Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneviestin Loimaan koekentällä arvioidaan myös viljelytoimenpiteiden vaikutusta kannattavuuteen mahdollisimman autenttisissa olosuhteissa

Viljelymenetelmäkokeessa kannattavuutta seurataan autenttisissa olosuhteissa kaikkien muiden mittausten ohella. Kannattavuuteen vaikuttavat myös sadon laatu ja ominaisuudet, kuten valkuaispitoisuus.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viljelymenetelmäkokeen tavoitteena on verrata myös viljelytoimenpiteiden vaikutusta tuotannon kannattavuuteen. Siksi sadon arvossa huomioidaan määrän lisäksi sen laatu ja puintikosteus. Sadon arvosta vähennetään puintikosteuden vaikutus käyttäen viljan ostavien liikkeiden käyttämää kosteuskerrointa, joka ottaa huomioon kosteuden vaikutuksen sadon määrään sekä sen kuivattamisesta vastaanottokosteuteen aiheutuvat kustannukset.

Sadon laadun vaikutus hintaan otetaan huomioon, kun viljellään kasveja joilla esimerkiksi valkuainen vaikuttaa hintaan. Laadun ja kosteuden vaikutus sadon arvoon on tärkeää, koska niillä on ratkaiseva vaikutus viljelyn kannattavuuteen. Huippusato ei välttämättä paranna kannattavuutta, jos se joudutaan korjaamaan myöhään puoliraakana ja huonolaatuisena.

Viljelymenetelmän valinta vaikuttaa ratkaisevasti viljelyn työ, kone- ja polttoainekustannuksiin. Niiden vaikutus kannattavuuteen otetaan huomioon vertailussa vähentämällä menetelmän, esimerkiksi kynnön kustannus käyttäen Työtehoseuran keräämiä toteutuneita urakointikustannuksia taustatietona. Ne ottavat huomioon myös eri menetelmissä käytettävien koneiden investointikustannukset sekä polttoaine- ja työkustannukset.