Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Volvo tuo markkinoille aiempaa tehokkaamman biokaasua käyttävän kuorma-automalliston

Volvo Trucks lanseeraa nyt uuden, aiempaa vahvemman kaasukäyttöisen kuorma-auton, joka voi käyttää nesteytettyä biokaasua. Auto soveltuu aiempaa paremmin pitkän matkan kuljetustehtäviin.
Volvon päivitetyn biokaasua käyttävän kuorma-automalliston toimintamatka on enimmillään 1 000 kilometriä. Myös kaasun tankkausverkko laajenee jatkuvasti niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.
Volvon päivitetyn biokaasua käyttävän kuorma-automalliston toimintamatka on enimmillään 1 000 kilometriä. Myös kaasun tankkausverkko laajenee jatkuvasti niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Volvo Trucks lanseerasi viisi vuotta sitten kuorma-automalliston, joka voi käyttää polttoaineena nesteytettyä biokaasua (LBG). Se on uusiutuva polttoaine, jota voidaan valmistaa monenlaisesta orgaanisesta jätteestä, kuten ruokajätteestä.

Kaasukäyttöiset kuorma-autot, Volvo FH ja FM, saavat uuden 500 hevosvoiman tehotason aiempien 420 ja 460 hv:n moottoreiden rinnalle. Kaasumoottorit on päivitetty kokonaan. Siinä on tehokkuutta lisäävät uudet ruiskutussuuttimet ja alhaisempaa kitkaa aiheuttavat männät sekä uusi turbo, säädettävä öljypumppu ja kampikammion tuuletus, joka käsittelee suodattamatonta öljyä. Kaasumoottorien polttoainetehokkuus kasvaa parhaimmillaan neljä prosenttia, mikä yhdessä uuden 10 prosenttia suuremman kaasusäiliön kanssa lisää toimintamatkaa.

”Kaasukäyttöisten kuorma-autojemme suorituskyky on verrattavissa dieselautoihin. Tankkaus on lähes yhtä nopeaa kuin dieselautoissa, ja kasvava yli 600 polttoaineaseman verkosto sekä LBG:lle että LNG:lle Euroopassa tekee niistä soveltuvia pitkän matkan kuljetuksiin”, Volvo Trucksin kaasukäyttöisten kuorma-autojen tuotepäällikkö Daniel Bergstrand kertoo.

Tarjolla on 420, 460 ja 500 hevosvoiman tehoversiot Volvo FH, FM ja FMX -malleihin ja soveltuvat polttoaineet ovat joko nesteytetty biokaasu (LBG) tai nesteytetty maakaasu (LNG). Kaasun sytyttämiseen tarvitaan joko dieseliä tai HVO:ta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaasuntuotanto kymmenkertaiseksi

LBG on uusitua polttoaine, joka on nestemäistä biokaasua. Sitä voidaan valmistaa mistä tahansa orgaanisesta jätteestä, kuten puhdistamolietteestä, lannasta ja ruokajätteestä. LNG on fossiilinen kaasu, jota saadaan maanalaisesta tai merenalaisista varastoista.

Biokaasun nesteytysprosessi on sama kuin LNG:n. Kaasu jäähdytetään -162 asteeseen. Polttoaine vie tällöin huomattavasti vähemmän tilaa, mikä mahdollistaa paljon suuremman energiamäärän tuomisen kuorma-autoon, mikä taas lisää toimintamatkaa merkittävästi. EU:n komission tavoite (REPower EU) on nostaa vuotuinen biokaasun tuotanto kymmenkertaiseksi 35 miljardiin kuutiometriin vuoteen 2030 mennessä. Yli 78 LBG-laitosta on jo vahvistettu valmistuvan Euroopassa vuoteen 2024 mennessä. Saksan ja Italian sekä Alankomaiden odotetaan olevan tulevina vuosina johtavia LBG-maita.