Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Takeuchi TB280FR -kaivukone: Ahtaisiin paikkoihin

Takeuchi TB280FR -kaivinkone sai kiitosta pienestä polttoaineenkulutuksesta.
Takeuchi TB280FR -kaivinkone sai kiitosta pienestä polttoaineenkulutuksesta. Kuva: Arto Turpeinen
Ohjaamo oli suhteellisen meluisa, mutta ilmastointilaitteen toiminta vertailun parhaimistoa.
Ohjaamo oli suhteellisen meluisa, mutta ilmastointilaitteen toiminta vertailun parhaimistoa. Kuva: Arto Turpeinen
Hallittavuus oli testaajien mielestä hieman kulmikasta.
Hallittavuus oli testaajien mielestä hieman kulmikasta. Kuva: Arto Turpeinen
Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck

Edelliskertaisen kaivukonevertailun voittaja Takeuchi ei tässä kokoluokassa yltänyt aivan kärkiryhmään. Sijoitusta laskivat etenkin kuljettajapisteet. Merkin hydrauliikka toimii perinteisesti pehmeän jouhevasti, mutta tällä kertaa hallittavuuden koettiin olevan hieman kulmikasta. Teknisiä pisteitä laskivat kaivupuomin vetovoima ja nostovoima, mutta toisaalta alavaunun vetoteho sekä ajonopeus nostivat pottia. Myös näkyvyys ohjaamosta puomi perusasennossa sekä ilmastointilaitteen toiminta olivat kokonaisuudessaan vertailun parhaimmistoa.

Testikoneessa oli Takeuchille ominainen pääpuomin sivusiirto. Puomisto taittuukin erittäin mallikkaasti nippuun, joten etukautta pyörähtämisen vaatima tila oli selvästi vertailujoukon pienin. Suurimpaan mittaukseen verrattuna eroa oli peräti 132 cm. Lisäksi kuljetuskorkeus oli vertailun pienimpiä, sillä puomi asettuu hyttiä matalammalle.

Puomin sivusiirtomekanismi on ohjaamon alla, minkä vuoksi ajopolkimet on täytynyt nostaa erittäin korkealle, mikä taas hankaloittaa niiden käyttämistä. Kuljettajan istuimen liikevara takasuuntaan on pidemmälle kuljettajalle turhan lyhyt. Ergonomista työskentelyä vaikeuttaa myös liian korkealle sijoitetut käsinojat, jotka jäävät jopa ala-asennossaan liian ylös. Ohjaamo oli myös suhteellisen meluisa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Takeuchin peräylitys oli testin pienimpiä. Huollettavuudessa onkin jouduttu tekemään kompromisseja, sillä esim. akku on erittäin ahtaassa paikassa peräpainon syövereissä. Moottori on muutenkin varsin syvällä rakenteiden sisällä. Pumpulle ja venttiilipöydälle tosin ulottuu kallistamalla ohjaamo etuviistoon.

Vakiovarusteita: Puomin sivusiirto, propo-ohjattu lisähydrauliikka, ilmastointi

Testikoneen lisävarusteet: Rototilt

Testikoneen hinta: Hintaa ei ilmoitettu

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pisteet: 645 pistettä

Hintaa ei ilmoitettu