Terramonitor julkaisi koko maankattavan Vesa-indeksin

Suomelainen avaruusteknologian ja tekoälyn hyödyntämiseen erikoistunut Terramonitor on juuri julkaissut koko Suomen alueen kattavan Vesa-indeksin, jolla kyetään paikallistamaan metsien – etenkin taimikkovaiheen – vajaatuottoisia alueita. Kyseisillä alueilla taimikonhoidon rästien vuoksi arvopuuston kasvu ei ole optimaalista ja vesakot kirjaimellisesti valtaavat kasvutilaa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Terramonitor on kehittänyt VESA-indeksin metsäalan ammattilaisten käyttöön. Palvelussa on jo saatavilla ajantasainen vuoden 2019 tilannetta koko maassa kartoittava kartta-aineisto ilmaiseksi yrityksen kotisivuilta https://www.terramonitor.com/vesa-indeksi

VESA-indeksi perustuu infrapunakanavaa (NIR) hyödyntävään satelliittiaineistoon. Lisäksi järjestelmän tekoälyä hyödyntävä osa perustuu maastohavaintoihin koko maan alueelta. Näillä ns. referenssinäytteillä on voitu opettaa järjestelmä havaitsemaan metsälöistä hoitoa vaativat vesakituvat kohteet.

Terramonitorin perustaja ja toimitusjohtaja Joni Norppa kuvailee VESA-indeksin arvoa: ”Kestävä metsänhoito lähtee tilanteen tiedostamisesta. Nykytilanteessa Suomen metsät vesakoituvat kiihtyvällä tahdilla mikä aiheuttaa niin taloudellisia, operatiivisia kuin sosio-ekonomisia haasteita. Euroiksi muutettuna työtä makaa metsissä satojen miljoonien arvosta. VESA-indeksin arvo syntyy vesakoitumistilanteen paremmasta tiedostamisesta ja siitä syntyvien toimenpiteiden suunnittelusta.”