
Syöttösormien hitsausteline

Tästä vaivasta tietysti pääsisi kivikynnyksen asentamisella, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi ryhtyä siihen projektiin.
Vanhemmissa Sampoissa syöttösormet ovat pehmeämmät, ja ne pystyy suoristamaan paikoillaan pelkästään vasaralla naputtamalla. Tosin tällä tavoin niistä harvoin saa aivan virheettömiä. Sormeen jäävät muotovirheet ja kolhut johtavat muovisen ohjainholkin nopeaan kulumiseen.
Uudemmissa puimureissa on huomattavasti kovemmat sormet, jotka harvoin menevät mutkalle. Sen sijaan niihin on sorvattu ohennus, josta ne katkeavat ylikuormittuessaan.
Katkenneissa sormissa ei yleensä ole muuta vikaa kuin se, että ne ovat kahdessa osassa. Kovin kalliita sormet eivät ole (30 euroa kappale). Niitä pitää kuitenkin uusia kohtalaisen usein, joten päätin kokeilla hitsausjigin rakentamista. Siinä sormen puoliskot tulisi saada lukittua paikoilleen, jolloin ne voisi liittää toisiinsa mahdollisimman suoraan.
Suunnittelemassani jigissä sormen puoliskot asetetaan kulmaraudan muodostamaan uraan, ja puoliskoja pidetään paikoillaan kahdella ruuvattavalla kiristimellä. Jigin molemmissa päissä on lisäksi stopparit, jotta sormista tulee automaattisesti oikean pituiset. Ennen varsinaista hitsausta pitää liitoskohdat esivalmistella hiomalla kappaleiden päihin viisteet.
Jigiä tehdessä kannattaa ensin hitsata yhtenäinen kulmarauta runkona toimivaan kappaleeseen. Liitoksen jälkeen leikataan kulmaraudan keskiosa pois, jolloin liitoskohdan pystyy hitsaamaan ympäriinsä ja samalla tulee tilaa sormen kaulukselle. Tällä tavoin voi olla melko varma siitä, että molemmat kulmaraudan puoliskot tulevat suoraan linjaan ja myös sormet tulevat suoraan hitsatuiksi.
Kun olen saanut sormen puoliskot hitsattua yhteen, teen sormeen uuden ohennuskohdan hitsin keskikohtaan. Koska hitsipalko on kovempaa ja herkempää murtumaan kuin alkuperäinen aine, en tee aivan alkuperäisen syvyistä uraa. On hyvä jättää sormeen, joka on 16 mm paksu, ohennettuun kohtaan ainetta jäljelle 11–12 mm.

Osaston luetuimmat
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Hitsaus, osa 10: Ota haltuun perustiedot kaasuhitsauslaitteista ja käyttötekniikoista
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Poranterää teroittamalla poraustulos paranee ja rahaa säästyy – näin hoidat teroituksen kätevästi itse
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi