Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pihkaantuivatko vaatteet ja saha kesäajan hakkuilla? – Testissä Husqvarnan Active Clean -puhdistusspray

Metsätöiden varusteet saavat työskentelyssä niskaansa pihkaa ja puupölyä. Niiden irrottaminen pesussa vaatii useimmiten biomateriaaleihin purevia emäksisiä pesuaineita. Husqvarna tarjoaa tähän käyttöön Active Clean -puhdistusainetta.
Metsävarusteiden- ja työkalujen valmistajilla on myös omia puhdistusaineita. Husqvarnalla sellainen on Active Clean, jota on nyt saatavilla helppokäyttöisessä ruiskupullossa. Koneviesti kokeili, miten se puree erilaisiin kohteisiin.
Metsävarusteiden- ja työkalujen valmistajilla on myös omia puhdistusaineita. Husqvarnalla sellainen on Active Clean, jota on nyt saatavilla helppokäyttöisessä ruiskupullossa. Koneviesti kokeili, miten se puree erilaisiin kohteisiin. Kuva: Tommi Hakala
Korkean PH-arvon sisältävät puhdistusaineet soveltuvat erilaisten bio-pohjaisten likojen poistamiseen. Moottorisahan ulkokuorien ja ilmanpuhdistimen pihka ja trimmereiden & ruohonleikkureiden ruohosilppu eivät irtoa öljyille soveltuvilla liuottimilla. Husqvarnan Active Clean -spray on suunnattu juuri näihin kohteisiin.
Korkean PH-arvon sisältävät puhdistusaineet soveltuvat erilaisten bio-pohjaisten likojen poistamiseen. Moottorisahan ulkokuorien ja ilmanpuhdistimen pihka ja trimmereiden & ruohonleikkureiden ruohosilppu eivät irtoa öljyille soveltuvilla liuottimilla. Husqvarnan Active Clean -spray on suunnattu juuri näihin kohteisiin. Kuva: Tommi Hakala
Koska Active Clean on Stihlin VarioCleania matalampi PH-arvoltaan, se tuntui äärimmäisen vaikean lian irrotuskyvyssä (ks. seuraava kuva).
Koska Active Clean on Stihlin VarioCleania matalampi PH-arvoltaan, se tuntui äärimmäisen vaikean lian irrotuskyvyssä (ks. seuraava kuva). Kuva: Tommi Hakala
Moottorisahan moottorikopan pikeentynyt puupöly ei irronnut pelkällä liotuksella (ks. seuraava kuva).
Moottorisahan moottorikopan pikeentynyt puupöly ei irronnut pelkällä liotuksella (ks. seuraava kuva). Kuva: Tommi Hakala
Puupölyn irrotus vaati reilua rapsutusta lisäksi. Toisaalta taas Husqvarnan aine on vaarattomampaa erilaisille pehmeille materiaaleille sekä pinnoittamattomille alumiiniosille.
Puupölyn irrotus vaati reilua rapsutusta lisäksi. Toisaalta taas Husqvarnan aine on vaarattomampaa erilaisille pehmeille materiaaleille sekä pinnoittamattomille alumiiniosille. Kuva: Tommi Hakala
Kun puhdistusaineen ruiskuttaa välittömästi käytön jälkeisessä puhdistuksessa, Active Clean avittaa silpun irtoamista. Kuvankin kohde puhdistui uuden lian osalta puhtaaksi, mutta aikaisempi lika ei irronnut.
Kun puhdistusaineen ruiskuttaa välittömästi käytön jälkeisessä puhdistuksessa, Active Clean avittaa silpun irtoamista. Kuvankin kohde puhdistui uuden lian osalta puhtaaksi, mutta aikaisempi lika ei irronnut. Kuva: Tommi Hakala
Pidempään pureutunut ruohosilppu käyttäytyi samalla tavalla kuin pikeentynyt puupöly moottorisahan kopassa. Aine kyllä pehmentää likaa, mutta mekaaninen harjaus on tarpeen.
Pidempään pureutunut ruohosilppu käyttäytyi samalla tavalla kuin pikeentynyt puupöly moottorisahan kopassa. Aine kyllä pehmentää likaa, mutta mekaaninen harjaus on tarpeen. Kuva: Tommi Hakala
Kun ruohosilppu on kohtuu tuoretta, se irtoaa esimerkiksi alumiinisesta runkoputkesta ilman harjausta (ks. seuraava kuva lopputuloksesta).
Kun ruohosilppu on kohtuu tuoretta, se irtoaa esimerkiksi alumiinisesta runkoputkesta ilman harjausta (ks. seuraava kuva lopputuloksesta). Kuva: Tommi Hakala
Active Clean onkin parhaimmillaan päivittäispuhdistusten apuna, ei kausihuoltojen aloituspuhdistuksessa, jossa sen teho ei riitä
Active Clean onkin parhaimmillaan päivittäispuhdistusten apuna, ei kausihuoltojen aloituspuhdistuksessa, jossa sen teho ei riitä Kuva: Tommi Hakala

Metsurinvaatteiden ja -työkalujen pesu erilaisilla pesuaineilla ei ole pelkkää hajun- tai lianpoistoa. Huolellinen puhdistus pitää varusteet myös toimintakuntoisina ja turvallisina. Moottorisahoissa sitkeä ja pikeentynyt puupöly heikentää esimerkiksi sylinterinripoihin jämähtäessään moottorin jäähtymistä. Metsurinvaatteissa taas esimerkiksi viiltosuojallisten turvahousujen syvällinen pesu pitää viiltosuojakuidut paremmassa toimintakunnossa – eli ne takertuvat riittävän pieninä kuitunippuina tukkimaan teräketjun pureuvuutta.

Active Clean avuksi

Husqvarnan Active Clean ei ole uusi tuote, vaan sitä on jo aiemmin ollut saatavissa litran pulloissa. Nyt sen myyntiversioksi on tullut 0,5 litran suihkutuspullo, jolla saa levityksen tehtyä esimerkiksi työvaatteille helpommin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Active Clean on emäksinen pesuaine (PH 10,90), eikä aikaisemmin Koneviestin kokeilussa olleen Stihl VarioCleanin tapainen vahvasti emäksinen pesuaine (VarioClean ilmoitettu PH 12,5–13,5). VarioClean on jo niin emäksistä, että sen käyttö voi vaurioittaa esimerkiksi käsittelemättömiä alumiinipintoja. Husqvarnan versio taasen on miedompi ja soveltuu sen vuoksi monipuolisempaan käyttöön.

Voimakkuus ja teho seuraavat toisiaan

Kokeilussa Active Cleania käytettiin muun muassa trimmerin ja ruohonleikkurin puhdistukseen ruohosilpusta, moottorisahan peruspuhdistukseen ja metsurinvaatteiden puhdistukseen. Kaikissa kohteissa irrotettava lika oli biopohjaista, ei öljyistä.

Kun ruohosilppu oli kohtuullisen tuoretta – eli saman päivän aikana syntynyttä – puhdistusaineen sumutus hetkeä ennen painepesua vaikutti selvästi lehtivihreän irtoamiseen. Jo tässä vaiheessa havainto oli, että pidempään osissa ollut lika ei lähtenyt irtoamaan, ilman että pesuainetta ruiskutettiin toiseen kertaan ja käytettiin harjaa apuna.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Edelliskaudesta varastossa maannut, puhdistamattomaksi jääneen trimmerin kohdalla nostettiin alun kokemuksien osalta jo alussa kädet ylös – rankempi esipesu painepesurilla ja kuivuneeseen esipestyyn pintaan sumutettu Active Clean pehmensi pohjalikaa, jonkin verran…

Moottorisahan koteloiden sitkeämpi lika todisti saman, eli pesuaineen pelkkä liottava vaikutus ei riitä, vaaditaan reilumpi 10–15 minuutin vaikutusaika, sen päälle vähän vettä ja harjausta avittivat lian irtoamisen kohtuudella. Silti tiukimpiin nurkkiin jäi puutikulle rapsutettavaa.

Uudemman sukupolven moottorisahan laskostettu ja kankainen ilmanpuhdistin sen sijaan ilmi pesuaineen hyvin itseensä ja puhdistuminen onnistui pelkkään huuhteluun/paineilmanpuhallukseen nähden paljon paremmin.

Työvaatteille turvallinen

Työvaatteiden pesuun sen sijaan Active Clean soveltuu hyvin – etenkin kun nyt pakkaus on valmiiksi käyttökelpoisessa suihkutuspullossa. Ennen pesukoneeseen laittamista pesuaineen voi levittää lattialla tasaisesti pahiten likaisiin kohtiin, käydä pikaisesti kahvilla ja laittaa sen jälkeen vaatteet pesukoneeseen. Esimerkiksi viiltosuojakuituihin imeytynyt pesuaine toimii jo ennen kuin pesukoneen vesi sen laimentaa. Lopputuloksena olikin normaalia pesua selvästi paremmin puhdistunut asu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaiken kaikkiaan kokeilun perusteella Active Clean on turvallinen, miedohko puhdistusaine metsäväen työvaatteille, sekä esimerkiksi moottori/raivaussahan ilmanpuhdistimille. Sen teho ei riitä piintyneeseen likaan, mutta se ei myöskään toisaalta vahingoita muovi- ja alumiiniosiakaan. Samalla se on valmistajan puolesta hyväksytty näihin käyttökohteisiin.

Puolen litran pullo Active Cleania on arvoltaan 14,90 euroa.

Testaus: Pasi Haavisto, Tommi Hakala ja Timo Kaakkolammi

KIITÄMME & MOITIMME:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • Riittävän mietoa, jotta voi käyttää työvaatteiden esipesussa
  • Ei vaurioita suojaamattomia metallipintoja
  • Irrotusteho ei riitä moottorisahan sitkeimmälle lialle vaatii reilua harjausta