Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Näin Bergmannin Isobus-vaunulla ravinteet saa tasaisesti tai täsmänä – kuormat lastataan L60h -Volvolla

Toimiva levityskalusto on edellytys, jotta materiaali saadaan tasaisesti levitettyä pellolle. PJM Service Oy hankki uuden Bergmannin TSW 21 A -vaunun Isobus-yhteensopivana, jolloin sähköinen ohjaus on mahdollinen. Kuormaamiseen hankittiin Volvo L60H, jolloin rattiin ei tarvitse tarttua lastauksen aikana.

PJM Servicen uusi Bergmannin TSW 21 A -levitinvaunu tarvittiin, jotta lisääntyneestä kierrätystavaran levittämisestä selvitään. Kaksi aikaisempaa vaunua ovat mekaanisempia kuin uutukainen. Uusi vaunu on Isobus -yhteensopiva, joka tarjoaa mahdollisuuksia sähköiseen hallintaan. Vaunun kaikkia toimintoja voidaan ohjata keskitetysti traktorin ohjaamosta. Veturina isossa vaunussa on New Holland T7.315.

Variosix-alusta

Alla on Bergmannin Variosix -alusta, jossa on kolmiakselinen teli. Etu- ja taka-akseli ovat pakko-ohjattavat. Alusta nousee ja laskee hydraulisesti, jolloin lava voidaan jättää jaloille ja vaihtaa toiseen. Etummainen akseli saadaan nostettua ylös tieajossa. PJM Servicellä ei ole käytössä tällä hetkellä kuin levitinlava. Aisajousitus on kumityynyillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyseessä on hieman poikkeuksellinen yhdistelmä, hybridi. Variosix-alustan päällä normaalisti on 7340 W-levitin. Nyt levittimenä on TSW A 21, joka on levittimenä käytännössä sama kuin 7340W, mutta ero on vaa´oissa, jotka ovat nyt tarkemmat. Vaunun tilavuus lisälaidoin on 27 kuutiota.

Volvo L60H

Keväällä hankittu Volvon L60H-pyöräkuormainmalli on kätevä, kun työmaat ovat hajallaan ja pyöräkoneelta halutaan sujuvaa liikkumista. Marssinopeus sillä on 50 km/h. Kun levitinvaunujen kanssa liikutaan Etelä-Suomessa, Volvo ei tarvitse lavettia ja silti se pysyy traktorikaluston mukana.

Volvoa voidaan ohjata normaalisti ratilla ja aina niin tehdään, kun nopeus on yli 30 km/h. Kuormauksessa voidaan käyttää myös vasemmassa kyynärnojassa olevaa CDC- eli vipuohjausta. Käännön ohjaus hoidetaan vasemman käden peukalolla. Suunnanvaihto on normaalisti katkaisijalla ohjausvivun vieressä. Se on kuljettajalle kätevä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ravinteiden ja maanparannusaineiden levitystarkkuus on tärkeää — Bergmannin Isobus-yhteensopivalla vaunulla levitys onnistuu tarkasti