Tapahtumat ja yritykset

Konemyynnin kuulumiset Euroopan tasolla – maatalouskoneiden kauppa käy myös Euroopassa

Koneviesti kertoi työkoneiden ennakkomyynnin kuulumisia edellisessä numerossa (KV 16). Koneiden kysyntä jatkuu vireänä myös Euroopan tasolla. CEMA:n kyselyyn osallistuvat maatalouskoneiden valmistajat ennustavat myynnin kasvua.
Tuomas Anttila
JCB Fastrac -traktorien moottorit täyttävät nyt Stage V -päästömääräykset. Järjestelmään kuuluu hiukkassuodatin ja start/stop-järjestelmä, joka sammuttaa moottorin tyhjäkäynnillä automaattisesti. Etualalla näkyvän 4000-sarjan moottori on saanut hydrauliset venttiilinnostimet ja huoltoväli on kasvanut 600 tuntiin. NHK:n laskelmien mukaan huoltokustannukset ovat laskeneet 13 %. Järeämmät akselit ja navat kasvattavat kokonaismassan 12,5 tonnista 14 tonniin, ja saatavilla on aiempaa suurempia renkaita. Myös käyttöliittymää on paranneltu (EL, kts. seuraava kuva).

CEMA:n Maatalouskoneiden valmistuksen liiketoimintailmastoa Euroopassa kuvaava indeksi on marraskuussa muuttunut edelleen suotuisampaan suuntaan. Indeksiluku on tällä hetkellä +14-tasolla asteikolla -100 ja +100 välillä. Ainoastaan 15 % kyselyyn osallistuvista yrityksistä arvioi tilanteensa epäsuotuisaksi.

CEMA:n kyselyn mukaan koronaviruksen aiheuttamat rajoitteet eivät vaikuta konekauppaan enää juuri lainkaan, ja lisäksi tulevien kuukausien liikevaihtotaso tulee päätymään kohtuullisen korkealle tasolle. Kysyntä on aikaisempien vuosien marraskuun tasoon nähden poikkeuksellisen korkea, mutta sen ei enää ennusteta kasvavan.

Kun tarkastellaan tarkemmin eri tuoteryhmien koneiden markkinoiden kehitystä, niin voidaan todeta kiinteistö- ja ympäristökoneiden kysynnän pysytelleen jatkuvasti negatiivisella puolella myynnin odotusten osalta, ja sittemmin myös karjatalouden koneiden myynnin odotukset ovat heikentyneet negatiiviselle tasolle.

Euroopan markkinassa liikevaihto-odotukset eivät ole kasvaneet kyselyyn osallistuneiden yritysten keskuudessa. Isoimmilla maatalouskonemarkkinoilla Ranskassa, Saksassa ja Italiassa voidaan nähdä kohtuullisen stabiili tilanne, mutta Itä-Euroopassa ja Englannissa odotukset ovat negatiivisempia.

Lue myös yhteenveto Suomen työkonekaupan ennakkomyynnistä KV 16/2020!

Lue lisää