Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

VTT on kehittänyt monipuolisen suulakepuristuskoneen hankalinkien jätemateriaalien käsittelyyn

Kierrätys ja kiertotalous nousevat keskusteluissa esiin aina kun havaitaan jonkin tuotteen tai materiaalin olevan vaikea käyttää uudelleen. Muovin kierrätyksessä ollaan jo etenemässä, mutta hankalaksi todetun puuvillan kierrätys on ongelmallista. VTT on nyt kehittänyt prototyypin laitteesta, jolla hyvin erilaisia materiaaleja voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi.
Laite muokkaa materiaalia kahden n. 30 sentin halkaisijan lieriön välissä. Ulompi pysyy paikallaan, sisempi pyörii puristettavalle materiaalille sopivalla nopeudella. Lieriöiden välistä valmis komposiitti putoaa levymäisinä kappaleina jatkojalostettavaksi. Avonaisen sisälieriön ansiosta voidaan käyttää lisäkuumennusta, ja ulkopintaa voidaan samalla jäähdyttää.
Laite muokkaa materiaalia kahden n. 30 sentin halkaisijan lieriön välissä. Ulompi pysyy paikallaan, sisempi pyörii puristettavalle materiaalille sopivalla nopeudella. Lieriöiden välistä valmis komposiitti putoaa levymäisinä kappaleina jatkojalostettavaksi. Avonaisen sisälieriön ansiosta voidaan käyttää lisäkuumennusta, ja ulkopintaa voidaan samalla jäähdyttää. Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kierrätys on nousemassa entistä tärkeämpään rooliin myös maailmanlaajuisesti. VTT:n tutkija Hannu Minkkisen kehitystyön tuloksena on syntynyt lieriöekstruuderi, eli kansankielellä lieriösuulakepuristin, joka pystyy käsittelemään monipuolisesti erilaisia jätemateriaaleja – muuttaen ne uuskäyttökelpoiseksi komposiitiksi.
Kierrätys on nousemassa entistä tärkeämpään rooliin myös maailmanlaajuisesti. VTT:n tutkija Hannu Minkkisen kehitystyön tuloksena on syntynyt lieriöekstruuderi, eli kansankielellä lieriösuulakepuristin, joka pystyy käsittelemään monipuolisesti erilaisia jätemateriaaleja – muuttaen ne uuskäyttökelpoiseksi komposiitiksi. Kuva: Tommi Hakala
Puristimella yhdistetyistä materiaalesta syntyvä komposiittimateriaali voi olla puristevalettavissa kuten muovimateriaalit. Näin muovijäte ja esimerkiksi kangaskuitu muodostavat uudelleenkäytettävän yhdistelmän, jolla on molempien ominaisuuksia.
Puristimella yhdistetyistä materiaalesta syntyvä komposiittimateriaali voi olla puristevalettavissa kuten muovimateriaalit. Näin muovijäte ja esimerkiksi kangaskuitu muodostavat uudelleenkäytettävän yhdistelmän, jolla on molempien ominaisuuksia. Kuva: Tommi Hakala

Kierrätys ja kiertotalous ovat entistä enemmän mukana suomalaistenkin elämässä. Kierrätyksen määrät ovat lakisääteisestikin lisääntymässä, esimerkiksi EU-jätedirektiivin myötä tekstiilien erilliskierrätys tulee pakolliseksi 1.1.2025. Tämä, sekä muiden sekalaisten jätemateriaalien käsittelyn hankaluus, vaatii uusia ratkaisuja – kierrätyskelpoisten materiaalien polttaminen ei ole järkevää.

Suomen hallitus on määrittänyt tavoitteeksi, että Suomesta tulisi vuo- teen 2025 mennessä kiertotalouden kärkimaa maailmassa. Maailmassa ensimmäinen kiertotalouden ”Tiekartta” julkaistiin 2016 ja toimenpideohjelma 2017.

Jätteestä raaka-aineeksi

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

VTT:n Tampereen yksikön muovilaboratoriossa on nyt paneuduttu siihen, miten erilaisia materiaaleja saataisiin muutettua uudelleenkäytettävään muotoon. Aikaisemmin ratkaisut ovat olleet sulattamalla tai puristamalla tapahtuvaa pelletointia. Nyt menetelmät on yhdistetty, ja tuloksena on lieriöextruuderi – eli suulakepuristuskone.

Ratkaisu poikkeaa tavanomaisista pellettipuristimista rakenteellisesti siten, että laite pystyy käsittelemään erilaisia materiaaleja ilman energiaa vaativaa esimurskausta. Prototyypin 30 cm halkaisijan ruuvi pystyy nielemään isojakin kappaleita, ja suurempienkin versioiden tekeminen onnistuu helposti. Laitteen kokonaispituus on lyhyt, eli on mahdollista valmistaa mobiiliversio, joka mahtuu lyhyeen konttiin – näin jäte ei tule puristimen luokse, vaan päinvastoin – mikä vähentää huimasti materiaalin kuljetuksia.

Patentoidussa ratkaisussa on sekin etu, että kahdesta lieriöstä koostuva puristinosa on jäähdytettävissä tai kuumennettavissa materiaalin mukaan. Lieriöiden pintojen muotoilulla saadaan aikaiseksi hyvä sekoittuvuus, jolloin erityyppisiä materiaaleja voidaan muokata komposiiteiksi eli yhdistelmäaineiksi.

Käyttökohteita paljon

VTT:n kehittämä laite avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia monella sektorilla. Koska laite pystyy nielemään sekaisin synteettistä ja biomateriaalia, voidaan muoveja yhdistää erilaisiin luonnonkuituihin, tai puristaa erittäin huokoisia materiaaleja tiiviiseen ja tehokkaasti kuljetettavaan muotoon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkiksi karjatiloilla laitteella voitaisiin yhdistää paalimuovi ja pelloilta kerätty olki, tai erikseen kasvatettu hamppukuitu. Niiden yhdistelmästä syntyvää materiaalia voitaisiin jatkojalostaa puristemuovivalumenetelmällä, vaikkapa sitkeiksi, mutta ilmaviksi julkisivuelementeiksi. Myös rakennustyömaiden hyvinkin sekalainen rakennus- tai purkuajan jäte voidaan muuttaa paikanpäällä tiiviiksi materiaaliksi ja lähettää suoraan jatkokäyttöön.

Suulakepuristuskone on patentoitu ja sen perään on kehitteillä myös patentoitu pelletointikone. Tässä kehitysvaiheessa kone muokkaa materiaalin levymäisiksi hiutaleiksi.