Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kaivinkoneiden varaosien hinnoissa hajontaa

Koneiden hydrauliikka kootaan tavallisesti suurten komponenttivalmistajien osista. Tämä antaa koneen rikkoutuessa enemmän valinnanvaraa. Osan pystyy yleensä korjauttamaan lähimmässä hydrauliikkakorjaamossa tai vaihtoehtoisti voi ostaa kyseisen osan komponettivalmistajan alkuperäisosana. Kuvassa on Bobcatin pääpumppu, joka on Bosch Rexrothin valmistama ja edustaa varsin yleistä A10VO71-tyyppiä. Bobcatissa pumppu on merkitty Doosanin varaosana tunnuksella 401-00327.
Koneiden hydrauliikka kootaan tavallisesti suurten komponenttivalmistajien osista. Tämä antaa koneen rikkoutuessa enemmän valinnanvaraa. Osan pystyy yleensä korjauttamaan lähimmässä hydrauliikkakorjaamossa tai vaihtoehtoisti voi ostaa kyseisen osan komponettivalmistajan alkuperäisosana. Kuvassa on Bobcatin pääpumppu, joka on Bosch Rexrothin valmistama ja edustaa varsin yleistä A10VO71-tyyppiä. Bobcatissa pumppu on merkitty Doosanin varaosana tunnuksella 401-00327. Kuva: Jussi Laukkanen

Jälkimarkkinoinnin ja huollon toimivuus ovat nousseet yhä tärkeämmäksi osaksi hankintapäätöstä. Hyväkin kone saattaa herättää tuskastumista, mikäli normaalit huolto-osat ovat kalliita, tai varaosien toimitusajat ovat pitkiä. Oheisessa taulukossa on esillä joitakin testikoneiden osien hintoja.

Yksittäisten perusosien hinnoissa on yllättävänkin suuria eroja.

Esimerkiksi JCB:n yläetulasin hinnaksi ilmoitettiin 431 euroa, kun Komatsun lasi irtoaa 182,20:lla eurolla. Hintaeroa on 248,8 euroa. Valmistajan ja maahantuojan hinnoittelupolitiikan lisäksi hintaan tosin vaikuttaa esimerkiksi lasin koko ja tarvittavien reikien määrä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hintaeroja on myös perushuoltoihin liittyvissä osissa. Bobcatin sisemmän ja ulomman ilmansuodattimen ilmoitetuksi yhteishinnaksi muodostuu ainoastaan 36 euroa, kun ECM:n paketti kustantaa 158 euroa. Kalleimman ja edullisimman laturin hintaero on 946 euroa. Starteissa hintaeroa on 1 266 euroa.

Suurimmat ostoskorin hintaerot muodostuvat ajomoottoreissa, joissa ääripäiden ero on peräti 8 279 euroa. Osassa koneita mukaan kuului alennusvaihde, joten hinnat eivät ole täysin vertailukelpoisia. Myös moottorin ohjausyksikön hinnoissa on melkoista vaihtelua. Catin ohjausyksikkö kustantaa 2 977,87 euroa, kun Wacker Neu- soniin älylaatikon saa hankittua alle 800 eurolla.

Koneen rakentaminen yleisesti käytetyistä komponenteista tuntuu vaikuttavan varaosien hintaan niitä laskevasti. Bobcatin Bosch- Rexroth-pääpumpun hintaero maahantuojalla tai Rexrothin komponentteja myyvässä hydrauliikkaliikkeessä on normaalina pidettävää parin kymmenen prosentin luokkaa. Usein koneen maahantuoja pystyy tarjoamaan osan hieman nopeammalla toimitusajalla.

Hydraulipumppujen ja -moottoreiden kohdalla suuren valmistajan komponentit tuovat myös mahdollisuuden korjauttaa rikkoutunut osa jollain hydraulikorjaamolla. Edellä mainitun pumpun peruskorjaus esimerkiksi Peimarin Hydrauliikka Oy:ssä maksaa noin 1 600 euroa (alv 0 %) alkuperäisosilla. Aikaa menee yleensä yksi työpäivä, joten korjaus voittaa uuden osan usein myös selvänä ajan säästönä.