Kylvötyöt hoituvat mönkijälläkin – siemenen levityslaite mönkijään antaa nopeutta pieniin kylvötöihin

Heinänsiemenen ja riistapellon kylvö hoituu pieninä määrinä mönkijälläkin sujuvasti. Kokeilimme 125 euron hintaista sähkökäyttöistä levitintä pienissä kylvötöissä.
Mönkijään asennettavan sähkökäyttöisen levityslaitteen kerrotaan soveltuvan siementen, lannoitteiden, suolan, kalkin sekä seulotun ja kuivatun, raekooltaan enintään 6-millisen hiekoitushiekan levityksessä
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toisinaan kylvöalat kasvavat pienemmässäkin mittakaavassa niin suuriksi, ettei vakka tai ämpäri ole riittävän tehokas kylvöyksikkö – esimerkiksi riistapellon kylvössä. Raskaampaan kalustoon tai urakoitsijaan siirtyminen ei ole muutaman kymmenen aarin vuoksi kannattavaa.

IKH:n kuvastosta osui silmään otollisena ajankohtana 125 euron hintainen sähkökäyttöinen levityslaite mönkijään. Levittimen kerrotaan soveltuvan siementen, lannoitteiden, suolan, kalkin sekä seulotun ja kuivatun, raekooltaan enintään 6-millisen hiekoitushiekan levityksessä

Päätimme kokeilla, kuinka kylvölaitteella sujuu riistapellon ja laitumen kylvö.

Nopea asentaa

Laite toimitetaan pahvilaatikkoon pakattuna ja melko pitkälti esikoottuna. Suurin työ asennusvaiheessa oli asentaa sarjaan kuuluva virtajohto virtakytkimineen mönkijän akulta levittimelle. Johtosarjan voi jättää paikalleen, kun levitintä ei tarvita, sillä levittimen pään johdossa on liittimet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sähkötöiden jälkeen säiliön pohjaan ruuvattavat kiinnikeraudat ovat nopeasti paikallaan, samoin toiseen rautaan kiinnitettävä luistin säätövaijeri. Laite kiinnitetään mönkijän tai muun ajoneuvon tavaratelineen putkiin soveltuvilla j-kirjaimen muotoisilla pulteilla.

Asennusraudoissa olisi eduksi, mikäli säiliön asentoa suhteessa rautoihin voisi säätää, sillä esimerkiksi Polaris Sportsman -mönkijään asennettuna levitin jää melko jyrkkään etukenoon, mikä vaikuttaa levitystulokseen. Muovisen säiliön tilavuus on 30 litraa ja siihen saa lastata enintään 36 kg levitettävää.

Siementä lentää

Ensitestin suoritimme kevään riistapellon kylvössä hernettä levittäen. Heti käynnistämisen jälkeen näky oli komea, herneet lentelivät säiliöstä vinhasti kohti taivasta. Syyksi paljastui jousisokka, jolla moottorin akseli on lukittu levityslautasen akseliin. Sokka pyörii säiliössä toimien toisaalta sekoittajan tavoin. Heinänsiemenellä vastaavaa ilmiötä ei tapahtunut.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Riistapellolle päästyämme luistin avaamisen jälkeen herneet alkoivat sinkoilla myös suunnilleen toivottuun suuntaan. Silmämääräisesti arvioiden levitysmäärä oli takaa katsoen painottunut oikealle, sillä ylhäältä katsoen lautanen pyörii myötäpäivään.

Yksi syy toispuoleiseen levityskuvioon lienee ennenkin mainittu levittimen kulma, sillä levityslautanen tekisi todennäköisesti tasaisempaa jälkeä pyöriessään vaakasuorassa.

Levitysmäärä kokeilemalla

Siemenen levitysmäärää säädetään luistin asentoa muuttamalla sekä ajonopeudella, sillä sähkömoottori pyörii aina vakionopeudella. Lopullinen levitysmäärä perustuu useamman asian arviointiin, sillä ohjekirja ei esittänyt minkään sortin suositusta ajonopeudesta tai luistin asennosta eri siemenille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Heinän kylvössä havaittiinkin varmimmaksi tavaksi aloittaa pienellä luistin avaumalla samalla tarkkaillen silmämääräisesti säiliön tyhjenemistä. Suurimmat luistinasetukset ovat aivan liikaa heinänsiemenelle.

Ajotekniikan oppii nopeasti – paikallaan konetta ei kannata pitää, ja luistin avaaminen ja sulkeminenkin kannattaa hoitaa vauhdissa. Laitumen vajaan puolen hehtaarin kylvön tulos oli kelvollinen. Siemenet levisivät melko tasaisesti, kun ajolinjojen väleinä käytettiin noin neljää metriä ja pelto ajettiin kahteen kertaan muuttaen ajosuuntaa 90 asteella.

Levitin sopii kylvötöihin, joissa ei vaadita tarkkaa levitystulosta. Mönkijän lisäksi levitin sopinee hyvin esimerkiksi kylvökoneeseen kiinnitettynä kerääjäkasvin siementen levittämiseen.

Pahvilaatikon avaamisen jälkeen näky on tämän kaltainen. Sähkömoottori ja levityslautanen ovat valmiiksi kiinni levittimessä, kokoajan tehtäväksi jää kiinnitysrautojen asentaminen säiliöön ja johtosarjan asentaminen alustakoneeseen.
Pahvilaatikon avaamisen jälkeen näky on tämän kaltainen. Sähkömoottori ja levityslautanen ovat valmiiksi kiinni levittimessä, kokoajan tehtäväksi jää kiinnitysrautojen asentaminen säiliöön ja johtosarjan asentaminen alustakoneeseen. Kuva: Tapio Vesterinen
Asennusrautojen muodosta johtuen levitin jäi Polarikseen asennettuna jonkin verran etukenoon. Koska siemen putoaa mekaanisesti säädettävästä luistista lautasen etupuolelle ja lautanen pyörii ylhäältä katsoen myötäpäivään, levityskuvio ei ollut täysin tasainen. Ongelma ratkeaisi todennäköisesti taivuttamalla kiinnikerautoja tai säätämällä levitin muulla tavoin vaakasuoraan.
Asennusrautojen muodosta johtuen levitin jäi Polarikseen asennettuna jonkin verran etukenoon. Koska siemen putoaa mekaanisesti säädettävästä luistista lautasen etupuolelle ja lautanen pyörii ylhäältä katsoen myötäpäivään, levityskuvio ei ollut täysin tasainen. Ongelma ratkeaisi todennäköisesti taivuttamalla kiinnikerautoja tai säätämällä levitin muulla tavoin vaakasuoraan. Kuva: Tapio Vesterinen
Säiliön tilavuus on 30 litraa ja sen maksimikuormaksi kerrotaan 36 kg.
Säiliön tilavuus on 30 litraa ja sen maksimikuormaksi kerrotaan 36 kg. Kuva: Tapio Vesterinen
Hernettä kylväessä pieneksi ongelmaksi osoittautui moottorin akselilla oleva jousisokka, joka sinkosi osan siemenestä säiliöstä suoraan ylöspäin.
Hernettä kylväessä pieneksi ongelmaksi osoittautui moottorin akselilla oleva jousisokka, joka sinkosi osan siemenestä säiliöstä suoraan ylöspäin. Kuva: Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME

+ Helppo asentaa

+ Satunnaiseen käyttöön edullinen

– Ei ohjearvoja ajonopeudelle ja luistin asennolle

– Asennusrautojen kulma ei säädettävissä