Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Volvon raskas sähkökuorma-auto on esitelty Suomessa – suunniteltu paikallisiin kuljetuksiin sekä alueelliseen jakeluun

Raskaisiin paikallisiin kuljetuksiin ja alueelliseen jakeluun suunniteltu Volvo FM Electric -sähkökuorma-auto on esitelty Suomessa.
Euroopassa tehdyt testit ovat osoittaneet, että raskailla täyssähkökuorma-autoilla on mahdollista ajaa noin 40 tonnin yhdistelmämassalla tavallisen työpäivän aikana jopa 500 kilometriä, mikäli on mahdollista käyttää pikalatausta esimerkiksi lounastauon aikana.
Euroopassa tehdyt testit ovat osoittaneet, että raskailla täyssähkökuorma-autoilla on mahdollista ajaa noin 40 tonnin yhdistelmämassalla tavallisen työpäivän aikana jopa 500 kilometriä, mikäli on mahdollista käyttää pikalatausta esimerkiksi lounastauon aikana. Kuva: Timo Rintakoski
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Volvo Trucksin tavoitteena on alentaa co2-päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasoon verrattuna. Vuoteen 2040 mennessä myytyjen kuorma-autojen hiilidioksidipäästöjä vähennetään 100 prosenttia. Vuonna 2050 mennessä Volvo Trucks -populaatio on päästötön. Tavoite on kova ja vaatii paljon uusia ratkaisuja.

Volvo Trucks on julkaissut kahden polun ilmastostrategian. Siinä keskiössä ovat energiatehokkuus ja vaihtoehtoiset polttoaineet. Vuonna 2030 rungon muodostavat akkusähkö, polttokennot sekä kaasu ja diesel. ”Kaasu ja diesel tulevat olemaan vielä pitkään keskeisessä osassa raskaissa sekä pitkän matkan kuljetuksissa,” Volvo Finland Ab toimitusjohtaja Magnus Björklund painottaa. Käytännössä vuoteen 2030 asetettu ensimmäinen tavoite tarkoittaa sitä, että puolet myydyistä autoista ovat joko akku- tai polttokennosähköllä liikkuvia.

Tilauskirjat auki

Raskaita malleja on saatavilla joko 330 tai 490 kW sähkömoottorilla varustettuna. Akkuja on tarjolla 2-6 (á 90 kWh) . ”Tuotanto käynnistyy 5-6 akun kokoonpanoilla. Myöhemmin tarjolle tulee pienempien akkupakettien malleja,” Volvo Finland Ab sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava tuotepäällikkö Janne Silvonen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Parhaimmillaan on tarjolla noin 300 kilometrin toimintamatka. Peruslataus 43 kW tehoisella AC-laturilla vaatii 10 tuntia. Teholataus 250 kW DC-laturilla sujuu 2,5 tunnissa. Akselivaihtoehtoja on kaikkiaan viisi 4x2 aina 8x4 saakka.

Volvo Trucksin täyssähköisten kuorma-autojen mallisto on nyt markkinoiden laajin. Jo nyt on ollut saatavilla keskiraskaat FE ja FL -mallit, joita on myös tuotu jo Suomeen. Raskaiden FH, FM ja FMX mallien tuotanto alkaa syyskuussa Göteborgissa Tuven tehtaalla, jolloin tarjolla on kuusi mallia tuotannossa. Näiden tilauskirjat ovat auenneet 2.5. ja asiakastoimituksiin päästään vuoden 2023 ensimmäisellä kolmanneksella.