Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kuorman hallittu lasku

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vastapaineventtiili sijoitetaan hydraulijärjestelmässä toimilaitteen ja suuntaventtiilin väliin sille puolelle, jolla kuorman paino ja sylinterin liikesuunta ovat samansuuntaiset. Mikäli kuorma voi vaikuttaa molemmissa suunnissa, tarvitaan kaksipuolinen vastapaineventtiili. Kuva esittää järjestelyä, jossa kuormaa nostava ja laskeva pystysuora sylinteri on varustettu vastapaineventtiilillä, jota tässä tapauksessa voi hyvin kutsua myös kuormanlaskuventtiiliksi. Sylinteriä ohjataan 4/3 suuntaventtiilin (3) välityksellä. Kuvassa sylinteri on ohjattu liikkumaan alaspäin. Öljy virtaa sylinterin varren puolelle kanavaa B pitkin.

Samanaikaisesti myös kuorma painaa sylinterin mäntää alaspäin. Tässä tilanteessa kanavan B paine laskee, koska mäntä pyrkii menemään alaspäin nopeammin kuin suuntaventtiilin kautta tulee öljyä. Seurauksena on alipaine ja sylinterin liike on pois hallinnasta, sillä kanava A on auki tankkiin. Nyt paineenohjausventtiili (1) puuttuu peliin. B-kanavalta johdettu ohjauspaine X on alhainen, eikä se jaksa pitää paineenohjausventtiiliä auki, joten venttiili alkaa kuristaa sylinterin takaosasta poistuvan öljyn virtausta. Tästä seuraa, että paine nousee jälleen kanavassa B ja sylinteri on hallittavissa.

Paineenohjausventtiili hakeutuu aina tasapainotilaan, jossa venttiili pitää poistopuolella yllä säädetyn verran korkeampaa painetta kuin tulopuolella. Kun sylinteriä vuorostaan liikutetaan ylöspäin, kulkee virtaus kanavaa A ja se ohittaa paineenohjausventtiilin kulkemalla vastaventtiilin (2) kautta. Vastapaineventtiilin englanninkielinen nimitys counter balance valve kuvaa venttiilin tarkoitusta tuottaa sylinterin kuormalle vastapaino niin, että sylinterin kuormitus ei vaikuta liikenopeuteen.

Sekä paineenohjausventtiilin että vastaventtilin piirrosmerkit on laitettu katkoviivan sisälle, joka ilmaisee, että ne on rakennettu yhdeksi kokonaisuudeksi. Piirrosmerkkien yksityiskohdat saattavat vaihdella paljonkin. Vastaventtiili voidaan esimerkiksi piirtää paineenohjausventtiilin kopin sisäpuolelle ja kuten tässä kuvassa: ohjauspainetta kuvaava katkoviiva menee suoraan venttiilin kopille eikä esiohjauksen symbolia ole piirretty näkyviin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jussi Laukkanen