
Valtran uudet mallit - Nopeat uutuudet












Uusien Valtrojen esittelytilaisuudessa oli mahdollista tutustua jo Sima-näyttelyssä nähtyjen uuden A-sarjan ja S394-mallin lisäksi N- ja T-sarjojen uusiin lippulaivamalleihin. Uusien mallien tuotanto alkaa vaiheittain Suolahden tehtaalla elokuun 21. päivästä alkaen. Samalla tuotantoon tulevat myös uusien määräysten mukaiset traktorit, mukaan lukien huippunopeudeltaan 57 km/h mallit.
A-sarjan valmistus alkaa elokuussa
Koeajettavissa oli sekä kolmi- että nelisylinterisiä A-sarjan malleja. Etukuormainkäyttöön oli valjastettu nelisylinterinen A104. Kuormausominaisuuksissa suurin parannus edelliseen mallisarjaan verrattuna on tapahtunut hydrauliikan tuotossa, sillä 3-sarjan malleihin verrattuna hydrauliikan tuotto on lähes tuplaantunut.
A104-malli on ensimmäinen, jossa on vakiovarusteena hydrauliikan kaksoispumppu. Kolmisylinterisissä traktoreissa hydrauliikan tuotto on aina 65 litraa, nelisylinterisissä kaksoispumpuilla 98 litraa. Molemmat pumput ovat hammaspyöräpumppuja, joten kuormatessa on hyvä pitää hieman kierroksia.
Kaksoispumppu kytketään päälle omasta katkaisijastaan, mutta pumppu kytkeytyy automaattisesti pois päältä nopeuden kasvaessa yli 15 km/h ja jälleen takaisin nopeuden ollessa 10 km/h, sillä suurta hydrauliikan tuottoa tarvitaan harvemmin kovissa nopeuksissa.
Kuormaustöitä helpottaa jarrupolkimen painalluksesta aktivoituva vedonvapautin, joka kytkee voimansiirron vapaalle. Pienen totuttelun jälkeen liikkeet hioutuvat sujuviksi, kun oikean poljintuntuman oppii. A-sarjan sähköohjattu kuormain toimii mainion tunnokkaasti.
N-sarja yli 200 hevosvoiman teholuokkaan
N-sarjan huippumalliksi esiteltiin maailman ensimmäinen yli 200-hevosvoimainen nelisylinterinen N174-malli. N174:sessa käytetään toistaiseksi suhteellisen harvinaista ratkaisua – kahta lisätehoa.
174-mallin maksimiteho on normaalisti 165 hevosvoimaa, ensimmäisellä lisäteholla 175 hevosvoimaa ja toisella lisäteholla 201 hevosvoimaa. Lisäteho 1. on käytössä C- ja D-aluevaihteilla sekä voimanottokäytössä, toinen lisäteho on saatavilla kuljetusajossa D-aluevaihteella traktorin liikkuessa. Molemmat kriteerit pätevät niin 40, 50 kuin 60 km/h malleihin.
Elokuun lopusta lähtien N-sarjan Versu- ja Direct-mallit varustetaan uudella SmartTouch-kyynärnojalla ja -ajovivulla N134-mallista ylöspäin. Mekaanisilla hydrauliventtiileillä varustetuissa HiTech- ja Active-malleissa säilyy 4-sarjan nykyinen ajovipu ja kyynärnoja.
Uuden kyynärnojan ja ajovivun lisäksi päivitystä on tehty myös itse voimansiirtoon, sillä nykyisen C- ja D-aluevaihteiden automatiikan lisäksi jatkossa myös vaihto B:ltä C-alueelle voidaan automatisoida kuljettajan niin halutessa.
N-sarjassa N174 on toistaiseksi ainut malli, joka on saatavilla 57 km/h vaihteistolla T3B-traktorina.
T-sarja laajenee ylöspäin
T-sarjan ja S-sarjan välinen rako on nyt tilkitty uudella T254-mallilla. Uutta on myös T234 Direct -malli, sillä suurin portaattomalla vaihteistolla varustettu malli oli aiemmin T214 Direct. T254-mallissa Agco Powerin 7,4-litraisesta moottorista on kutiteltu lisää tehoa moottorin ohjausta päivittämällä. Portaatonta voimansiirtoa ei ole saatavilla tehokkaimpaan malliin, T254:n malleihin lukeutuvat Active-, HiTech- ja Versu-mallit.
Maksimitehoa moottori tuottaa 235 hevosvoimaa, lisätehon kanssa maksimiteho on 250 hevosvoimaa, ja kuten N174-mallissa, korkein teho saavutetaan toisella lisäteholla. 2.lisätehon kanssa moottorin maksimiteho on 271 hevosvoimaa.
Lisäteho on T-sarjassa käytössä powershift-malleissa vaihteilla D3–D5 traktorin liikkuessa ja portaattomissa Direct-malleissa D-alueella yli 38 km/h nopeuksilla. Edellä mainittujen kriteereiden lisäksi lisäteho on käytettävissä myös hydrauliikan tai voimanoton kuorman ollessa tarpeeksi suuri.
T-sarjaan uuden määräyksen mukainen 57 km/h huippunopeus on saatavilla T174 eco -mallista ylöspäin, toisin sanoen siis kaikkiin 7,4-litraisilla moottoreilla varustettuihin malleihin.
Uusi S tuotantoon syksyllä
SIMAssa esitelty S-sarjan tehokkain malli S394 saadaan myyntipisteisiin ja koeajettavaksi loppusyksystä 2017. 8,4-litraisen Agco Powerin moottorin teholukemat ovat vakuutttavat: maksimiteho 405 hevosvoimaa ja vääntö 1 600 newtonmetriä. Moottorin huoltokustannuksia laskee se, että venttiilinnostajat on muutettu hydraulisiksi, eivätkä ne siten vaadi välysten säätöä.
Pakokaasut käsitellään jatkossakin SCR-järjestelmällä, sillä Valtran S-sarja oli aikoinaan maailman ensimmäinen traktori, johon urealaitteisto esiteltiin. S-sarjassa käytetään Agcon portaatonta voimansiirtoa, jota hallitaan Valtran uudella ajovivulla.
S-sarjaan on saatavilla N- ja T- mallien tavoin TwinTrac-taakse- ajolaite, joka valmistajan mukaan säästää 10 prosenttia polttoainetta muun muassa paremman näkyvyyden ja työskentelyasennon myötä saavutettavien tarkempien ajolinjojen vuoksi.
SmartTouch
Uuden SmartTouch-kyynärnojan näyttö kykenee muun muassa Isobus-työkoneiden ohjaukseen ja täsmäviljelysovellusten, kuten automaattiohjauksen työpariksi. Myös peruutuskameran kuva saadaan näkyviin näytölle.
Uusi kyynärnoja ja ajovipu tarjoavat yhdet markkinoiden monipuolisimmista toimintojen ohjelmointimahdollisuuksista varsinkin hydrauliikan toimintojen osalta. Esimerkiksi etukuormaimen hallinta voidaan ohjelmoida mille tahansa hydrauliikan vivulle tai ajovivun painikkeelle. Vaikkapa alueauraa puskettaessa aisojen nosto ja lasku voidaan ohjelmoida ajovipuun, jotta kättä ei tarvitse siirrellä kahden vivun välillä.
Myös esimerkiksi tielanan säätäminen muuttuu helpommaksi uusien ohjelmointimahdollisuuksien myötä. Ohjelmointi voidaan tehdä kahteen suuntaan, eli tietylle hydrauliventtiilille voidaan valita haluttu painike hydrauliikan valikosta, tai ajovivun tietylle painikkeelle voidaan valita haluttu toiminto kaikista vaihtoehdoista.
Yksinkertaisemmatkin työkoneet, kuten takalana hyötyvät ohjelmointimahdollisuuksista. Ajovivun vieressä olevaan ristivipuun voidaan ohjelmoida esimerkiksi nostolaitteen käyttö. Vipua pitkittäin liikuttaessa voidaan nostaa ja laskea nostolaitetta, hydraulista kaltevuudensäädintä voidaan käyttää sivuliikkeellä ja hydraulisen työntövarren mittaa voidaan säätää ristivivun päässä olevalla peukalovivulla.
Hydraulivipujen lisäksi muistipainikkeisiin voidaan ohjelmoida lähes mikä tahansa traktorin tai päisteautomatiikan toiminto, kuten voimanoton käynnistys ja pysäytys, mikäli nojan sivussa olevat voimanoton kytkimet tuntuvat olevan kaukana.
Näyttö on helppokäyttöinen, sillä valikkorakenne on hiottu mahdollisimman yksinkertaiseksi. Säätöjä ja asetuksia on helppo lähestyä, sillä eri valikot on aseteltu havainnollisesti näytössä olevan traktorin kuvan ympärille luonnollisiin kohtiin.
Kullakin valikolla on vain yksi alavalikko, mikä vähentää eksymistä näytön syövereihin. Näyttöön voidaan tallentaa tarpeellinen määrä esivalittuja asetuksia esimerkiksi eri kuljettajille ja työkoneille.
Uuden ajovivun myötä vipuajo on mahdollista nyt myös powershift-vaihteistollisissa traktoreissa. Sekä powershift- että portaattomia vaihteistoja voidaan siis ajaa samalla logiikalla, mikä helpottanee koneesta toiseen siirtymistä.
Automaattiohjaus uudistuu
SmartTouch-kyynärnojan näytön myötä automaattiohjausjärjestelmiä on uudistettu. Jatkossa kaikkissa uudella kyynärnojalla varustetuissa malleissa on valmius automaattiohjaukselle. Automaattiohjaus perustuu nyt Agcon omiin ohjelmistoihin aiempien Topconin laitteistojen sijaan. Antenniksi voidaan valita asiakkaan mieltymysten mukaan joko Novatelin tai Trimblen antenni, joissa käytetään eri tekniikoita tarkkuuden parantamiseksi.
Automaattiohjauslaitteistojen hinnat ovat laskeneet viime aikoina – N- ja T-sarjoihin ilmaisen Egnos-korjaussignaalin avulla vähintään 30 cm tarkkuuteen pääsevän laitteiston saa hankittua noin 5 000 eurolla traktoriin jossa on automaattiohjausvalmius. Uuden laitteiston hyvänä puolena on se, että tarkkuutta voidaan parantaa ohjelmistopäivityksin ilman, että antenniin tarvitsee tehdä muutoksia. RTK-signaalin hankkimalla päästään jo vähintään 2 sentin tarkkuuteen.
Sopivaan Isobus-työkoneeseen kytkettynä näyttö toimii yhdessä GPS-antennin kanssa myös lohkoautomatiikan ohjaimena esimerkiksi ruiskuttaessa tai määränsäätöautomatiikan ohjaimena esimerkiksi lannoitetta levitettäessä.
Uudet etukuormaimet
Mallistouudistuksen yhteydessä myös Valtran etukuormainmallisto uudistuu. Ålön valmistamat kuormaimet ovat jatkossa G-mallisarjan kuormaimia. Kuormaimet nimetään jatkossa koon mukaan, esimerkiksi 4-sarjassa uuden merkinnän mukainen G4S (small) vastaa edellisen polven V46-mallia, G4M (medium) V48-mallia ja G4L V49-kuormainta.
Uusiin kuormaimiin on saatavana Unlimited-lisävarusteena muun muassa integroitu kuormainvaaka sekä rasvauksista muistuttava huoltovälimuistutin.
Uutuudet täyttävät traktoriasetuksen vaatimukset
Kaikki esittelytilaisuudessa esillä olleet mallit täyttivät uuden traktoriasetuksen vaatimukset. 1.1.2018 lähtien kaikkien valmistettavien traktoreiden tulee täyttää uuden asetuksen vaatimukset muun muassa jarruventtiilien osalta.
Tästä syystä esittelytraktoreissa oli muun muassa uuden asetuksen mukaiset kaksipiiriset jarruventtiilit sekä uudenlaiset lokasuojat. Traktoriasetuksen tuomien lisäkomponenttien myötä traktoreiden hinnat nousevat jonkin verran. Uutuusmallien tekniset tiedot ja hinnat ilmestyvät piakkoin Koneviestin vertailutyökaluun, jonka avulla on helppo vertailla uutuusmalleja myös edellisen mallisarjan traktoreiden kanssa.
Osaston luetuimmat
- LH-Osa Turun Konekeskukselle
- Echon moottorisahauutuudet saatu Koneviestin kokeiluun
- Rajattoman pyörimisen salliva harvesterirotaattori Ponsse HH360 syntyi yhteistyössä Black Bruinin kanssa
- Energiapuukaupassa hinnat nousussa 2022 – halvempaa latvusmassaa ostettiin enemmän kuin karsittua rankaa
- Stora Enso auttaa uusia yrittäjiä alkuun – yrittäjäksi alkava saa sopimuksen, tukitoiminnot ja vuokrakoneet neljäksi vuodeksi
- Valio maksaa lisähintaa vastuullisesti tuotetusta maidosta
- Vetymoottorit yleistyvät – Hyundai Doosan Infracoren moottori sarjatuotantoon