Yanmar panostaa pyöräalustaisiin kaivukoneisiin usean mallin voimin — työmaalta toiselle

KH-koneet Oy:n maahantuomalla Yanmarilla on vahva asema pienten kaivukoneiden markkinoilla. Parisen vuotta sitten yhtiö laajensi valikoimaansa myös pyöräalustaisiin kaivukoneisiin. Eräs uutuuden hankkineista yrityksistä on Jyväs-Seudun Pienkaivurit Oy.
Yanmar B110W:n työpaino on noin 11 tonnia.
Yanmar B110W:n työpaino on noin 11 tonnia. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Yanmaria kuljettanut Mika Pellikka on erityisen tyytyväinen koneen voimansiirron toimivuuteen.
Yanmaria kuljettanut Mika Pellikka on erityisen tyytyväinen koneen voimansiirron toimivuuteen. Kuva: Arto Turpeinen
Ylävaunun päälle kiipeämistä helpottavat alastaittuvat tikapuut.
Ylävaunun päälle kiipeämistä helpottavat alastaittuvat tikapuut. Kuva: Arto Turpeinen
Taajamien kaapelityömailla koneelta vaaditaan tarkkaa hydrauliikkaa ja kuljettajalta taitoa sekä malttia.
Taajamien kaapelityömailla koneelta vaaditaan tarkkaa hydrauliikkaa ja kuljettajalta taitoa sekä malttia. Kuva: Arto Turpeinen
Moottori on 85-kilowattinen Deutz.
Moottori on 85-kilowattinen Deutz. Kuva: Arto Turpeinen
Hallintalaitteet on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman helppokäyttöisiksi.
Hallintalaitteet on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman helppokäyttöisiksi. Kuva: Arto Turpeinen
Kaksiosaisella pääpuomilla saadaan lisää ulottuvuutta.
Kaksiosaisella pääpuomilla saadaan lisää ulottuvuutta. Kuva: Arto Turpeinen
Suurin osa katkaisimista on keskitetty 7-tuumaisen näyttöpaneelin läheisyyteen, jolta on mahdollista seurata erilaisia tietoja koneen tilasta, kuten paine- ja lämpötila arvoja. 
Suurin osa katkaisimista on keskitetty 7-tuumaisen näyttöpaneelin läheisyyteen, jolta on mahdollista seurata erilaisia tietoja koneen tilasta, kuten paine- ja lämpötila arvoja. 

Kaupungistumisen myötä pienten maarakennuskoneiden kysyntä kasvaa tasaisesti. Japanilainen Yanmar on erikoistunut kyseiseen tuoteryhmään. Alle 10 tonnin kaivukoneissa Yanmar onkin useilla malleilla markkinajohtaja Suomessa. Erityisen suosittuja ovat nollaperäiset Vio-mallit – Yanmarilla on konetyypistä vahva kokemus, sillä yritys toi markkinoille ensimmäisenä maailmassa lyhytperäisen koneen jo vuonna 1993.

Yanmar keskittyi pitkään aino- astaan pienempiin tela-alustaisiin. Asiaan tuli kuitenkin muutos vuonna 2016, kun yritys hankki Terexin Compact-koneiden liiketoiminnot. Nykyään Terex-pohjaisia pyöräkuormaimia on tarjolla kuusi eri mallia kokoluokissa 4 100–7 000 kiloa. Pyöräalustaisia kaivukoneita on kolme mallia. Työpainot ovat noin 7 400, 9 100 sekä B110W-mallin 11 000 kiloa.

Jyväs-Seudun Pienkaivurit Oy hankki malliston suurimman B110W-koneen keväällä 2018. Yritys on mieltynyt Yanmarin koneisiin, sillä käytössä on useita valmistajan koneita eri kokoluokissa. ”Teemme pääasiassa kaapeliurakointia kaupunkialueella, joten siirtymiä tulee varsin usein. Aluksi harkitsimme myös JCB:n Hydradigiä, mutta päädyimme Yanmariin korkeamman maavaran vuoksi”, kertoo konetta kuljettanut Mika Pellikka.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kattava hydrauliikka

Yanmar B110W:n moottori on Deutzin käsialaa. Tehoa on tarjolla 85 kilowattia. 4-tason päästömääräykset täytetään hapetuskatalysaattorin (DOC) ja urearuiskutuksen (SCR) avulla. Hiukkasloukulle ei vielä tässä vaiheessa ole tarvetta. Polttoainetehokkuutta parantavat esim. automaattiset joutokäynti- ja sammutustoiminnot.

Koneen vasempaan takakulmaan on sijoitettu mm. sulakerasia. Komponentteihin käsiksi pääsemiseen helpottavat näppärät, taitettavat portaat, joiden avulla ylävaunun päälle pääsee kiipeämään turvallisesti. Moottori puolestaan paljastuu ylävaunun vastakkaiselta puolelta. Tarkastus- ja huoltokohteet ovat hyvin esillä.

Lauhduttimien puhtaanpitoa helpottaa mahdollisuus vaihtaa jäähdyttimen puhallinmoottorin pyörimissuuntaa. Hydraulitoiminen puhallin pyörii ainoastaan tarvittaessa – vastakkaiseen suuntaan puhalluksen voi säätää toimimaan automaattisesti tai hoitaa toimenpiteen ainoastaan tarvittaessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneessa on neljä erillistä hydraulipiiriä, jolla varmistetaan valmius ja riittävä virtaus erilaisten lisälaitteiden käytölle. Ajolle ja hydrauliikalle on omat pumppunsa – tuotoiksi ilmoitetaan 180 ja 190 litraa minuutissa. Proportionaalisesti säädettävän lisälaitehydrauliikan tuotto on puolestaan 120 litraa minuutissa 300 barin paineella.

Näiltä osin Yanmar poikkeaakin useista kilpailijoistaan, sillä suunnittelun lähtökohtina on ollut monipuolisten työlaitteiden käyttö, mikä ei eurooppalaismerkeissä ole välttämättä itsestäänselvyys.

Nelipyöräohjaus lisävarustelistalla

Yanmar B110W on vakiona etupyöräohjattu, mutta lisävarusteena on mahdollista hankkia myös nelipyöräohjaus, mikä parantaa ketteryyttä huomattavasti. Epätasaisessa maastossa etenemiskyky varmistetaan 14 astetta keinuvalla akselilla ja nelivedolla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yanmarin huippunopeus on 36 kilometriä tunnissa. Valmistajan mukaan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota voimansiirron ja moottorin yhteistoimintaan. Kumpuileva Keski-Suomi asettaa omat haasteensa tieajolle. ”Kaupunkialueella siirtymiä tulee varsin runsaasti. Onneksi Yanmar on yllättävänkin hyvä kulkemaan. Myös hydrauliikka on vahva”, kertoo Pellikka.

Yanmar on räätälöitävissä varsin monipuolisesti. Esimerkiksi erilaisia tukijalka/puskulevy-yhdistelmiä on useita. Puskulevyyn on mahdollista hankkia myös kelluntaominaisuus. Jyväs-Seudun Pienkaivurit Oy:n koneessa on kaksiosainen TPA-pääpuomi, mikä vähentää koneen liikuttelutarvetta, sillä ulottuvuus kasvaa huomattavasti. Tieajossa TPA-puomi parantaa myös näkyvyyttä oikealla ja tasapainottaa ajotuntumaa. Puomin tyvitaiton kääntökulma on 54 astetta kummallekin sivulle.

Näkyvyys ohjaamosta tärkeä ominaisuus

Taajama-alueilla urakoidessa työmaalle tuppaa väistämättä ilmestymään myös ulkopuolisia henkilöitä. Konekuskin on syytä tarkkailla ympäristöä herkeämättä. ”Kaupunkityömailla täytyy olla erittäin tarkkana, sillä sivullisia saattaa kulkea aivan koneen vierestä. Hyvin sijoitettujen peilien lisäksi Yanmarissa on onneksi myös peruutuskamera”, Pellikka kertoo.

Suurin osa katkaisimista on keskitetty 7-tuuman näyttöpaneelin läheisyyteen, jolta on mahdollista seurata erilaisia tietoja koneen tilasta, kuten paine- ja lämpötila-arvoja. Yanmarin kertoman mukaan hallintalaitteiden sijoittelussa on panostettu helppokäyttöisyyteen, minkä ansiosta eri kuljettajat oppivat toiminnot nopeasti.

Peräkärryn vetäminen pyöräalustaisilla kaivukoneilla on hiljalleen yleistynyt myös Suomessa. Monikäyttöisyyden varmistamiseksi myös Yanmariin on saatavana vetokita ja muut tarvikkeet. Yhdistelmä mahdollistaa vaikkapa koneen työlaitteiden siirtämisen näppärästi työmaalta toiselle.