
Konealan gallup Sarkamessuilta: Energiatalous on vaatinut ratkaisuja

Moderneja ratkaisuja
Meillä on vielä onneksi voimassa hyvä sähkösopimus. Pelletin hinnannousun myötä vaihdettiin rinnalle vesi–ilma-lämpöpumppu, jolla lämpiää konehallitilaa, yksi asuinrakennus ja vanhan navetan sosiaalitiloja. Uudella navetalla on maalämpö, jossa on keruupiirit lietekuilujen pohjissa. Se on toiminut vuosia hyvin. Viljan kuivauksen energia – siinä voisi olla kehittämisen paikka tulevaisuuteen.
Viljelijä Jarkko Kaleva, Teuva

Säästötoimenpiteitä
Navetassa on saatu kuukaudessa pudotettua muutama tuhat kWh kulutusta pois. Meillähän vuodessa menee reilu 250 000 kWh, ja onhan se ihan hyvä, että muutama kymmenen tuhatta kWh saadaan pois vuodessa. Keväällä tulee aurinkopaneelit heti kun lumet katolta lähtee. Maalämpöporakaivoinvestointiin on tullut päätös.
Viljelijät Maarit Noppa ja Simo Perälä, MTY Noppa & Perälät, Ilmajoki

Töitä jaksotetaan
Tällä hetkellä sähkön hinnat ovat noin kolminkertaistuneet, ja polttoaineen hinnat tuplaantuneet parin vuoden sisällä. Pieniä tehostamisia on tehty, mutta ei radikaaleja ratkaisuja. Käytännössä sellaisia töitä, joihin menee paljon polttoainetta, kuten peltojen peruskunnostamisia, on voitu lykätä, jos polttoaineen hinta ei ole järkevä.
Viljelijä Markus Rytkönen, Maaninka

Osaston luetuimmat
- Valmet 6400 -traktori oli suosittu työjuhta sekä räätälöidyn traktorivarustelun edelläkävijöitä – ostajan on syytä tarkistaa traktorin varustelu tarkkaan
- JCB Fastrac 3220 vetokoneena 15 vuoden ajan – näin traktori on pärjännyt raskaissa töissä vuosien varrella
- Omaa puutavaraa saa käyttää rakentamisessa
- Karjatilallinen ja yrittäjä Juha Salin on jatkuva kehittäjä, joka käyttää otolliset tilanteet hyväksi – ”Yrityksen päätöksenteossa ei pitäisi lukita mitään lopulliseksi”
- Käyttäjäkommentti Valmet 6400 -traktorista: Toimivaa tekniikkaa
- Hollannissa biokaasuinnostus on lähdössä vauhtiin – "Biokaasulaitokselle on helpompi saada ympäristölupa kuin navetalle”
- Kehitteillä olevien peltorobottikonseptien määrä kasvaa – näissä seikoissa piilee robotiikan markkinahaasteet tulevaisuudessa