Tapahtumat ja yritykset
Proforest 2021

Kalajoen Proforest 2021 -näyttely osoitti Suomen metsäteknologian osaamisen olevan maailman kärkeä – suuria metsäkonevalmistajia lukuun ottamatta metsäsektorin edustajia paikalla hajanaisesti

Suomalaisille tärkeän metsäalan uusimmat tuulet olivat esillä Kalajoella 24.–25.9.2021. Yli 130 näytteilleasettajaa oli paikalla ja uuttakin oli esillä.
Tommi Hakala
Proforest 2021 avasi metsäkonenäyttelyiden uuden tulemisen Suomeen. Loistava paikka veti 130 näytteilleasettajaa paikalle. Prosilvan osastolla oli esillä täysin räätälöity S4-harvesterimalli, jonka yksityiskohdissa oli asiakaslähtöisiä erikoisratkaisuja. Yksi niistä oli Logmerin hydraulinen liikeratakuormain.

Viileässä syyskuun kelissä avasi Proforest 2021 pitkän tauon jälkeen metsänäyttelyiden tarjonnan. Kompakti näyttelyalue oli koostettu Kalajoen lentokentän laidalla olevan Hiekkasärkät Areenan ympärille. Areenan hallit mahdollistivat katetut pienemmät näyttelytilat, viereinen osittain asfaltoitu kenttäalue taas mahdollisti esimerkiksi raskaampien metsäkoneiden esittelyt työkunnossa, telat ja ketjut asennettuina. Näytteilleasettajilta tuli pääsääntöisesti avointa kiitosta alueen kokonaisuudelle – ”Paras näyttelypaikka, missä ollaan oltu”.

Proforest- metsäalan näyttely:

  • Metsäalan toimijoille tarkoitettu tapahtuma järjestettiin nyt kolmannen kerran
  • Aikaisemmin järjestetty Haapavedellä, nyt Kalajoella
  • Yli 130 näytteilleasettajaa

Niukasti uutta

Varsinaisten metsäkoneiden osalta näyttelyssä oli esillä yksi uusi konemalli, sekä muutama varustelun uudistus. Muuten esillä olivat Pohjanmaan olosuhteisiin suositut konekokoluokat, eli kevyemmän keskiraskaan koneita. Metsäkonevalmistajilla näkyy se, että viimeinen vuosikymmen on ollut sopeutumista uusien päästömääräysten mukaisten moottoreiden käyttöön. Nyt suunnitteluosastot lienevät koneiden uusien rakenteellisten ideoiden parissa ja konemallistot ovat varsin stabiilissa tilassa. Myös asiakaskunnan, eli metsäteollisuuden tarpeet täytetään nykykoneilla hyvin, tietotekniselläkin puolella ollaan maailman huipulla.

Suurin uutuus oli Nisula Forestin N5-harvesterin korvaava uusi N6, joka suurelta osin on uusi malli. Logset tarjoaa nyt pidempää takatelivaihtoehtoa kuormatraktoreihinsa, paikalla oli pitkätelinen 8F. Pienmetsäkoneissa paikalla oli uusi isompi Kinetic T9. Ponssen koneille oli pienimuotoinen ensiharvennuskuvio työnäytökseksi,

Suurin uutuus oli Nisula Forestin N5-harvesterin korvaava uusi N6, joka suurelta osin on uusi malli. Logset tarjoaa nyt pidempää takatelivaihtoehtoa kuormatraktoreihinsa, paikalla oli pitkätelinen 8F. Pienmetsäkoneissa paikalla oli uusi isompi Kinetic T9. Ponssen koneille oli pienimuotoinen ensiharvennuskuvio työnäytökseksi, Komatsulla taasen koeajomahdollisuus Smart Crane -järjestelmälle.

Moni yritys menetti tilaisuutensa

Vaikka paikalla oli lähes kaikki suuret metsäkonevalmistajat, muu metsäsektori oli paikalla vain hajanaisesti. Kaikki metsäyhtiöt eivät esitelleet palveluitaan, metsäperävaunuja ja traktorivarusteita oli vähänlaisesti paikalla – esimerkiksi metsävarusteita maahantuovat suuremmat maahantuojaorganisaatiot loistivat poissaolollaan – vain yksi jälleenmyyjän metsäperävaunu oli paikalla. Ilmeisesti tähän on syynä lähellä oleva KoneAgria-näyttely, osa yrityksistä on siellä muiden tuotteidensa kanssa. Tilanne oli samamoottori- ja raivaussahamaahantuojien osastojen suhteen – puhdas nolla tuotetta paikalla, vaikka näyttelyssä varmasti vieraili runsaasti omatoimisia metsänomistajia ja siten myös potentiaalisia asiakkaita. Suomen metsäsektorin teknologinen osaaminen on maailman kärkeä ja sitä tulee edelleen kehittää. Tästäkin syystä olisi tärkeää saada koko metsäsektori yhtenäisesti paremmin näkyviin alan näyttelyissä.

Katso myös näyttelytunnelmaa videolta, jossa metsätoimittajamme esittelee uutuuksia:

Lue lisää