
Lely Discovery on automaattilypsäjän kaveri - Robotti raappaa ritilät väsymättä






Robotit ovat tulleet osaksi ihmisten arkipäivää. Teollisuusrobotit ovat koonneet ja hitsanneet erilaisia koneita ja laitteita jo vuosikausia ja maataloustuotantoonkin on ilmestynyt erilaisia robotteja.
Ehkä hieman yllättävästi maidontuotannon rutiinien automatisointi aloitettiin lypsystä, joka työvaiheena ei ole yksinkertaisimmasta päästä. Lypsyrobotin vanavedessä navetoissa on yleistynyt lantaritilöitä puhtaaksi kaapiva robotti. Sen työtehtävä onkin lypsyä huomattavasti yksinkertaisempi. Ensimmäisenä markkinoille ehti Lely Discovery jo pari vuotta sitten, mutta tänä vuonna lienee odotettavissa kilpailevia tuotteita.
Kädestä pitäen alkuun
Lely Discovery on akkukäyttöinen robotti, jossa on kaksi moottoria, yksi kummallekin vetävälle pyörälle. Robotin etuosassa on muovinen 85 cm leveä kääntyvä raappa, joka kaapii lannan ritilöiden rakoihin ja lietekuiluun robotin kulkiessa reittiään.
Päälle päin Lely Discovery on varsin urheilullisen mutta yksinkertaisen näköinen laite. Yksinkertaista on myös robotin ohjelmointi. Käyttäjä opettaa robotille reitin tai reitit suoraan ajoineen ja käännöksineen ensimmäisen kerran ns. kädestä pitäen E-Link-kauko-ohjaimella. Sen jälkeen robotti toimii itsenäisesti.
"Ainoa huono puoli tässä on se, että tämä ymmärtää vain Lontoon murretta", nauraa tyytyväinen Discoveryn käyttäjä Petri Natunen Joroisista.
Käyttöä helpottaa kuitenkin se, että ohjelmoinnissa tarvitaan vain muutamia komentoja, joilla reitti saadaan määritettyä robotin muistiin.
Monta reittiä muistissa
Raapparobotti voi hoitaa enimmillään 16 eri reittiä. Itse asiassa varman toiminnan kannalta useampi lyhyt reitti on yhtä pitkää reittiä parempi. Tällöin mahdolliset virheet, kuten syystä tai toisesta tapahtuvat reitiltä poikkeamiset jäävät vaikutuksiltaan pienemmiksi.
Näin on laita Petri Natusenkin navetassa. Robotti hoitaa kolme eri reittiä kolme kertaa vuorokaudessa.
"Eri lantakäytävät olisi hyvä laittaa eri reiteiksi, jolloin eksymismahdollisuus pienenee", Natunen muistuttaa.
Reitin puhdistamisen jälkeen robotti käy aina latausasemalla. Latausta varten raapparobotin molemmissa kyljissä on metallinauhat, joihin latausaseman elektrodit vastaavat. Robotti voi siis ladata itsensä kummalta puolelta tahansa.
Latausaikaa tarvitaan saman verran kuin työskentelyaikaakin. Akuissa riittää virtaa maksimissaan neljän tunnin työskentelyyn, mutta yleensä huomattavasti lyhyempi työrupeama riittää. Kapasiteettia on kuitenkin hyvä olla vaikkapa sähkökatkoksia varten.
Reitti käskyjen mukaan
Uuden reitin lähtöpiste on aina latausasema. Reitti suunnitellaan valmistajan ohjeen mukaan siten, että reitille tulee mahdollisimman monta "törmäyspistettä", esimerkiksi käännöstä seinän vieressä. Törmäyspisteet ovat tarpeen, koska takapyörän sensorista tapahtuva matkan mittaus ei välttämättä toimi oikein pyörien sutimisesta johtuen. Olosuhteethan voivat aika ajoin olla navetassa hyvinkin liukkaat. Reittiä opetettaessa suositellaankin, että ritilät ja seinämät ovat mahdollisimman puhtaat, jolloin sutiminen jää ensimmäisellä kerralla minimiin.
Kaikki käännökset on tehtävä 60, 90 tai 180 asteen suuruisina. Käännöskulmat robotti mittaa gyroskoopin avulla. Discovery voi kulkea suoraan joko seuraamalla seinää aivan sen vieressä tai seuraamalla sitä ulompana halutun matkan päässä ultraäänianturin avulla. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun puhdistetaan ritilöiden keskiosaa. Paras reitti robotille onkin ohjeen mukaan sekoitus ultraääniseurantaa ja seinämän seurantaa.
Lehmät tottuvat nopeasti
Raapparobotti on osoittautunut oivalliseksi apuriksi navetoissa. Tyytyväisenä myhäilee Petri Natunenkin. Discovery on kaapinut loppumatonta urakkaansa Natusella muutaman kuukauden ajan ja töitä riittää tilanväelle tehtäväksi aivan riittävästi vielä näinkin.
"Hyvin on raapparobotti toiminut", Natunen toteaa hymyssä suin.
Saman voi todeta omin silminkin, sillä lehmien jalat ja utareet ovat varsin puhtaita. Kolattavaa ritilälattiaa on Natusen pihattonavetassa vajaat 500 neliömetriä, mutta puolen vuoden kuluttua robotin työmaa laajenee 800 neliömetrillä, kun navetan laajennus valmistuu. "Jos uutta rakennusosaa otetaan käyttöön vaiheittain, niin raapparobotille opetetaan sitä mukaa uusia reittejä", Natunen kertoo.
Natunen kertoo, että raapparobotti otettiin käyttöön samaan aikaan kuin lypsyrobottikin. Automaattilypsy vaatii lehmiltä puhtautta ja säännöllinen ritilöiden puhdistus auttaa tässä asiassa. Lehmät ihmettelivät tietenkin alussa outoa mönkijää, mutta tottuivat nopeasti robotin verkkaiseen menoon.
Osaston luetuimmat
- Eteläafrikkalainen ACO-traktorimerkki syntyi, kun paikallinen viljelijä ei löytänyt markkinoilta sopivaa vaihtoehtoa − tavoitteena oli luoda tuhoutumaton traktori
- Jouni Kolehmainen sai ensikosketuksen salaojitukseen jo 13-vuotiaana – nyt mies urakoi salaojatyömailla jo kolmannessa sukupolvessa
- Vuoden 2023 traktorivertailussa perehdyttiin etukuormaimien uusiin ominaisuuksiin – kuormainten vaa’at ja automaattiset toiminnot helpottavat päivittäistä työskentelyä
- Kevyt Amazone Cenio -kulttivaattori pystyy käsittelemään isojakin olkimassoja – kokeilussa laite toimi myös märissä olosuhteissa
- Traktorivertailun 2023 voitto meni pitkästä aikaa uuteen osoitteeseen – voittaja oli tasaisen vahva testin työtehtävissä
- Karjatilallinen ja yrittäjä Juha Salin on jatkuva kehittäjä, joka käyttää otolliset tilanteet hyväksi – ”Yrityksen päätöksenteossa ei pitäisi lukita mitään lopulliseksi”
- Alansa ammattilainen: Harri Sukuvaara maatalouden jatkuvasta myllerryksestä – ”Kaikkeen ei voi vaikuttaa yrittäjänä, mutta oma ruutu pitää hoitaa hyvin, jotta pysyy mukana.”