Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tilapäistä helpotusta polttoaineen hintoihin

Polttoaineiden rajusti nousseita hintoja lasketaan jakeluvelvoitetta alentamalla.
Jakeluvelvoite perustuu EU:n uusiutuvan energian direktiiviin, joka säätelee biopolttoaineen osuuden vähimmäisosuutta fossiilisesta polttoaineesta.
Jakeluvelvoite perustuu EU:n uusiutuvan energian direktiiviin, joka säätelee biopolttoaineen osuuden vähimmäisosuutta fossiilisesta polttoaineesta.  Kuva: Valmistaja

Eduskunta hyväksyi juhannuksen alla esityksen jakeluvelvoitteen alentamisesta loppuvuoden 2022 ja vuoden 2023 ajaksi. Jakeluvelvoitetta pienennetään väliaikaisesti 7,5 prosenttiyksiköllä, minkä vaikutuksen esimerkiksi dieselin pumppuhintaan on arvioitu olevan 12 senttiä litralta. Tämän vuoden jakeluvelvoite ennen tilapäistä laskua oli 19,5 prosenttia, vuoteen 2030 mennessä osuus on tarkoitus nostaa 34 prosenttiin. Kevyessä polttoöljyssä jakeluvelvoite on kuluvana vuonna 4 prosenttia, joka on tarkoitus nousta asteittain 10 prosenttiin vuonna 2028. Jakeluvelvoitteen alentaminen ei koske polttoöljyä, sillä se ei ole liikennepolttoaine.

Jakeluvelvoite perustuu EU:n uusiutuvan energian direktiiviin, joka säätelee biopolttoaineen osuuden vähimmäisosuutta fossiilisesta polttoaineesta. Jakeluvelvoitteen alentaminen laskee polttoaineiden hintoja, sillä biopolttoaineiden tuotanto on fossiilisia polttoaineita kalliimpaa. Velvoite on kuitenkin täydennettävä myöhemmin, eli nyt tapahtuvasta velvoitteen alentamisesta johtuen velvoitetta on nostettava tulevaisuudessa kiristyvään tahtiin.

Jakeluvelvoitteen alentamisen talousvaikutukset valtion kassaan ovat positiiviset, sillä talousarvioesityksen mukaan verotulot nousevat tänä vuonna noin 62 miljoonalla eurolla. Kasvavat verotulot johtuvat siitä, että biopolttoaineiden raaka-aineiden hinta on noussut voimakkaasti kysynnän kasvaessa ja biopolttoaineiden verotus on fossiilisia polttoaineita kevyempää.