Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video ja lisäartikkeli: Lisää kokemuksia ja havaintoja Temared Carplatform -lavettivaunusta

Temaredin Carplatform on mutkissa vakaa lavettivaunu, mutta on tarkka vetoautostaan suuremmilla kuormilla. Pultit ovat popniittejä kestävämpi kiinnitysratkaisu perävaunussa.
Temaredin mitat
Temaredin mitat 
Runkoa on vahvistettu pulttaamalla lisää peltiä akseleiden kiinnityspisteiden kohdalle. Aivan kaikkia kiinnitysreikiä ei ole otettu käyttöön.
Runkoa on vahvistettu pulttaamalla lisää peltiä akseleiden kiinnityspisteiden kohdalle. Aivan kaikkia kiinnitysreikiä ei ole otettu käyttöön. Kuva: Julius Pietarinen
Aisan rasvauksesta on syytä pitää huolta alusta asti. Tehtaan rasvat ovat usein ehtineet kuivahtamaan. Hyvin liikkuva jarrupää parantaa jarrujen tehoa ja estää jarrupäätä jurskahtamasta säilytyksen aikana jumiin.
Aisan rasvauksesta on syytä pitää huolta alusta asti. Tehtaan rasvat ovat usein ehtineet kuivahtamaan. Hyvin liikkuva jarrupää parantaa jarrujen tehoa ja estää jarrupäätä jurskahtamasta säilytyksen aikana jumiin. Kuva: Julius Pietarinen
Kärry viistää maata välillä erittäin matalalla, mutta nurkat säästyivät testirupeaman aikana ehjinä. Tässä ajetaan huoltamon pihassa olevan roudan nostaman asfaltin yli.
Kärry viistää maata välillä erittäin matalalla, mutta nurkat säästyivät testirupeaman aikana ehjinä. Tässä ajetaan huoltamon pihassa olevan roudan nostaman asfaltin yli. Kuva: Julius Pietarinen
Valojen sähköt on toteutettu kiitettävästi eristetyillä liittimillä, poislukien rosvoliittimellä asennettu rekisterikilven valo.
Valojen sähköt on toteutettu kiitettävästi eristetyillä liittimillä, poislukien rosvoliittimellä asennettu rekisterikilven valo. Kuva: Julius Pietarinen
Temaredin Carplatform lavettivaunuun on saatavilla lisävarusteena laidat sekä alumiininen Ruotsissa kehitetty ja valmistettu kuomu.
Temaredin Carplatform lavettivaunuun on saatavilla lisävarusteena laidat sekä alumiininen Ruotsissa kehitetty ja valmistettu kuomu. Kuva: Valmistaja
Temaredin Carplatform lavettivaunuun on saatavilla lisävarusteena laidat sekä alumiininen Ruotsissa kehitetty ja valmistettu kuomu.
Temaredin Carplatform lavettivaunuun on saatavilla lisävarusteena laidat sekä alumiininen Ruotsissa kehitetty ja valmistettu kuomu. Kuva: Valmistaja

Kuvatulla videolla on nähtävissä kumivääntövarsijousituksen toimintaa erilaisilla alustoilla, Standardisoidulla tärinäradalla kärryn jousituksen liikevarat olivat yllättävän suuret. Matalaprofiilisten 10 tuuman renkaat eivät jousta tai vaimenna juurikaan tien epätasaisuuksia. Temared tullaan näkemään myöhemmin ilmestyvässä lava-autojen parivertailussa.

Vältä niitattua peltiä

Temared on kasattu pulttaamalla, mikä tekee sen rungon korjaamisesta huomattavasti helpompaa, jos vain varaosia on saatavilla. Popniitit kestävät hyvin leikkautuvia voimia, mutta ovat heikkoja kestämään vetoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Olen nähnyt niittejä käytettävän varsinkin kevytperävaunujen peltisten lavarakenteiden, pohjavanereiden sekä sidontapisteiden kiinnityksessä. Katkenneet niitit ovat erittäin yleisiä edellä mainituissa kohteissa. Rikkoutunut popniitti on kyllä helppo uusia, mutta korvaamalla niittejä pulteilla esimerkiksi lavan pohjassa lukkokantapulteilla, ei korjauksia tarvitse tehdä enää uudestaan.

Etsisessäsi henkilöauton kevytperävaunua, suosittelen siis välttämään perävaunuja, jotka on kasattu täysin niittaamalla. Hitsattujen ja sinkittyjen perävaunun rakenteiden korjaaminen on erittäin haastavaa, mutta hitsaaminen edellyttää paksumpia materiaalivahvuuksia. Hitsatut rungot kestävät lähtökohtaisesti paremmin kärryn ilmoittamien teknisten tietojen kuormat ammattikäytössä.

Lue myös Temared-lavettivaunun kokeilujuttu Temared Carplatform on hyväkuntoisten teiden monitoimiperäkärry - matalakiitoa pienipyöräisellä lavettiperävaunulla KV 12/2020!