Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Leikkuupuimureihin autopilotti ilman GPS-signaalia – ratkaisun takana tekoäly ja videokamerat

Venäläinen, Moskovassa toimiva Cognitive Technologies Group on kehittänyt leikkuupuimureihin vaihtoehtoisen automaattiohjauksen, joka toimii ilman GPS-paikannusta. Yhtiön toinen pääosakas on Venäjän suurin maatalouden rahoittaja Sperbank.
Cognitive Technologies Group on tehnyt yhteistyötä johtavien puimurimerkkien kuten John Deeren, New Hollandin, Claasin ja Rostselmashin kanssa.
Cognitive Technologies Group on tehnyt yhteistyötä johtavien puimurimerkkien kuten John Deeren, New Hollandin, Claasin ja Rostselmashin kanssa. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ratkaisu perustuu tekoälyyn ja videokameroihin, jotka liitetään puimurin CAN-väylään. Kuvavirta näkyy ohjaamoon sijoitetusta HD-monitorista. Cognitive Agro Pilot -järjestelmä sopii alueille, joilla GPS-signaalin vastaanotto ei toimi luotettavasti.

Kamerajärjestelmä on suunniteltu tunnistamaan kaikenlaiset esteet. Se havaitsee eläimet ja ihmiset, ja kiinteät esteet, kuten kivet ja pylväät.

Autonomisen järjestelmän tavoitteena on noin 15 km/h puintinopeus niin pystyviljasta kuin karhoilta. Toistaiseksi järjestelmä ei toimi ilman kuljettajaa, mutta se auttaa kuljettajaa keskittymään puintisäätöihin ja ehkäisee väsymyksestä johtuvia virheitä 12-tuntisten tai sitä pitempien työvuorojen aikana. Tavoitteena kuitenkin on, että ohjauksen lisäksi puimuri säätäisi itseään.

Tällä tekniikalla päästään noin 10 sentin tarkkuuteen, mikä jää merkittävästi RTK:n tarkkuudesta, mutta sitä pidetään riittävänä, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Yrityksen laskelmien mukaan tämäkin tarkkuus riittää siihen, että 10 puimuriin asennettu järjestelmä vastaa korjuuteholtaan 12 puimuria.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Laitteistoa testattiin sadonkorjuussa Venäjän suurimman maatalousyhtiön Rusagron pelloilla viime kesän ja syksyn aikana yli 240 puimurissa neljällä eri ilmastovyöhykkeellä. Rusagro arvioi automaation pienentävän korjuukustannuksia 3-5 prosentilla ja merkittävästi myös korjuutappioita. Yritys tarjoaa järjestelmäänsä myyntiin alkuun kotimarkkinoille.

Pandemia on vaikeuttanut kansainvälisen markkinoinnin aloittamista, mutta yrityksessä uskotaan markkinoiden avautuvan kuluvana vuonna. Yritys on tehnyt yhteistyötä johtavien puimurimerkkien kanssa, kuten John Deere, New Holland, Claas ja Rostselmash.

Cognitive Agro Pilotille myönnettiin vuonna 2019 Autonomous Vehicle Technology -aikakauslehden ACES-palkinto. Järjestelmän hinnaksi puimuria kohden arvioidaan noin 10000 US-dollaria

(Lähde: ATL, Farm Progress).