakin yöksi talteen – yöksi pellolle jätetty kylvötraktori houkutus varkaalle

Tilaisuus tekee varkaan. Joskus varastamiseen on tilaus etukäteen. Näin lienee monesti ainakin työkoneiden GPS-laitteiden kanssa. Varkaudet ovat tilaustöitä, kun nettipalstoilla GPS-laitteita ei juurikaan myydä.
Helposti irrotettavat sähkölaitteet on syytä kerätä talteen ainakin yöksi.
Helposti irrotettavat sähkölaitteet on syytä kerätä talteen ainakin yöksi.  Kuva: Seppo Pentti

Suomessa on varastettu viikon, kahden aikana useita traktoreiden GPS-laitteita. Ilmiö tuskin vähenee, koska varkaudet lienevät tilaustöitä. GPS-laitteet ovat edelleen hinnakkaita ja taloudellinen haitta on varkauden kohteeksi joutuneelle suuri. Työ keskeytyy yleensä ainakin päiväksi.

Laitteiden helppoon siirrettävyyteen on panostettu viime vuosina, jotta niitä voidaan käyttää useissa koneissa. Helppo siirrettävyys helpottaa varastamista. Osaan työkoneista ja traktoreista laitteet on kätketty rakenteisiin, jolloin niiden anastaminen on hankalampaa.

Yöksi pellolle jätetty kylvötraktori on houkutus varkaalle. Hiljaista aikaa on riittävästi, jotta varkaudelle sopiva hetki löytyy pihasta tai tien varresta. GPS-antennin ja näytön anastaminen ei vie minuuttia kauempaa.

Osa laitteista kiinnittää huomiota jo pitkältä värityksen vuoksi. Niitä ei tarvitse erityisesti tiirailla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paras keino suojautua varkauksilta on kerätä laitteet omaan talteen, kun kone ei ole ajossa. Toinen keino on käyttää laitteissa lukitusta. Ovien lukot on mahdollista myös päivittää sarjoituksiin, joita ei ole kaikilla.

Vakuutusyhtiöt ovat vielä suhtautuneet suopeasti varkauksien korvaamiseen, mutta tilanne saattaa muuttua, jos varkauksien määrä ja korvaussummat nousevat korkeaksi. Töiden keskeytymisen haitta on joka tapauksessa merkittävä, jos laitteet ovat hävinneet.