
”Ei täällä kevyellä kalustolla pärjää” – näin luonnistuu maansiirto moottoritietyömaalla Krampe-dumpperivaunun ja traktorin yhdistelmällä

Parikkalainen Pekka Halko on tehnyt maansiirtoa traktorilla 15 vuotta. Työmaat sijaitsevat ympäri Suomen. Tällä hetkellä maata ajetaan Kirri-Tikkakoski moottoritietyömaalla Jyväskylässä. Urakoitsijaksi Pekka päätyi sikatilan kannattavuuden heikentymisen seurauksena. Parhaimmillaan vuodessa kasvatettiin 20 000 porsasta, mutta toimintaa olisi pitänyt jatkuvasti laajentaa.
Maatilataustan johdosta urakointikoneiksi valikoitui traktorin ja maansiirtovaunun yhdistelmä. 1,5 vuotta sitten Halko hankki kaluston jatkoksi järeän Krampe HP24 -perävaunun.
”Näissä hommissa kärryjen pitää olla vahvoja. Tällaiselle työmaalle ei kannata tuoda mitään kevyttä kalustoa – ei niillä pärjää. Selasin netistä erilaisia vaihtoehtoja, tämä tuntui kokeilemisen arvoiselta”, Halko valottaa valintaperusteita.
Krampe HP24:
- Kantavuus 24 tonnia
- Vesitilavuus 13 kuutiota
- Pekka Halon kärryssä napaveto ja kääntyvä taka-akseli
- Varusteena myös keskusrasvaus


Jämerää tekoa
Kaksiakselinen Krampe HP24:n kärry on suunniteltu raskaaseen maansiirtoon. Vesitilavuudeksi kerrotaan 13 kuutiota ja kukkurallaan kyytiin mahtuu 16,9 kuutiota. Kantavuus on 24 tonnia. Valmistajan valikoimassa on jopa tätäkin suurempi kolmiakselinen versio. Tämän jättiläisen kantavuus on 30 tonnia.
Lava on dumpperimallisesti muodoltaan pyöreä, mistä on etuja maansiirtoajossa. Kivien lastaaminen on helpompaa kuin neliskanttiselle versiolle. Krampen lavat voidaan varustaa kahdeksan milliä paksulla Hardox 450 -kulutusteräksellä. Kipattavan materiaalin tarttumisen estämiseksi lavan ja perälaudan saumat on tasoitettu. Muotoilulla on vaikutusta myös kippausominaisuuksiin.
”Pyöreän mallinen lava on helppo kipata, sillä tavara tyhjentyy tasaisesti – kippaaminen onnistuu myös kaltevalla pinnalla. Lava ei myöskään jäädy niin pahasti kuin neliskanttinen malli. Talvella ajoimme lervaa 25 asteen pakkasella. Homma toimi, vaikka hieman tavaraa jäätyikin kiinni. Illalla puhdistimme lavan kaivinkoneella”, Halko kertoo.
Osaltaan Halon kärryn kippausvakautta parantavat myös Nokian vahvistetut CT-mallin 650/55R26.5-kokoiset renkaat. Kippauksen tukevoittamiseksi neliosainen kippisylinteri on sijoitettu lavan etureunaan. Valmistajan mukaan kärryn painopiste ja kuormauskorkeus on saatu erittäin matalaksi asentamalla runko suoraan akseliston päälle.

Monipuoliset varusteet
Vaikka Krampen perävaunuja Suomessa onkin, niin Halon kärry lienee yksi parhaiten varustelluista. Merkin perävaunut ovatkin laajasti räätälöitävissä. Todella mainioksi investoinniksi osoittautuneen keskusrasvarin lisäksi vaunussa on myös jyväskyläläisen Black Bruinin valmistava napaveto etuakselissa.
”Napaveto on ihan ehdoton varuste. Tämä on kytketty Fendtin järjestelmään, jolloin nopeus on aina oikea. Veto kytkeytyy päälle ainoastaan tarvittaessa, eikä asiaan tarvitse kiinnittää erityistä huomiota”, Halko kertoo.
Kärryn omamassa on varusteista riippuen noin kuusi tonnia. Kokonaispaino saattaa siis olla nopeasti 30 tonnia. Halon kokemusten mukaan vetävän traktorin olisikin syytä vähintään käytössä oleva 211-kilowattinen, vaikka valmistajan suositus on hieman pienempi, eli vähintään 125 kilowattia. Suurista painoista huolimatta yhdistelmä on edennyt mallikkaasti.
”Jumiin olen jäänyt ainoastaan muutaman kerran, kun penkka on pettänyt läjitysalueella. Talvella ajetussa maassa routa sulaa alta ja kärry humpsahtaa kiinni kerralla”, Halko valottaa.


Kääntyvä taka-akseli
Toinen mielenkiintoinen varuste on sähköisesti ohjattu ja hydraulisesti käännettävä taka-akseli. ”Kääntyvä akseli on todella näppärä tällä työmaalla, sillä tilat ovat paikoittain ahtaat. Pyörät voi kääntää linkkuun vaikka pysähdyksissä ollessa. Tämä auttaa liikkumisessa todella paljon.”
Kolmiakselisessa Krampessa myös kaksi etummaista akselia saisi kääntyväksi, mikä mahdollistaisi kärrylle myös rapuajon. Hyttiin sijoitetussa ohjauspaneelissa on valmiudet myös tähän.
Ketteryyden lisäksi Halko on tyytyväinen myös kärryn veto-ominaisuuksiin, sillä kärry ei pompota siirtoajossa edes tyhjänä, vaan kulkee junan lailla. Samat piirteet on havaittu myös täydessä lastissa. Tämä on pitkälti hydraulisen akseliston ansiota.

Investointi työllistää
Sosiaalisessa mediassa usein viritellään kissan hännän vetoa kuorma-autoilijoiden ja traktorilla urakoivien välille, mutta Tikkakosken työmaalla Halko ei ole tällaista havainnut. Työtehtävät ovat hieman erilaisia, joten eri työmuodot täydentävät toisiaan.
Vaikka Halko on ollut perävaunuunsa erittäin tyytyväinen, niin kyseessä on kuitenkin arvokas investointi, johon vaikuttaa myös varustetaso.
”Kun lähdetään hankkimaan tällaista perävaunua, niin hinta on aina kova. Hankkiminen edellyttää töitä myös olevan. Ajoa on kuitenkin riittänyt, sillä 15 vuoden aikana lomakuukausia on ollut ainoastaan muutamia”, Halko päättää.
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Kuinka kaivinkoneen vaihtoarvo säilytetään? – Näillä vinkeillä pidät koneen arvoa yllä22.4.
- Vertailimme kaivinkoneiden varaosien hintakehitystä – hämmentäviä muutoksia on tapahtunut kahden vuoden aikana26.4.
- Alansa ammattilainen: "Tässä roolissa pitää olla samaan aikaan pankkiiri, pappi ja psykologi" – Jarkko Kosunen urakoi hullun rohkeudella20.4.
- Järeä Åkerman H14 -kaivinkone soveltuu myös harrastekäyttöön – ”Hullun käsissä tämä on hirveä vehje”16.9.2021
- Panostaja Juha Altti aloitti uransa jo pikkupoikana lataamalla tulitikunpäitä kiväärinhylsyyn – "Kunnon dynamenttia ei voita mikään!"12.5.2021
- Video: 40 vuotta vanhalla Åkerman H14 -kaivinkoneella kaivaminen on Juhana Korhoselle lähes terapeuttinen kokemus – Korhonen kertoo, millaista harrastekoneella on työskennellä16.9.2021
- Maxpo 2022 -kaivukoneuutuuksissa näkyy polttoainekulujen jahtaaminen ja käyttökustannukset – katso kuvat uusista koneista20.5. Tilaajalle