
Turvemaiden pellonraivaus saveamalla yhdistää entisajan tietämyksen nykyaikaiseen tekniikkaan – fiksu raivaus huomioi myös hiilidioksidipäästöt
Turvepeltojen tilanne puhuttaa. Viljelijöille ne edustavat satovarmaa peltoalaa, johon on paukkuja satsattu. Tutkimus ja poliitikot puolestaan näkevät turvepeloissa myös ongelmia. Tilanne ei onneksi ole näin mustavalkoinen.
Jaakko ja Lauri Suutala ovat rakentaneet innovatiivisen laitteen Ketju-Maran perustekniikan päälle. Maksimi kaivusyvyys on neljän metrin luokkaa. Kuva: Jussi KnaapiSaven nosto pintaan
- On varastoravinteiden lähde.
- On kestävän humuksen osanen.
- Parantaa mururakennetta.
- Lisää maan kapillaarisuutta.
- Nostaa kationinvaihto-kapasiteettia.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että turvepeltoja on monenlaisia. On pitkään jo viljelyssä olleita peltoja ja tuoreemmissa raiviopelloissa on hyvin erityyppisesti toteutettuja ratkaisuja. On raivioita ja on raivioita.
Jos suotyypin alue on otettu viljelyyn ”kaskiviljelyn” tekniikalla, eli pintakerros on jyrsitty ja aloitettu viljelytoimet viljavuuden ja pH:n buustauksella, tällöin maasta vapautuu tunnetulla ja mitatulla tavoin hiilidioksidia. Muokkaus kiihdyttää hiilidioksidin vapautumista, nurmi ja suorakylvö sen sijaan hidastavat ja parhaimmillaan eliminoivat koko ongelman.
Tasauksen jälkeen mitattu CO2-emissio on itseasiassa alempi kuin jo kasvussa olevalla raiviolla. Syyt ovat loogisia: saveskerros pinnassa tulppaa syvemmällä olevan turvekerroksen hengityksen. Lisäksi pintaan ei ole vielä ennättänyt muodostua pellolle ominaista mikrobiologista aktiivisuutta.Toinen tapa raivata – saveamalla – puolestaan voi jopa lähes eliminoida suorat hiilidioksidipäästöt. Tätä tapaa ei tutkimuksessa ole vielä ennätetty ottaa mukaan mittauksiin. Alueellisesti tätä tekniikkaa Suomessa käytetty jo kymmeniä vuosia. Norjassa teemaa sen sijaan on tutkittu, kun on huomattu sen mahdollisuudet.
Noin neljän metrin välein nostetut saveksen ja orgaanisen aineksen ”karhot” tasataan ja buustataan kasvukuntoon. Kaivannot toimivat samalla oivallisina kuivatuskanavina. Kuva: Jussi KnaapiSavi pintaan
Kivennäismaan tai yleisemmin pohjasaven nosto pellon pintaan toimii kahdella tapaa. Se estää tai voimakkaasti hidastaa alle hautauneen orgaanisen materiaalin oksidoitumista, (hajoamista). Tapahtuu sama ilmiö kuin on tapahtunut soistuneessa metsässä tai pyritään aikaansaamaan ennallistamisella. Eli pysäytetään happea vaativa orgaanisen aineksen hajoaminen.
Toisekseen saveaminen, tai yhtä lailla kivennäismaan nosto pintaan, laskee orgaanisen aineksen pitoisuutta pellon pinnassa. Multavuus on siis alempi ja alkaa hiljalleen nousta viljelytoimien ja juuriston vaikutuksen ansioista. Alempi multavuus on tutkitusti yhdistettävissä alhaisempaan aerobisten mikrobien määrään ja aktiivisuuteen ja tätä kautta alhaisempaan CO2-hengitykseen. Lisäksi on huomioitava, että CO2-hengitys on itseasiassa kasvun tekijä ja resurssi. Kysymys on vain, miten osaamme sen viljelyteknisesti hyödyntää.
Jo kasvukuntoon saatetulta raiviolta saatiin hyvä sato. Pellon kulkukelpoisuus pysyi sadekuuroista huolimatta hyvänä. Pintakerroksen pH on tässä vaiheessa jo noussut arvoon 5,5 ja kationinvaihtokapasiteetti oli luokassa hyvä. Tästä on hyvä jatkaa. Kuva: Jussi Knaapi
Kauran kasvu oli niin voimakasta, että viljelyohjelma sisälsi kasvunsääteiden käytön. Kuva: Jussi KnaapiNäin se tehdään
Kun saveaminen tehdään ”tavanomaisella” tavalla, eli kaivukoneella ja maksimi syvyyteen 3–5 metriin, nousevat ajankäyttö ja kustannukset merkittäviksi. Mutta on olemassa myös toinen tapa – ketjukaivajan käyttö.
Veljekset Suutala Jaakko ja Lauri Lapualta ovat tottuneita konemiehiä ja ideoijia. Kun heikkotuottoinen soistunut metsäalue oli sopivasti saapuvilla, rakensivat veljekset Ketju-Mara salaojakaivimen pohjalta oman saveamistekniikan. Noin 4 metrin syvyydestä nostetaan pohjasaven ja turpeen seos pintaan ja levitetään. Ensimmäiseksi on alue avo-ojitettu sarkoihin.
Mikrobien määrä- ja jakaumatesti (Microbiometer.com) kertoo oleellisen. Raa’an pintaturpeen luvut ovat alemmat kuin kaksi satokautta jo viljellyn raivion. Sienten ja bakteerien jakauma on pelto-osiossa suorastaan optimaalinen. Kuva: Jussi KnaapiAlkuun pintakerros on hapan, koska Lapuan Alajoen sulfaattityypin savi muuttuu pinnassa happamaksi. Kalkitus ja karjanlanta nostavat viljavuuden melko nopeasti kuntoon ja kuvamme esimerkissä vain viitisen vuotta raivauksen aloituksesta tuotti pelto jo laadukkaan ja runsaan kaurasadon. Seuraavaksi laitetaan kasvamaan ohraa, toteaa Jaakko Suutala.
Nopean kasvukuntoon saattamisen ohella miehiä on yllättänyt pellon hyvä kantavuus. Vaikka alkuperäinen eloperäinen kerros on paksu – keskimäärin 1,5–2 m – ei pellolla ole ollut minkäänlaisia kulkuvaikeuksia. Se luetaan tiuhan, eli 3–4 metrin kaivuvälin ansioksi. Syntyneet kapeat kaivannot toimivat myös salaojien tapaan.
Ei päästöongelmaa
kasvukunnon ohella on ollut alhainen CO2-päästöjen taso. Mittasimme parivertailuna ohjeellisen CO2-hengityksentason ja totesimme niiden olevan jopa alhaisia. Saman päivän aikana suoritettu parivertailu vanhalla peltomaalla antoi korkeampia arvoja, jotka vielä nousivat merkittävästi muokkauksen seurauksena.
Saveamisen seurauksena pintakerroksen multavuus (hehkutushäviö-menetelmä) muuttuu noin 95 prosentista noin 25 prosenttiin. Turvepellosta on muodostunut multamaa.
Johtopäätös
Esimerkkimme avaa mielenkiintoisella tavalla orgaanisten maiden tilannetta. Oivaltamalla saveksen potentiaalin myös pellonraivauksessa lyödään monta kärpästä yhdellä iskulla. Samaa oivallusta hyödynsivät jo esi-isämme, kun he savesivat suopeltoja. Nyt vain lapio ja ruisleipä on korvattu nykyajan tekniikalla.
Esimerkkimme (ei Suutalan raiviolta) näyttää, miten pintaan nostettu saves toimii – se eristää syvemmällä olevan orgaanisen aineksen pintakerroksesta. Pellon kantavuus paranee, saveksen positiiviset ominaisuudet nostavat satopotentiaalia ja kasvihuonekaasuista ei enää tarvitse huolta kantaa.Joko sinulle tulee Koneviestin uutiskirje? Tilaamalla maksuttoman uutiskirjeen saat noin kerran kuukaudessa sähköpostiisi toimituksen valitsemia kiinnostavimpia juttuvinkkejä. Tilaa uutiskirje
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



