Traktorien ja työkoneiden vuokraus yleistyy – sesongin ulkopuoleinen hinnoittelu voi antaa mahdollisuuden löytää vuokrakone edullisesti

Traktoreita vuokrataan yhä enemmän maanrakennuskoneiden tavoin ja kysyntä kasvaa nopeasti. Sopimukset ovat lyhyitä ja vuokraustoiminnan organisointi on vaikeaa.
100–120-hevosvoimaiset traktorit ovat suosittuja vuokrauskäytössä ympäri vuoden. Kuvan 120-heppaiset osallistuivat Koneviestin numerossa 4/2021 julkaistuun traktorivertailuun.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maanrakennusalalla isoimpien valmistajien maahantuojat käyttävät vuokraustoimintaa yhtenä keinona saadakseen markkinoille itse huollettuja uusia koneitaan. Tämä on kantava periaate myös maataloustraktoreiden isojen jälleenmyyjien vuokraustoiminnassa.

Traktorien vuokraus:

Koneet pitää toimittaa asiakkaille huollettuina ja puhtaina, oikeilla apulaitteilla ja kuljetukset on hoidettava täsmällisestiTraktorivuokrauksessa vuokrausajat ovat toistaiseksi lyhyempiä, kuin maanrakennuksessaPienet, 100–120 hevosvoimaiset perustraktorit yleistyvät vuokrauksessa nopeasti

Rotarentin suurimmat vuokrattavat kaivinkoneet ovat 55-tonnisia. Tarjolla on jopa Metson leukamurska ja seulalaitoksia. Kuvassa Hitachi ZX135US-6, jonka työpaino on n. 15 tonnia.
Rotarentin suurimmat vuokrattavat kaivinkoneet ovat 55-tonnisia. Tarjolla on jopa Metson leukamurska ja seulalaitoksia. Kuvassa Hitachi ZX135US-6, jonka työpaino on n. 15 tonnia. Kuva: Arto Turpeinen

Mitä vuokrataan maanrakennusalalla?

Maanrakennuskoneissa vuokrakoneelle pyritään saamaan riittävä käyttöaste ja pitkä, koko kauden kestävä vuokrasopimus, jotta toiminnalla olisi taloudellisia toimintaedellytyksiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuokrausliiketoiminnassa suurin volyymi tulee pyöräkuormaajista ja tela-alustaisista kaivukoneista. Pyöräkuormaajissa pienimmät mallit menevät pääasiassa talvikunnossapitoon. Kaivukoneilla taas sesonki on kesäisin ja käyttöalueet riippuvat koneen koosta.

Viisitonniset voivat olla sähköverkkotyömaalla, pihainfrassa ja vihertöissä. Yhdeksän tonnin kokoluokka on jo monikäyttöisempi raskaampaa maansiirtoa ajatellen. Rakennustyömailla ja omakotitalojen perustustöissä tyypillisin kone on 15–20-tonninen.

Isot pyöräkuormaimet ovat myös kesäisin ajossa mursketoiminnassa ja montuilla. Pyöräalustaiset kaivinkoneet ovat yleensä lyhytperäisiä ja toimivat kunnossapidon palvelukoneena katu-, vesijohto tai muilla kaupunkityömailla.

Maanrakennuskoneissa vuokrakoneiden koko kasvaa. Kaivukoneissa vuokrataan eniten 5–30-tonnisia, mutta 40-tonnisiakin tarvitaan yhä enemmän. Varustelu on hyvä, sillä pyörittäjät ja koneohjausjärjestelmä ovat yleensä mukana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikutus konekauppaan

Jos maahantuojan koneet menevät vuokrauskäyttöön laajalti hyvin samankaltaisilla varusteilla, vuokrakoneita voidaan käyttää puskurina, millä voidaan hiukan pienentää uusien koneiden varastoa. Samalla kaikki vuokrakoneet ovat myynnissä.

Konekaupan yhteydessä, jos uuden tulo viivästyy, asiakkaalle voidaan toimittaa vuokrakone odotusajaksi töihin päivähinnalla. Tarve korostuu nyt, sillä tehtaiden toimituskyky on Koronavuoden jäljiltä tavallista heikompi.

Maahantuojat vuokraavat vain omaa merkkiään, jotta koneet ovat myyjille ja huollolle tuttuja ja asiakkaat voidaan perehdyttää koneiden käyttöön. Tekninen tuki toimii ja varaosat saadaan edullisesti. Huoltosopimuksilla rikkoutumisten taloudellinen riski ulkoistetaan rahoitusyhtiöille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
JCB:n uusi 419S-pyöräkuormain Seinäjoella NHK-Keskuksen pihalla. Pyöräkuormain on varusteltu myös maatalousajoon sopivaksi.
JCB:n uusi 419S-pyöräkuormain Seinäjoella NHK-Keskuksen pihalla. Pyöräkuormain on varusteltu myös maatalousajoon sopivaksi. Kuva: Eemeli Linna

Traktoreissa vuokraustoiminta kasvaa

Traktorivuokrauksen kysyntä kasvaa nyt vauhdilla. Maahantuojan näkökulmasta traktoreiden vuokraustoiminta vakiintuu tavaksi saada uusia koneita markkinoille ja hyväkuntoisia käytettyjä, entisiä vuokrakoneita myyntiin.

Pienet toimijat luottavat traktorivuokrauksessa hyvään koneosaamiseensa ja palvelukykyynsä, kun isot toimijat keskittyvät vuokrauksessa tiettyihin malleihin, joissa kaikissa on samat varusteet, etukuormain, etunostolaite ja -voimanotto sekä automaattiohjaus tärkeimpinä. Traktori varustellaan siten, että se soveltuu kaikkien työkoneiden vetäjäksi, ja saadaan vuokrattua myös talvikaudeksi lumitöihin.

Koko määrittyy käytössä olevan työkonekannan mukaan, joten volyymi on suurin keskikokoisissa traktoreissa. Suurimmissa, yli 250 hevosvoimaisissa traktoreissa haasteena on kömpelyys lumitöissä, mutta pienemmät, 100–120 hevosvoimaiset ovat sujuvammin käytössä ympäri vuoden.

Traktorivuokrauksessa vuokrausajat ovat toistaiseksi lyhyempiä, kuin maanrakennuskoneissa. Se vaatii enemmän organisointia, huoltoa ja logistiikkaa. Traktoriin kytkettävät työkoneet vaativat myös enemmän teknistä tukea ja vastuuta vuokranantajalta.

Hinnoittelussa mahdollisuuksia

Koneita tarvitsevan kannalta sesongin ulkopuoleinen hinnoittelu voi antaa mahdollisuuden löytää vuokrakone todella edullisesti.

Pyöräkuormaajan saattaa pystyä vuokraamaan jopa 40 % edullisemmin kesällä rakennustyömaalle kaivukoneen apukoneeksi trukkipiikeillä ja tasauskauhalla varustettuna. Maatilalla pyöräkuormainta tarvitaan rehunteossa siilolle ja muihin kuormaustöihin. Sama näkyy kaivukoneissa ja traktoreissa talviajan vuokrahinnoissa, jotka ovat kymmeniä prosentteja kesäaikaa edullisempia.

Lue myös seuraavat konevuokrausta käsittelevät jutut:

Konevuokraus yleistyy – koneen voi vuokrata eri tavoilla

Traktoreiden vuokraus yleistyy – vuokrakone sesongin ajaksi