Pikakokeilu: Työkoneen langatonta peruutuskameraa hyödynnettiin apuna monella tavalla – turvallisuus parani, kun katvealueet vähenivät

Erilaiset kamerajärjestelmät ovat työkoneissa jo usein vakiovarusteita. Kiinteä kamera jättää kuitenkin yleensä katveita, varsinkin jos työkoneeseen kytketään jokin työlaite. Syntyviä katvealueita voi vähentää langattoman peruutuskameran avulla. Helpon siirrettävyyden ansiosta kameraa voi käyttää työn apuna monella tavalla.
Langattomalle peruutuskameralle on helppo keksiä lukemattomia käyttökohteita. Kolmen magneetin ansiosta kamera tarttuu erittäin tukevasti metallipintoihin.
Langattomalle peruutuskameralle on helppo keksiä lukemattomia käyttökohteita. Kolmen magneetin ansiosta kamera tarttuu erittäin tukevasti metallipintoihin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huolellisestikin suunnitteluihin koneisiin jää väistämättä katvealueita, erityisesti jos käytössä on lisälaitteita, joiden mittoja ja toimintaa ei peruskoneen suunnittelussa ole voitu ottaa huomioon. Kiinteästi asennetut kamerajärjestelmät ovat toki yleistyneet, mutta monipuolisessa urakoinnissa työtavat ja kohteet voivat vaihdella suuresti, mistä johtuen tehdasasenteinen peruutuskamera saattaa olla aivan väärässä paikassa tai sen näyttämä kuva voi olla vajavainen.

Langattomia peruutuskameroita on markkinoilla jopa alle 50 euron, mutta laatu vaihtelee suuresti, eikä pakettiin välttämättä lukeudu minkäänlaisia kiinnikkeitä. Kokeilemamme kamera on yleistä tyyppiä ja sitä myydään useissa paikoissa, mutta testatun kamerapaketin mukana on lisänä laadukkaat Ram Mountsin kiinnikkeet sekä näytölle että kameralle.

Useita kiinnikevaihtoehtoja

Testipakettiin kuului Ram Tough Claw -kiinnike, jolla näytön saa ruuvattua kiinni kaiteeseen tai putkimaisiin rakenneosiin. Kaikissa koneissa ei soveltuvia kaiteita kuitenkaan ole, mutta tähänkin löytyy apu (lisähinnalla) Ram Mountsin laajasta kiinniketarjonnasta. Esimerkiksi imukuppimalleja on useita. Testiyhdistelmä olikin ainoastaan esimerkki monista eri vaihtoehdoista – maahantuoja opastaa tarvittaessa räätälöinnissä niin, että sopiva kiinnikepaketti löytyy erikoisempiinkin tarpeisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

TFT-näytön koko on 7 tuumaa ja resoluutio 800 x 480 pikseliä. Sivuille ja alas katselukulma on 70 astetta ja ylös 50 astetta. Kameran voi kiinnittää lähes miten päin tahansa, sillä kuvan voi kääntää ylösalaisin ja peilikuvaksi. Näytön kuva ei ole HD-laatua, mutta kuitenkin riittävän selkeä kameran kuvaaman tilanteen hahmottamiseksi. Kirkkaassa auringonvalossa kuvasta on tosin vaikea saada selvää, vaikka kirkkautta säätäisikin. Kamerassa on 18 IR-lediä, jotka parantavat näkyvyyttä hämärässä.

Näyttö saa virtansa peruskoneen virtapistokkeesta – jännite voi olla 12 tai 24 volttia. Näyttö on yhteensopiva myös aikaisempien saman valmistajan kameroiden kanssa. Monitoriin voi lisäksi liittää kaksi eri kameraa, ja kuvia voi tarkastella yhtä aikaa tai erikseen.

Tukevasti magneetilla

Kamera oli testissämme ruuvattu kolmen magneetin kiinnikkeeseen. Magneettien ote on tukeva, eikä sopivilla pinnoilla ollut pelkoa kameran tippumisesta. Kolmiomalliin asetettujen magneettien etäisyys toisistaan on kuitenkin 20 cm, joten vankasti kiinnittäminen vaatii hieman tilaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ahtaampiin paikkoihin kameran saa kiinnitettyä pienellä askartelulla tai investoimalla muihin maahantuojan valikoimassa oleviin kiinnikkeisiin, esimerkiksi erilaisia varsia on tarjolla lukuisia. Monikäyttöisyyttä lisää kolmijalan tapaan toimiva teline – kameran voi siis asettaa pystyyn vaikkapa kaivantoon tai muuhun tarkkailua vaativaan paikkaan.

Kameran akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 2,6 Ah ja 12 volttia. IP-luokitus on 69K, eli kamera on pölytiivis ja kestää myös paineella ruiskutettua vettä. Verkkovirrasta ladattava akku on toimitettaessa irrallaan, mutta se on helppo kiinnittää jalustaan esimerkiksi nippusiteellä tai mukana toimitettavalla, tarranauhalla sulkeutuvalla kotelolla. Kesäolosuhteissa akussa riitti potkua kokonaiseksi työpäiväksi.

Helppo käyttöönotto

Yhdistelmän käyttöönotto on erittäin helppoa, sillä kamera ja näyttö havaitsivat toisensa lähes välittömästi. Erityisen huomioarvoista on yhdistelmän pitkä kantama. Kameran ja monitorin ei tarvitse olla edes samassa ajoneuvossa, vaan kantama on avoimessa maastossa lähempänä sataa metriä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Langattomalle järjestelmälle on runsaasti käyttökohteita. Kameran voi liittää vaikkapa lavan reunaan ja monitorin lastauskoneeseen, mikä helpottaa tarkkaa ja tehokasta täyttöä. Kokeilimme kameraa mm. piennarten leikkuussa. työskentely oli kameran kanssa huomattavasti ergonomisempaa, sillä puomimurskaimen liikkeet ja mahdolliset esteet havaitsi näytöltä, eikä kuljettajan tarvinnut jatkuvasti kääntää päätä takaviistoon työlaitetta tarkkaillessaan. Vapaa-ajalla kamera soveltuu vaikkapa perheen pienimpien päiväunien seuraamiseen.

Kameran kautta seurattavien tapahtumien tarkkailu vaatii hieman totuttelua. Kameran käyttö ei korvaa suoraa näköyhteyttä tarkkailtavaan kohteeseen. Esimerkiksi trukkihaarukoilla työskenneltäessä kamerasta on toki apua, mutta mittasuhteiden hahmottaminen on aluksi hankalaa.

Mortti Ky:n kamerapaketin hinta on varsin korkea: 689,44 euroa (sis. alv 24 %). Kuvanlaatu ei ole markkinoiden parasta tasoa, mutta helppo käytettävyys, siirreltävyys ja erittäin jämäkän näppärät kiinnikkeet lisäävät monikäyttöisyyttä.

Magneettien etäisyys toisistaan on noin 20 cm, ja jalusta pysyy tukevasti pystyssä normaalilla alustalla. Kamera on helppo sijoittaa näyttämään kohti tarkkailtavaa kohdetta, esim. kaivantoa. Akku on kuvassa kiinnitetty nippusiteellä tai erillisellä tarranauhakiinnitteisellä pussukalla.
Magneettien etäisyys toisistaan on noin 20 cm, ja jalusta pysyy tukevasti pystyssä normaalilla alustalla. Kamera on helppo sijoittaa näyttämään kohti tarkkailtavaa kohdetta, esim. kaivantoa. Akku on kuvassa kiinnitetty nippusiteellä tai erillisellä tarranauhakiinnitteisellä pussukalla. Kuva: Arto Turpeinen
Näyttöön voi yhdistää kaksi eri kameraa. Auringonpaisteessa kuvasta on hieman vaikea saada selkoa.
Näyttöön voi yhdistää kaksi eri kameraa. Auringonpaisteessa kuvasta on hieman vaikea saada selkoa. Kuva: Arto Turpeinen
Testipakettiin kuului jämäkkä Ram Mountsin koura, jolla näytön saa kiinnitettyä erikokoisiin kaiteisiin tai putkiin. Mortti Ky:llä on tarjolla runsaasti erilaisia kiinnikkeitä.
Testipakettiin kuului jämäkkä Ram Mountsin koura, jolla näytön saa kiinnitettyä erikokoisiin kaiteisiin tai putkiin. Mortti Ky:llä on tarjolla runsaasti erilaisia kiinnikkeitä. Kuva: Arto Turpeinen
Järjestelmän kantama on jopa 100 metriä. Näyttöä voidaan käyttää niin 12- kuin 24-voltin järjestelmissäkin. Kamera akku kestää helposti työpäivän ajan.
Järjestelmän kantama on jopa 100 metriä. Näyttöä voidaan käyttää niin 12- kuin 24-voltin järjestelmissäkin. Kamera akku kestää helposti työpäivän ajan. Kuva: Arto Turpeinen