Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mihin sammalta tarvitaan?

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tällä hetkellä kasvualustoille on pelkästään Euroopassa 2,5 miljardin euron vuotuinen markkina, jota hallitsevat kasvuturve ja kivivilla. Kivivilla on halpa ja ominaisuuksiltaan erinomainen kasvualusta, kunhan sitä ei ylikastella. Ongelmaksi kivivillan kanssa muodostuu, mitä sille tehdään käytön jälkeen, sillä sitä ei voi käyttää uudelleen, viedä kaatopaikalle tai kipata penkkaan. Se on siis periaatteessa ongelmajätettä. Turve on ominaisuuksiltaan tämän hetken käytetyin vaihtoehto, mutta esimerkiksi Iso-Britanniassa harkitaan vakavasti poliittista päätöstä turpeen käytön lopettamisesta, sillä sen ekologisuus nähdään kyseenalaisena.

Näillä näkymin sammalen tärkein markkina tuleekin olemaan käyttö kasvihuoneiden kasvualustana. Sammal on loistava vaihtoehto, sillä se säilyttää liiallisesta kastelustakin huolimatta ominaisuutensa ja kasvualustana kertaalleen käytettyä materiaalia voidaan käyttää uudelleen murskauksen jälkeen. Rahkasammal on ominaisuuksiltaan lähellä kasvuturvetta, mutta se on lisäksi antiseptistä, eli se hillitsee esimerkiksi bakteerien ja homeiden kasvua, joten turpeella yleinen kanelihome ei muodostu ongelmaksi.

Sammalella on muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten eristyskyky. Eristyskykyä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lämpö- ja äänieristeiden valmistuksessa. Sammal voisi soveltua myös suodatusmateriaaliksi. Kun sammalta alkaa olla markkinoilla ja tehokkaan tuotannon ansiosta hinta tippuu, löytyy varmasti myös muita käyttötarkoituksia.

Tuomas Anttila