Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sarkamessuilla esiteltiin yhteiskuivaamoa, joka on taloudellinen vaihtoehto omalle kuivaamolle

Yhteiskuivaamo on vaihtoehto, jos tai kun yhden tilan resurssit eivät riitä kuivaamon rakentamiseen. Yhteiskuivaamon puitteissa toimintaa voidaan myös laajentaa, kuivaamoyhtiö voi ostaa kuivattavat viljat puintikosteina suppiloon.
Yhteiskuivaamo on vaihtoehto, jos tai kun yhden tilan resurssit eivät riitä kuivaamon rakentamiseen. Yhteiskuivaamon puitteissa voidaan myös toimintaa laajentaa ja kuivaamoyhtiö voi ostaa kuivattavat viljat puintikosteina ja myydä sadon isommissa erissä eteenpäin.
Yhteiskuivaamo on vaihtoehto, jos tai kun yhden tilan resurssit eivät riitä kuivaamon rakentamiseen. Yhteiskuivaamon puitteissa voidaan myös toimintaa laajentaa ja kuivaamoyhtiö voi ostaa kuivattavat viljat puintikosteina ja myydä sadon isommissa erissä eteenpäin.  Kuva: Seppo Pentti
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lakeuden Siilo Oy:n osastolla Antti Raininko esitteli vaihtoehtoista tapaa saada käyttöön kuivaamokapasiteettia. Antti on tehnyt teemasta opinnäytetyön Seamkiin. Antti on pohtinut ongelmaa, että mitä tehdä, kun kuivauskapasiteettia ei ole riittävästi ja kuivauskapasiteetin hankinta on kallista. Antin ajatus ja laskelmien pohja on itsenäinen kuivaamista ja varastointia hoitava yritys. Osakkaana on pääasiassa alueen viljelijöitä, mutta investointiin voidaan toki käyttää muutakin pääomaa.

Kuivaamoyritys ostaa kostean viljan alueen viljelijöiltä, kuivaa ja varastoi sen. Yrityksellä on työntekijä, joka hoitaa kuivauslogistiikkaa, varastointia ja luovutusta. Viljaa myydään pääsääntöisesti isoissa erissä. Pienin myytävä yksikkö on rekkalasti, kun kuivaamo on riittävän iso.

Kuivaamoyrityksen sopimustuottajat sitoutuvat toimittamaan laadultaan minimiehdot täyttäviä viljaeriä. Erityisesti laatuun kiinnitetään huomiota, jotta myytävät erät ovat houkuttelevia. Huonona vuonna kriteereistä voidaan toki yhteisellä sopimuksella tinkiä. Vastaanotettava sato analysoidaan ja tilitykset hoidetaan sovittujen kriteerien mukaan.

Etua osakkaille tulee oman kuivaamisen ja varastoinnin minimoimisesta. Yhteiskuivaamon suunnittelun lähtökohta on noin 1000 hehtaarin ala, josta viljaa tulisi kuivaukseen noin 3,6 miljoonaa kiloa. Esimerkkitapauksessa, Kankaanpäähän suunnitellussa kuivaamossa, viljan kuivumista nopeutetaan kaukolämmöllä, jota on saatavilla paikallisesta kaukolämpöverkosta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Antin laskelmissa viljankuivurin perusrakenteena on neljä kuivaavaa siiloa. Ensimmäinen kuivurikokonaisuus koostuu pelkistä kuivaavista siiloista. Toisessa kokonaisuudessa on mukana myös eräkuivuri.

Antti Raininko on tehnyt agrologi (AMK) päättötyönsä Seamkissa yhteisomisteisen viljankuivurin toiminnasta- ja investointiedellytyksistä keväällä 2022.
Antti Raininko on tehnyt agrologi (AMK) päättötyönsä Seamkissa yhteisomisteisen viljankuivurin toiminnasta- ja investointiedellytyksistä keväällä 2022.  Kuva: Seppo Pentti

Laskelmissaan Antti päätyi siihen, että yhteiskuivurivaihtoehdot ovat tehokkaita ja kilpailukykyisiä vaihtoehtoja omalle viljankuivurille.

Yhteisellä viljankuivurilla kuivauskustannukset ovat suurin piirtein yhtä pienet kuin oman viljankuivurin pelkät muuttuvat kustannukset. Eräkuivurilla varustettu kokonaisuus on edullisin selvitetyistä vaihtoehdoista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Antin päättötyö on osoitteessa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205139192