Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kuinka paljon kannattaa myllätä itse?

Moni varmasti miettii, missä menee raja omatoimisen betoninsekoittamisen kannattavuudelle. Kannattavuus riippuu monesta asiasta. Suurimpia tekijöitä on se, laskeeko omalle työlleen hintaa ja kuinka pitkä on kuljetusmatka valmisbetonitehtaalta työmaalle. Myös valun ajankohta tai tarvittavat betonin lisäaineet voivat vaikuttaa kustannuslaskelmaan suuntaan tai toiseen.
Rahallisesti laskettuna suurin betonimäärä, joka kannattaa omatoimisesti tehdä kuivabetonista, on noin 1–2 kuutiota. Erikseen sementistä ja kiviaineksista sekoitettuna materiaalikustannus jää pienemmäksi, mutta huomioon kannattaa työmäärän lisäksi ottaa myös betonin laatutekijät.
Rahallisesti laskettuna suurin betonimäärä, joka kannattaa omatoimisesti tehdä kuivabetonista, on noin 1–2 kuutiota. Erikseen sementistä ja kiviaineksista sekoitettuna materiaalikustannus jää pienemmäksi, mutta huomioon kannattaa työmäärän lisäksi ottaa myös betonin laatutekijät. Kuva: Mikael Sammatti

Otetaan esimerkiksi anturavalu, johon betonitehtaalla myllätty valmisbetoni maksaa noin sata euroa kuutiolta. Päälle tulevat kuljetus- ja pumppausmaksut. Kuljetusmatka voi olla vaikka noin 30 km, jolloin kuljetuksen hinnaksi tullee 160 euroa. Lisäksi hihnalla varustettu betoniauto maksaa vielä 150 euroa päälle. Kahden betonikuution tilaus maksaa siis esimerkissämme noin 500 euroa.

Omatoimisesti betonin voi tehdä joko valmiista kuivabetonista, jossa on kiviaines mukana, tai sitten sementistä ja sopivasta kiviaineksesta. Harvemmilla on kuitenkaan sopivaa hiekkaa pihassa odottamassa, joten helpoimmaksi keinoksi tullee kuivabetonin hankkiminen. Yhdestä 1 000 kg:n kuivabetonisäkistä syntyy noin 500 litraa valmista betonia. Kun säkin hinta on keskimäärin noin 120 euroa, tulee kuutiohinnaksi 240 euroa. Tarveaineet parin kuution betonierälle maksavat siis noin 480 euroa. Päälle täytyy vielä laskea säkkien toimitus tai hakemiskulut, joten ollaan vähintäänkin samassa hintaluokassa valmisbetonin kanssa.

Mikäli betoni tehdään sementistä ja kiviaineksista, menee kuutioon betonia sementtiä noin 70 eurolla. Lisäksi kiviainekset maksavat. Tarvittavan hiekan ja karkeamman kiviaineksen hinnaksi voi laskentaa varten arvioida noin 25 euroa kuutiolta. Kahden betonikuution hinnaksi tulee siis noin 190 euroa. Rahallisesti tämä on halvin vaihtoehto, mutta työläin. Myllärin täytyy myös olla tarkkana eri ainesosien määrien osalta, ja tietää hieman syvällisemmin betonin eri osatekijöiden ja esim. kiviaineksen kosteuden vaikutuksesta lopputulokseen.

Vaikka työlleen ei laskisi hintaa, ei esimerkkitapauksessamme siis kannata myllätä yli kahden kuutiometrin määriä valmisbetonia käyttäen. Jos betoni tehdään sementistä ja kiviaineksesta, kannattaa taloudelliselta kannalta itse myllätä jo useammankin kuutiometrin määriä. Ehtona on vain, että tilatulle kiviaineksille on muutakin käyttöä tai niitä löytyy jo ennestään. Isojen betonimäärien sekoittaminen on kuitenkin työlästä ja aikaa kuluu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos omalle työlleen ja työvälineille alkaa laskea hintaa, putoaa oman mylläyksen kannattavuus roimasti. Jos työtä tekee kaksi henkilöä 10 euron tuntihinnalla, ei itse kannata myllätä kuivabetonista enää 1,5 kuutiota enempää. Sementistä tehtäessä hinta pysyy edelleen kilpailukykyisenä useampaan kuutioon saakka, mutta työläys kasvaa samalla. Tärkeää on huomioida myös omien työvälineiden hankintakulut. Esimerkiksi traktorimyllyllä saa pyöräyttää aika monta myllyllistä betonia ennen kuin myllyn hinta on maksettu takaisin.

Mammuttia kokeiltaessa myllättiin noin puolentoista kuution betonimäärä, johon aikaa meni kalustoon toimintakuntoon virittelyineen ja loppupesuineen noin kolme tuntia. Työtä hidasti muun muassa betonin kuljetus käyttöpaikalle kauha kerrallaan. Betoniautolla tuotuna aikaa olisi mennyt korkeintaan puolisen tuntia levityksineen ja tasoituksineen. Lopputulemana voi todeta, että sen minkä rahassa säästi, työmäärässä hävisi.