Tapahtumat ja yritykset

Korona ei hidasta työkonekauppaa – ennakkomyyntiä poikkeusolosuhteessa

Työkoneiden ennakkomyynti asettaa konkreettisen näkymän tulevan kasvukauden työkonekauppaan. Messuilla esitellään uutuudet, keskustellaan uusimmista menetelmistä ja pohditaan alan kokonaiskuvaa. Koronavirus kuitenkin sotki konemessut, ja nyt kauppaa käydään uudentyyppisissä olosuhteissa. Koneviesti keräsi näkymiä työkoneiden ennakkomyynnistä eri toimijoilta.
Uolevi Oristo
Uudistuneen Väderstad Spirit 400 C/S -kylvölannoittimen työleveys on 4 m. Koneesta on 3 eri versiota: Spirit 400S on pelkkä kylvökone. 400C FIX -kylvää lannoitteen aikaisempien Spirit mallien tavoin 125 mm leveäksi nauhaksi, jonka esimuokkaimen kiekot multaavat. Suurin uutuus on 400C InLine, joka kylvää starttifosforin tai pienen määrän muuta lannoitetta siemenvantaiden kautta. (UO)

Messujen sijasta muita tapahtumia

Isoimmat konetoimijat ovat järjestäneet pienempiä kutsuvierastilaisuuksia ja työnäytöksiä konemessujen sijasta vaihtelevalla menestyksellä. Tosiostajia on ollut liikkeellä koronasta huolimatta. Viesti on yhteinen siinä, että erikoisvarusteltujen ja kalliiden koneiden hankintapäätökset on syytä tehdä loppuvuonna seuraavan kevään toimituksiin, sillä maahantuojat eivät varastoi kaikkia konemallejaan, eivätkä koneiden varusteet ole aina oikeita. Ajosilppurit ja puimurit tilataan käytännössä aina edeltävänä syksynä.

Uolevi Oristo
Antti Teollisuus Oy ja Hankkija järjestivät Varsinais-Suomessa vajaa kymmenen esittelytilaisuutta tiloilla, joilla oli uusi Antti-kuivuri. Ilman rakennusta olevat ja isoilla pyöreillä siiloilla varustetut Stand Alone -kuivurit ovat lyöneet itsensä läpi, koska rakennuskustannukset ovat jopa 30 prosenttia alhaisemmat, kuin pakettikuivaamossa. Nestekaasun käyttö polttoaineena yleistyy. Kuvassa on Tapio Urhosen kuivuri Laitilassa. (UO)

Tarjouksia ja kauppaakin

Kentältä koottujen kommenttien perusteella työkoneiden ennakkomyynti käy tänä syksynä edellisvuotta vilkkaammin. Korkea tarjouskanta kertoo investointien tarpeesta. Koronan myötä öljyn hinnanlasku pudotti viljelijöiden tuotantokustannuksia ja korona käänsi katseita maaseutuun positiivisella tavalla. Myös huoltovarmuudesta on puhuttu. Työkonekauppa ei ole kärsinyt koronasta koko vuonna. Työkonekaupassa näkyvät myös viime aikojen edustusmuutokset myönteisenä turbulenssina useammalla toimijalla.

AgriToukola Machineryn Olli Soro toteaa, että asiakkaat ovat noudattaneet hyvin koronasuosituksia, koska useimmat maatalousalan yritykset ovat 1–2 hengen työpanoksen varassa. Soro arvioi AgriToukola Machineryn pääsevän yli edellisvuosien liikevaihdon, jos sama vire kaupanteossa säilyy.

"Maitokriisi heijastuu, huono viljasato näkyy ja sikapuolella arvotaan, mitä Saksan tilanne vaikuttaa Suomen hinnoille", Turun Konekeskuksen toimitusjohtaja Jouni Oksanen tiivistää. Hänen mukaansa puutarha ja siipikarjatuotanto ovat tällä hetkellä kohtuullisen stabiileja. Hankintapäätökset ovat Oksasen mukaan lujassa, vaikka hänkin myöntää, että tarjouskanta on viime vuotta suurempi.

Ennakkomyynti alkoi aikaisin

"Viljelijät odottivat ensin konemessuja, mutta niiden peruuntumisen myötä ennakkokauppa lähti liikkeelle kuukautta aiemmin kuin edellisvuonna", toteaa NHK-Keskuksen toimitusjohtaja Oskari Korhonen. "Maatalousväki tottui nopeasti asioimaan etänä, ainoastaan Uudenmaan surujen aikana oli lyhyt hiljainen hetki, mutta sitten uudet toimintamallit otettiin käyttöön", Korhonen kuvailee.

Pöttingerille täysi toimintavuosi NHK:lla

NHK-Keskuksella 2020 on ensimmäinen normaali toimintavuosi Pöttingerin kanssa, kun Kuhn siirtyi Lantmannen Agrolle. Korhosen mukaan Pöttinger kertoo myynnin kasvaneen Suomessa. Pöttingerin myötä työkoneiden trendi tuntuu painottuvan isompiin koneisiin, Korhonen summaa.

Huomio koneketjuissa

"Isossa kuvassa koneketjujen kokonaistehokkuus korostuu", arvioi Hankkijan työkonekaupan hankintajohtaja Risto Varis. "Nurmipuolella pohditaan, mitä tehdään itse ja mitä ulkoistetaan. Osa tiloista keskittyy navetan sisäisen toiminnan optimointiin", hän valaisee. Erikoistuminen tarkoittaa myös toiminnan ulkoistamista.

Varis arvioi, että ensi vuodelle koneita myydään lukumääräisesti vähemmän, mutta koneet ovat kategorisesti isompia. Variksen mukaan työkonekaupan näkymät ensi vuodelle ovat valoisat.

Peltotyökausi vielä päällä

Myyntipäällikkö Marko Mustonen Agritekiltä arvioi, että peltotyöskentelykausi on venähtänyt. "Osa on vielä peltotöissä, mikä hiukan siirtää päätöksentekoa", hän summaa. "Erityisesti muokkauspuolella on ollut vilkasta", Mustonen jatkaa.

Dometalin toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila näkee, että nyt keskustellaan koneen monikäyttöisyydestä, jotta oltaisiin varautuneita tulevien ympäristötuen ehtoihin ja tulevaan maatalouspolitiikkaan.

Lantmannen Agron myyntijohtaja Anssi Peltola sivuaa samaa aihetta arvioidessaan, että tukiuudistus kasvattaa kasvipeitteisyysvaatimusta entisestään. Lisäksi Peltolaa mietityttää mahdollinen tuleva glyfosaattikielto, jolla olisi selkeät vaikutukset muokkausmenetelmiin. Myös Peltola on varovaisen tyytyväinen ennakkomyynnin kokonaisuuteen tässä vaiheessa.

Wihuri mukaan konekauppaan

Wihurin John Deere myyntipäällikkö Ilkka Nykänen on yllättynyt positiivisesti, miten tavoitteet on saavutettu ensimmäisenä toimintavuonna, kun liikkeelle lähdettiin nollasta. Samalla hän myös kiittää asiakkaita pitkämielisyydestä rakennusvaiheen hidasteissa. Nykänen näkee, että liiketoimintakoneisto saadaan valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä.

"John Deere edustusmuutoksessa viljelijäväestöllä oli suurin huoli ja epäilys Wihuria kohtaan, mutta luottamus on saavutettu", Nykänen toteaa. "Pystymme hoitamaan myynnit, takuut ja huollot kuten hyvän maahantuojan pitää". Nykänen kertoo, että aivan ensimmäisenä haluttiin jälkimarkkinointi, eli huollot ja varaosatoimitukset, järjestää toimintavalmiuteen ennen kuin myyntiä ja markkinointia voitiin tosissaan aloittaa. Sopimushuoltajia hän laskee olevan noin 35 ja omia huoltoja tällä hetkellä viisi.

"Puimurikaupassa Wihuri keskittyy vain isoihin koneisiin ja pää on nyt auki tulevalle kaudelle. Ajosilppureissa John Deere jakoi paalupaikan aika lailla Claasin kanssa", Nykänen laskee. Heinäkoneissa liikkeelle lähdetään varovaisesti, mutta koko John Deeren valikoima on saatavilla.

Lue lisää